Kecskeméten megnyílt a VIII. Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennále

2016. március 22. 16:26
Megnyílt a VIII. Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennále Kecskeméten. A május végéig látogatható rendezvény megnyitóját számos díjat adtak át.

Megnyílt a VIII. Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennále Kecskeméten. Az ünnepségen Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár úgy fogalmazott: bárhová is megyünk a világban, a keresztény kultúra, annak gyökerei mindenhol ott vannak.

Az Isten, hazánkért térdelünk elődbe. Magyar és magyarországi szentek című kiállítás megnyitóján az államtitkár hozzátette: a magyar származású szentek, boldogok óriási kincsei a nemzetnek és példaként szolgálnak, segítséget nyújthatnak a fájdalomban, de az öröm megélésében is.  

Soltész Miklós a Kecskeméti Katona József Múzeum által, a 31. Kecskeméti Tavaszi Fesztivál keretében rendezett esemény megnyitóján emlékeztetett: a kormány idén 50 millió forinttal támogatja a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye egyházi épített örökségének megújítását. Példaként említette, hogy a tataházai Szent Márton templom felújításához 10 millió forinttal járult hozzá a kormány.   

Az eddigi nyolc biennálén 980 alkotást mutattak be a Cifrapalota falai között, ami jól mutatja, hogy mennyire hiányzott egy ilyen sorozat a magyarországi kiállítási palettáról - mondta el a zsűri elnöke, ifj. Gyergyádesz László művészettörténész, Móra Ferenc-díjas főmuzeológus, a biennále alapító kurátora, Kecskeméti Katona József Múzeum Képzőművészeti Gyűjteményének vezetője.     

A rendezvényen a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Képzőművészeti Tagozatának szakmai különdíját Kustár Gábor debreceni szobrászművész vette át Aknay János Kossuth- és Munkácsy-díjas festőművésztől, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének (MAOE) elnökétől.     

Kecskemét város díját Zelenák Katalin Budapesten élő kárpitművésznek Szemereyné Pataki Klaudia polgármester (Fidesz-KDNP) adta át. A zsűri erkölcsi díjait Széles Judit Ferenczy Noémi-díjas textilművész, Olescher Tamás festőművész, Tápai Nóra textilművész és Varga József Zsolt festőművész vehette át. A zsűri elnöke bejelentette: a 2018-as IX. biennáléra Bosch nyomában címmel várják majd az alkotásokat.

A tárlat május 29-ig látogatható. 

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés