Miért mossa Ferenc pápa afrikai migránsok lábát húsvét alkalmából?

2016. március 27. 13:27

Sayfo Omar
Facebook
1900-ban a világ katolikusságának földrajzi súlypontja még Madridban volt. Ma már Timbuktuban.

Miért mossa Ferenc pápa afrikai migránsok lábát húsvét alkalmából?

A katolikus egyház nem nemzeti szervezet, hanem – ha gyakorlati működését tekintjük –, a világ első és legfontosabb „multinacionális vállalata”. Ez azt jelenti, hogy elsősorban nem nemzeti, hanem globális érdekeket képvisel. Más kérdés, hogy a hatékony működéshez igen fontos a lokális és globális érdekek közti egyensúlyozás, természetesen a helyi politikai és társadalmi viszonyok figyelembevételével. 

A Vatikán tehát nem csak az európai, hanem a világ valamennyi katolikusát képviseli. Ők pedig egyre színesebbek: 40% latin-amerikai, 16% afrikai, 12% ázsiai, miközben 23% él Európában, 7% pedig Észak-Amerikában. 1900-ban a világ katolikusságának földrajzi súlypontja még Madridban volt. Ma már Timbuktuban. 1980 óta – elsősorban a népszaporulat miatt – az afrikai katolikusok száma 57 százalékkal nőtt (összehasonlításként: az európai növekedés mindössze 6 százalék). Noha minden ötödik afrikai római katolikus, az egyház folyamatosan veszít híveket a különböző pünkösdi irányzatok térnyerése miatt. A keresztény afrikai migránsok lábának szimbolikus megmosása tehát jó üzenet az afrikai hívek számára. Más kérdés, hogy a jelenlegi puskaporos hangulatban ez sok európait sért. A pápai üzenet nekik is szól: nem a bőrszín, hanem a hit számít. No meg az egyház nemzetközi befolyása.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 159 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hallottál te Árpádházi I.Szent Istvánról?
Tudod, hogy ki volt ő?
Tudod, hogy mit köszönhetünk neki?

Akkor tegye át a székhelyét Timbuktuba.

Lehet, hogy sokaknak nem fog tetszeni, amit mondok, de a nyugati civilizáció épp azért tart ott, ahol, mert sosem vette elég komolyan a kereszténységet.
A kereszténység bizonyos erkölcsi alapokat, korlátokat épített bele a társadalomba, ami aztán mélyen beleivódott a későbbi generációkba, de ennyi, a mainstream vonal sosem lépte át a józanság határát, sosem tartotta be szóról szóra a szentírást, egyszerűen azért, mert ez a világ felzabálja azokat, akik így tesznek.
Tetszik, nem tetszik, ez van.

Ha az erőforrások feletti - olykor öncélú - uralmat nem tekintjük terrornak vagy negatívnak, a kereszténység illetve a keresztény kultúra tényleg jobban áll.

Ha egy kicsit is ismernéd saját(!!) hazád történelmét, akkor nem írnál ilyen ostobaságokat.
Ha akkor és ott Szent István nem teszi azt amit tesz és Magyarország nem lesz keresztény ország, akkor most nem lenne Magyarország és te nem tudnál ilyen ostobaságokat írni...

Sajnálom, de a világ nem érett meg erre, és talán soha nem is fog.

"Az itt szereplő adatok a megkeresztelteknek az egyházak saját nyilvántartása szerinti és nem hitet vallók számát jelentik." Magyarul: nincs 2 milliárd hívő.

A történelmünk vitatott, ezért inkább ostoba az, aki ezt figyelmen kívül hagyva leostobázza a másikat.

Lehet, hogy nem, de lehet, hogy mégis.

Ennek mi köze a szálhoz?

Jól van, csak hát abban a szálban másról van szó, így ennek megfelelően illene belekapcsolódni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés