Az erőszakra nem válasz az erőszak

2016. március 27. 10:08

Gáncs Péter
MTI
Brüsszelben Európa és a világ is lelki sebeket kapott, de arra kell törekedni, hogy megértsük az erőszak mozgatórugóit és nem erőszakkal válaszolni.

Jézus tanítása szerint nem megoldás, hogy az erőszakra még nagyobb erőszakkal válaszoljunk - jelentette ki az Magyarországi Evangélikus Egyház vezető püspöke az M1 aktuális csatorna műsorában vasárnap.

Gáncs Péter felidézte, hogy az emberiség nem így képzelte a nagyhetet, hiszen Brüsszelben Európa és a világ is lelki sebeket kapott.

Ugyanakkor - folytatta - ebben a helyzetben fel kell tenni a jézusi kérdést: miért ütsz engem? 

Vagyis arra kell törekedni, hogy megértsük az erőszak mozgatórugóit és nem erőszakkal válaszolni - mondta Gáncs Péter.

Húsvét éppen azt üzeni, hogy a feltámadott visszatér. De nem azért, hogy bosszút álljon, hanem, hogy megbocsásson - tette hozzá.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 89 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az erőszak általában nem, de az erőszakos önvédelem azért belefér.

Igaza van, nincs szükség erőszakra. Határozottságra annál inkább. Ha pedig ellenállnak, azzal arányos kényszerítés alkalmazandó.

Nem jó ez így.
Vannak problémák, amikre NEM a vallás ad választ.
Ez itt egy NEM spontán népvándorlás, ami az ősidők óta itt élők számára életveszély, noha ezt még nem mindenki látja így, pedig de, igen.
Nem tudom, mi sarkallja az evangélikus egyház vezetőségét, h. a német megszállás emlékére emelt szobortól kezdve a terror veszélyig élet idegen és az általuk elvileg az elveken kívül képviselt egyház tagok véleményétől is független nyilatkozatokat tegyenek.
Valaha, a rendszerváltás környékén a nagyon gazdag német evangélikus egyház nem kis mértékben anyagilag támogatta a nagyon szegény és nem is igazán magyar, mert inkább német és szlovák eredeti nemzetiségű hívek közösségéből álló honi evangélikus egyházat. Lehet, h. ma is van kölcsönös tisztelet és együttműködés.
Nyilván általában méltányosnak, könyörületesnek, megbocsátónak kell lenni, de mint mindennek, az Isten határtalannak érzett szeretetén kívül, még ezeknek az általános elveknek is kell, h. legyenek földi határai és feltételei.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés