Erdő: A kereszthalállal Jézus a történelem burkát törte fel

2016. március 26. 10:37
Erdő Péter bíboros az MTI-nek húsvét alkalmából elmondta: Jézus Krisztus a kereszthalállal kiszabadította az emberiséget abból a csapdából, amelybe gonoszságai újra és újra belesodorták. A bíboros szerint Jézus „felrobbantotta maga körül a sziklasírt, és ezzel kiemelte az örökkévaló életet a látszólagos pusztulás sötétjéből”.

Jézus vállalja a kereszthalált, hogy kiszabadítsa az emberiséget abból a csapdából, amelybe gonoszságai újra és újra belesodorják, és ezzel feltöri a történelem burkát – mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek az MTI-nek. Erdő Péter kiemelte: Krisztus kereszthalála megszabadít bűneinktől, föltámadása pedig igazolja Isten irgalmasságát. A kereszténység üzenete ugyanis éppen az, hogy Isten nemcsak a feltámadt Jézust, hanem személy szerint minden embert meghív az örökkévaló boldogságra. Ez pedig olyan ajándéka az isteni irgalmasságnak, amit nem érdemelhetünk ki.

A bíboros rámutatott: ennek az isteni magatartásnak a fényében másként látszik a történelem és a körülöttünk lévő világ. Mert még ha olykor sötétnek tűnik is a horizont, ha eluralkodni látszik is a gyűlölet, de aztán – nem tudjuk pontosan, hogy mitől és hogyan – mégis kitisztulhat a történelmi égbolt, és megint felragyoghat az isteni szeretetet sugárzó nap.

Ez is hozzátartozik húsvét reggelének ragyogásához: Krisztus „felrobbantotta maga körül a sziklasírt, és ezzel kiemelte az örökkévaló életet a látszólagos pusztulás sötétjéből”. Az utolsó szó Krisztus föltámadásáé, és ehhez képest a történelem valamennyi Heródesének és Pilátusának szereplése csak jelentéktelen közjáték – hangsúlyozta Erdő Péter.

Összesen 95 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ha ennyire nem érti ,s nem is akar tanulni , minek demonstrálja folyamatosan a kereszténységgel kapcsolatos képzetlenségét ?...

Személyeskedés helyett reagáljon a bíboros tanítására .

1.Ön téved , ez nem "hanta"...:
2.Az Atya létközlése az emberként is Úr Jézus feltámasztása , aki így igazolta az életével , hogy van örök élet a számunkra is , ha vele létkapcsolatba lépünk .

A hívás Önnek is szól !

A kép arról szól , hogy az Isten léthatalma végtelen , minden emberileg produkált , véges korlátot áttör . Erre a korlátlan-örök életre van mindenkinek hivatása , hitben , reményben és szeretetben !

Nem hever romokban , hanem ma is él , tanúskodik sok keresztény !

Jól van , mert nem beteg , de öregségi gyengesége miatt már nem tudná a szükséges munkát elvégezni .

1991-ben, II.János Pál pápa látogatásakor mondta ezt egy Fideszes a híradóban.

Szóval "az eset megtörtént".

Az esetleges diszlájkolók nyilván nem látták a híradót, ahol ez elhangzott...

Bizony kicsi!
Az egykori párttitkár fiából is antikommunista miniszterelnök lett.

Tényleg kicsi a világ...

Nem igazán jártál te templomban...

Hetente.
Amúgy hülyék sajnos mindenhol vannak.

Húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe.
A dolog meg úgy jön ide, hogy a most már nagyon keresztény Fidesz nem így kezdte a pályafutását...

Mi köze ennek a bíboros nyilatkozatához ?...

Ezt mindenki eldönti magának...

1. A kereszténység nem csak Európában van .
2. Jézus feltámadt , s éppen az a reményünk : a szociológiai és történelmi viszonyok hullámzóak , de az Úr volt , van és eljövendő , mert a léte abszolút és átfogó !

A lényeg : hogy tanít ! Neki ez a dolga . A figyelmes meghallgatás pedig másoké...És : Jézus a kereszten egyedül maradt , s mégis győzött feltámadottan !

A személyes hit mindenki magánügye , végső soron . Tanítani kell az embereket , imádkozni értük , tanúságot tenni . Vannak mai hívő nagyjaink is : Teréz anya , Böjte Csaba , Kozma Imre stb Azonban az egyéni hitről majd mindenki maga ad számot a Szentháromságnak .

Ha Önnek igaza lenne , Róma már rég leváltotta volna , s maguk a hívő katolikusok tiltakoznának tömegesen ellene ...

Ön a saját félreértését cáfolja ,, nem a a katolikus hitet...

1.Sci-fi rovatba való a gondolatmenete . 2.Pontosabban : tudománytalan fikció ...

Éhes ló zabosan álmodik...

Szóval Ön isten , mert az édesapja az istene ...Bocsánat , fenség !

Nem értett meg : én az Ön "teológiájára" utaltam...

Komolyan mondom : amit írt , az ragyogó teológia , nagyon okos gondolatmenet !

Na erre a témára azt mondtuk, hogy majd visszatérünk. Most még nem jött el a megfelelő idő.
Nagyszombat lévén. De ami késik az nem múlik.
Majd egyszer megbeszéljük, amennyiben ellátogatnál erre az oldalra az ünnepek után.

Ön meg nem törte az eszét a válaszon . Ha igen , akkor még nagyobb a baja !

Így van , mert az ég szó itt analóg módon értendő !

Még egyszer : bocsánat , fenség !

Korrum Pál inkább Szadista Pista !...

Hát az a helyzet, hogy ez akkor nem csak egy fideszes véleménye volt...

Nem akarom bántani , de abszurd , amit ír : egy ember nem Isten , maximum "isten" ...Az élő-valódi Isten végtelen , egy édesapa pedig nem Isten , hanem véges teremtmény .

Erdő Péter jó főpásztor , hibát pedig mindenkiben lehet találni...

Azért nem szabad keverni a politikát a hittel . Erdő Péter a katolikus egyházat elismerésre méltóan vezeti . A politikai nézetei pedig az ő magánügye / különben semmi alapja annak , hogy Erdő a nemzeti eszmét nácinak tartaná / .

Minek a beismerése? Azt már elismerte párszor az egyház, hogy az inkvizíció nem tartozik a történelmünk fényes lapjaira, és nem tudok olyan mai katolikusról, akit Tommaso da Torqueamada élete és munkássága ösztönzött volna arra, hogy katolikus legyen. Mi más közünk lehetne ehhez nekünk, maiaknak?

Ettől függetlenül tény az is, hogy a Spanyol Királyság csak egyike volt az akkori idők katolikus országainak, és csak konkrétan ebben volt 20-30 évig erőst életveszélyes rejtőzködő zsidónak lenni. A pápaság meg egyetemes vezetője volt a kora katolikus világának. Míg a spanyol király ezen dolgai ellen eléggé rendszeresen tiltakozott, azt pl. helyeselte, hogy Velence befogadja a Spanyolországból elüldözött zsidókat.

A jó főpásztor azt csinálja, amit én jónak gondolok. Nem csak ironizálok, nyilván tényleg van egy ilyen, szubjektív oldala a kérdésnek.

De azért gondold át, hogy ha egy te fogalmaid szerint jó főpásztor kerülne az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye élére, nőne-e az elkötelezettség, többen járnának-e a jézusi úton, és volna-e jelentős közösségi és teológiai innováció.

Persze a következő kérdés az, hogy mindennek mi az emberileg megragadható mércéje...

Üdv! Legyen jó keresztény, élő Istenkapcsolattal. Azután ismerje és szeresse a papjait. Végül legyen benne lényeglátás azzal kapcsolatban, mi a saját dolga. Ne hagyja, hogy kívülről rángassák, tudjon kezdeményezni.

Tippjeim nekem is volnának, de azért nem olyan hosszú a lista.

És ez az Ön ideológiája...

1.Ön nagyot téved : nincs különbség Jézus Istene és a keresztény hit Istene között ! A kereszténység nélkül nem is tudhatna Ön sem Jézus Istenéről .
2.Példái ezért hamisak .

Hát, igen, teológiailag péterx-hez csatlakozva vetettem föl, hogy tényleg több volna-e a papi hivatás, és erősödne-e a főegyházmegye, ha egy olyan főpásztorunk lenne, aki a te elképzeléseid szerint jó főpásztor... Merthogy az gyökeréig megosztaná a magyar egyházat...

Nem gondolom, hogy külön utam volna Jézushoz azon kívül, amit a kereszténység a Szentírásban, és az egyház hagyományában kínál. Ha ez az út hamis, akkor nincs út. Végülis elég régen élt...

De tudhatom , s mindenki tudhatja , mi lett volna a kereszténység nélkül : Jézus feltámadásának tanúsága híján a totális halálra ítéltség . Ez lett volna , s ez lenne .

Minden kor és minden ember másként reagál . Konkrétan azt ajánlom : kezdje el a hitet , MINTHA lenne Jézus . S EKKOR lesz tapasztalata ...Hasonlattal : a szárazföldön nem lehet megtanulni úszni . Oda be kell menni , HA meg akar tanulni . HA nem , AKKOR marad , amit ír . S amit írtam : a halálra ítéltség...

Válaszok:
Sulammit | 2016. március 30. 2:18

Ez korrekt végszó...

Én mondjuk annyira nem szocializálódtam hagyományos egyházi keretek között, viszont erőteljesen történelmi a gondolkodásom. Amikor elkezdtem komolyan foglalkozni a kereszténységgel, valódi kérdésem, amivel tehát ténylegesen foglalkoztam, az volt, hogy mit kezdjek a protestáns reformációval.

A válaszom pedig az volt, hogy nyilvánvaló, hogy a reneszánsz egyház nagyon elrontott dolgokat, és hogy minden megérett akkoriban egy Luther föllépésére. Viszont: ha a katolikus egyház akkoriban véglegesen elveszítette volna a képességét Isten hirdetésére, akkor nincs az a Luther és nincs az a Kálvin, aki ezt visszaállítsa.

Erre én bezony a mai kor spirituális tanítóit sem tartom képesnek. Hogy értsd: eleve kizárom. Olvasatlanul. Ilyen diktatórikus vagyok. Mint ahogy a mai napon keletkező több szentírásnyi magyar szöveg döntő része olvasatlan marad a számomra.

Nem látok más reális hivatkozást Jézusra, mint amit a teljes Szentírás és a katolikus egyház apostoli tradíciója közvetít.

Azért a 2000 évet ne becsüld alá! Nemrég döbbentem rá, hogy hosszabb, mint az addigi írott történelem. Na jó, a piramisok korától számolva Egyiptom még vezet, de már csak pár évszázaddal.

Ha kinyitod mondjuk a Szent István Társulat Bibliafordítását a kronológia-mellékletnél, azt találod, hogy Ábrahám kora Kr. e. 1800.

Szóval ha az egyház 2000 évig fönntartott valamit, arra olyan bájos magabiztossággal legyinteni, ahogy teszed, túlzott öntudatra vall...

Szerinted Jézus olyan boldog volt? Számomra nem tűnik sikersztorinak a működése, ha zárójelbe teszem az egész dogmatikát, amit az egyház tanít róla, mint második isteni személyről.

Ezt a módszert javasolta, Gyökössy Endre református teológus, pszichológus is.

Azért eszembe jutott az egyik kedves zsidó viccem.

Kohn és Grün a hetvenes években elhagyják Magyarországot, és napjainkban találkoznak Budapesten. Kohnnak be sem áll a szája:
- Te Grün, Amerika tényleg a korlátlan lehetőségek hazája. New Yorkba kerültem, dőlt hozzám a pénz, kaja, pia, nők, autók... Csodálatos életem van.
Beszél, beszél, egyszer csak észreveszi, hogy Grün hallgat. Megkérdi:
- Na, és veled mi történt?
- Ó, én Tibetbe mentem. 25 évig meditáltam kenyéren és vizen, hogy megtaláljam az élet értelmét.
- Na, és mi az élet értelme?
- Az élet... Az élet az egy nagy, nyugodt tó.
- Te Grün, hát ez egy baromság.
- Cseszd meg! Lehet!

ad 3. A keresztények évszázadokig mintegy idősebb testvéreiknek tekintették a zsidókat, akik még nem ismerték meg Jézus tanítását. 613-ban a zsidók perzsa hadakkal szövetkezve lemészárolták a jeruzsálemi keresztényeket, ez lett a zsidóellenesség kezdeti oka.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés