Miért mossa Ferenc pápa afrikai migránsok lábát húsvét alkalmából?

2016. március 27. 13:27

Sayfo Omar
Facebook
1900-ban a világ katolikusságának földrajzi súlypontja még Madridban volt. Ma már Timbuktuban.

Miért mossa Ferenc pápa afrikai migránsok lábát húsvét alkalmából?

A katolikus egyház nem nemzeti szervezet, hanem – ha gyakorlati működését tekintjük –, a világ első és legfontosabb „multinacionális vállalata”. Ez azt jelenti, hogy elsősorban nem nemzeti, hanem globális érdekeket képvisel. Más kérdés, hogy a hatékony működéshez igen fontos a lokális és globális érdekek közti egyensúlyozás, természetesen a helyi politikai és társadalmi viszonyok figyelembevételével. 

A Vatikán tehát nem csak az európai, hanem a világ valamennyi katolikusát képviseli. Ők pedig egyre színesebbek: 40% latin-amerikai, 16% afrikai, 12% ázsiai, miközben 23% él Európában, 7% pedig Észak-Amerikában. 1900-ban a világ katolikusságának földrajzi súlypontja még Madridban volt. Ma már Timbuktuban. 1980 óta – elsősorban a népszaporulat miatt – az afrikai katolikusok száma 57 százalékkal nőtt (összehasonlításként: az európai növekedés mindössze 6 százalék). Noha minden ötödik afrikai római katolikus, az egyház folyamatosan veszít híveket a különböző pünkösdi irányzatok térnyerése miatt. A keresztény afrikai migránsok lábának szimbolikus megmosása tehát jó üzenet az afrikai hívek számára. Más kérdés, hogy a jelenlegi puskaporos hangulatban ez sok európait sért. A pápai üzenet nekik is szól: nem a bőrszín, hanem a hit számít. No meg az egyház nemzetközi befolyása.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 168 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hallottál te Árpádházi I.Szent Istvánról?
Tudod, hogy ki volt ő?
Tudod, hogy mit köszönhetünk neki?

Akkor tegye át a székhelyét Timbuktuba.

Lehet, hogy sokaknak nem fog tetszeni, amit mondok, de a nyugati civilizáció épp azért tart ott, ahol, mert sosem vette elég komolyan a kereszténységet.
A kereszténység bizonyos erkölcsi alapokat, korlátokat épített bele a társadalomba, ami aztán mélyen beleivódott a későbbi generációkba, de ennyi, a mainstream vonal sosem lépte át a józanság határát, sosem tartotta be szóról szóra a szentírást, egyszerűen azért, mert ez a világ felzabálja azokat, akik így tesznek.
Tetszik, nem tetszik, ez van.

Ha az erőforrások feletti - olykor öncélú - uralmat nem tekintjük terrornak vagy negatívnak, a kereszténység illetve a keresztény kultúra tényleg jobban áll.

Ha egy kicsit is ismernéd saját(!!) hazád történelmét, akkor nem írnál ilyen ostobaságokat.
Ha akkor és ott Szent István nem teszi azt amit tesz és Magyarország nem lesz keresztény ország, akkor most nem lenne Magyarország és te nem tudnál ilyen ostobaságokat írni...

Válaszok:
veletlen | 2016. március 27. 16:29

Sajnálom, de a világ nem érett meg erre, és talán soha nem is fog.

"Az itt szereplő adatok a megkeresztelteknek az egyházak saját nyilvántartása szerinti és nem hitet vallók számát jelentik." Magyarul: nincs 2 milliárd hívő.

A történelmünk vitatott, ezért inkább ostoba az, aki ezt figyelmen kívül hagyva leostobázza a másikat.

Lehet, hogy nem, de lehet, hogy mégis.

Válaszok:
Gombóc XVI. Artúr | 2016. március 27. 17:38

Jól van, csak hát abban a szálban másról van szó, így ennek megfelelően illene belekapcsolódni.

"Nem tudjuk, hogy mi történt volna, ha nem erőszakoljuk magunkra a zsidó Jézus hitét."

Olvass!!
Már sokaknak segített!!

Feri B+, az én lábamat mikor mosod már meg? Törvénytisztelő, megkeresztelt középosztálybeli halandó vagyok. A befizetett adómból egy sor képességtelen ember életfeltételeit biztosítom. A gyermekeim egyetemre járnak, természet és közgazdaság tudományi területen, tehát biztosítom hosszútávon is az egyre növekvő számú és egyre színesebb bicebócák bővített újratermelését. Valami nekem is járna Feri...

'Muszlim, keresztény és hindu menekültek lábát mosta majd csókolta meg Ferenc pápa csütörtökön a Vatikán melletti Castelnuovo di Portónál, a húsvét hete alkalmából tartott gyűlésen. "

Szóval nem csak katolikusok voltak. Szégyen ez a pápa.

Y, vagy mi a jó válasz?

Krisztus Urunk Júdás lábát is megmosta. Pedig kérdés, hogy akkor még katolikusnak volt-e tekintendő...

A posztban arról van szó, hogy afrikai keresztények lábát mosta.

Válaszok:
Csomorkany | 2016. március 27. 21:06

Komolyan ne hülyéskedj már! Föntebb hülyéskedtem Júdás katolicizmusával, de szerinted Júdás számára Mester és Úr volt Jézus a lábmosás idején? Igenis, a lábmosás egy nagyon erős provokáció, amit pl. Szent Péter is ilyenként élt meg. Kizártnak tartom, hogy egy muszlim vagy egy hindu ne érezné meg pont ugyanazt, amit az apostolok akkor éreztek Jézussal kapcsolatban. Ha pedig így van, akkor a pápa tette célba ért.

Nem ez az első hülyeség a magyar médiában a pápa szavaival és tetteivel kapcsolatban.

Erre mondják, hogy képzavar.
Ami meg az 1848-as forradalmat illeti, a többség számára ez azért megvetendő, mert azt a forradalmat a Nagy Oroszország verte le.
Az orosz meg ugye nem ellenség, hanem barát és példakép, tehát ha a Nagy Oroszország valamit ellenez, az minimum hazaárulás lehet...

Valóban.
Viszont a keresztény szomszédok még inkább erős és életképes népek voltak, akik már kiismerték a magyar könnyűlovas hadi taktikát, tehát már nem lett volna esélye a magyaroknak ellenük.

A Szent István és Árpádházi -keresztény- utódai vezette Magyarország viszont az akkori Európa egyik legerősebb országa volt.

Ez pedig tény és nem feltételezés...

Hát, szerinted milyen szert használ, aki ilyet leír???

"... Nekünk magyaroknak igaz istenünk van nem pedig egy degenerált állatunk, amely saját fiának elvágná a torkát, és annak fejében bocsátaná meg bűnösök bűnét, hogy bárkit felszegelnek egy fára.

Az igaz magyar isten világában minden ember a saját bűnéért felel!..."

A pontos idézet így szól: "Ha tehát én, az úr és a mester megmostam a lábatokat, nektek is meg kell mosnotok egymás lábát." Idevágó szövegnek gondolom még a Mt 23,8-at: "Ti ne hívassátok magatokat rabbinak, mert egy a ti Tanítótok, ti pedig mind testvérek vagytok."

A helyzet tehát az, hogy keresztények között nem lehet más tanító-tanítvány viszony, mint hogy mindannyiunknak Krisztus a tanítója. Ha te vagy a pápa vagy más megmossa valakinek a lábát, az nem egy előzetesen meglévő tanító-tanítvány viszony eleme, hanem pont ezáltal válik valaki Krisztus tanítójává.

Már írtam. Olvass, az sokat segítene ám!
Annyit azért segítek, hogy a harcmodorunk már nem volt sikeres és egyre többször kikaptunk. Az augsburgi csatavesztés után már nem támadtunk nyugatra, csak keletre, de a kapuk ott is nagyon hamar bezárultak.

Tehát nem ismered saját hazád történelmét.
Gratulálok!!

Most mér nem mondod el, kinek a szolgálatában állnak? Lécciléccilécci!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában