Ferenc pápa: A migránsok előtt nem szabad bezárni a kapukat!

2016. március 16. 11:38
Ferenc pápa a Szent Péter téren beszélt arról, hogy sok ajtó és sok szív zárva van a menekültek előtt, pedig a nemzetek vezetőinek meg kellene nyitni a kapukat. Az audiencián elhangzottak valószínűleg a csütörtökön kezdődő uniós csúccsal vannak összefüggésben, ahol a török-EU megállapodást készítik elő.

Ferenc pápa amellett foglalt állást a migrációval kapcsolatban szerdai általános audienciáján a Szent Péter téren, hogy a nemzetek és vezetőik nyissák meg szívüket és nyissák meg kapuikat. 

Izrael népének száműzetésének bibliai eseményeit idézve Ferenc pápa a most zajló migrációról beszélt, kiemelve, hogy ma is nagyon sokan „a száműzetés tragédiáját élik át távol hazájuktól, szemükben romba döntött otthonaik látványával és szívükben a szeretteik elvesztése miatti fájdalommal”.

A római katolikus egyházfő beszédében úgy fogalmazott, „nem szabad bezárni a kapukat” előttük. Hozzátette: azt látja, hogy ma „nagyon sok ajtó és nagyon sok szív zárva van”. A mai migránsok „a szabad ég alatt, élelem nélkül szenvednek, és nem léphetnek be, nem érzik a befogadást. Én azt szeretem nagyon hallani, hogy a nemzetek és kormányzóik megnyitják a szívüket és megnyitják a kapukat” – mondta Ferenc pápa a szavait a Szent Péter téren hallgató mintegy negyvenezer fős tömeg előtt. Olasz elemzők szerint az egyházfő a csütörtöki-pénteki uniós csúcstalálkozó résztvevőihez intézte szavait, a tanácskozás fő témája a migráció lesz.

Összesen 55 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szentatyám! Nem férnek el!Megölik azt, aki nem tér át mohamedánnak!Amíg Szentséged életben van,milliószám szentelheti fel a vértanúkat!

"Hazánk, szeretteink és önmagunk védelme" fegyverrel támadó ellenséggel szemben jelenthet jogos fegyveres önvédelmet és elzárkózást.

Fegyvertelen segítségkérőket ott tartani egy kerítés túloldalán és közben arról fantáziálni, hogy tiszta a lelkünk, az azért meredekebb egy kicsit.

De az is igaz, hogy a segítségadás viszont nem azt jelenti, hogy pontról pontra teljesítjük, amit a hozzánk forduló akar. Ha pl. át akar trappolni az országunkon, mert mindenféle álmai vannak egy új életről, amit vagy megtalál, vagy nem, valahol Németországban, akkor ehhez vagy asszisztálunk, vagy nem. De ha nem, az nem ment föl minket a segítségadás alól. Nehéz ügy ez.

Válaszok:
Sulammit | 2016. március 19. 22:58
Sulammit | 2016. március 21. 7:39

Honnan veszed, tudod, hogy fegyvertelenek?

Válaszok:
Csomorkany | 2016. március 20. 8:16

Azt mondják. Ha ki se nyitod a kerítést, hogy megvizsgáld, akkor miből gondolod, hogy hazudnak?

Az erkölcsileg indokolt fegyveres önvédelem kezdőpontja, amikor már látod, hogy fegyverrel jönnek ellened, vagy a szeretteid ellen. Amíg csak gyanús a dolog, addig arra van erkölcsi alapod, hogy a gyanúdat tisztázd. De ha nem mégy át a kerítés mögé, őket meg nem ereszted be... Legalább a lelked tisztaságáról ne fantáziálj!

Válaszok:
Csomorkany | 2016. március 20. 8:20
Sulammit | 2016. március 21. 7:20

Mielőtt személyesen magadra vennéd: természetesen általános alanyt értettem az előző szövegen. Szóval mi, kerítés mögé zárt keresztények és újpogányok, nem hazudhatjuk magunknak, hogy minden rendben, amíg van egy kerítés, és annak van egy innenső oldala, meg egy túlsó oldala, ahol emberek tízezrei torlódtak föl, akik a segítségünket kérik. Nem mondtam, hogy a segítség megfelelő módja minden elképzelésük kielégítése.

"Azt mondják." Kik mondják?

Válaszok:
Csomorkany | 2016. március 21. 8:56

"Egyedül a meg nem bánt/gyónt súlyos bűn zárhat ki minket a mennyországból."

Most olvastam el, hogy mire válaszoltál, bro1-nek.
Én ezt a mondatát kértem volna, hogy elemezze egy kicsit ki. Fejtse ki az álláspontját, arról, hogy mi van azokkal a milliókkal, akik fel sem ismerték, vagy, még nem jutottak el arra a fokra, hogy meg is bánják bűneiket.
Ugyanis vannak, akik a halálos ágyukon. Számtalan példa van erre, de akiket hirtelen ragad el a halál, már pedig rengeteg ilyen ember van, azokkal mi lesz?
Fuccs az üdvösségüknek?

Hát maguk a migrik. Nem kibiztosított géppityuval jönnek a határ felé, hanem aszongyák, hogy "fegyvertelenek vagyunk". Ez így nem jogos önvédelmi helyzet, amikor erkölcsileg indokolt lőni. Persze a migrik állításai megvizsgálhatóak. De ahhoz belül kell jönniük a kerítésünkön. Ha kívül tartjuk őket, akkor fegyverteleneknek kell őket kezelni.

Válaszok:
Sulammit | 2016. március 21. 9:10

Hát ez az! Nem kell belül jönniük. Van állambiztonság, nemzetbiztonság. Ők azért tájékozottak nem gondolod? És, ha neked, (nekem van) olyan ismerősöd, ismerőseid, akik ezt a foglalkozást űzik, akkor van némi fogalmad a dolgokról.
Mondjuk, nekem ettől függetlenül is volt.

Tudod, ezek a dolgok, nem bemondásra mennek.

Válaszok:
Csomorkany | 2016. március 21. 9:59

Hát, azért arról, hogy konkrétan Abdul Mohamednél, aki odaáll a kerítés elé, hogy szegény nyomorult, és engeggyük be, van-e géppityu, a nemzetbiztonság is csak azután tud konkrétumot mondani, hogy megmotozta. De ahhoz egy motozás erejéig be kell engedni. Ha definitíve eldöntöttük, hogy nem nyitjuk meg a kerítést, akkor Abdul Mohamed fegyvertelen, nekünk pedig erkölcsi kötelességünk végiggondolni, mi az, amit ténylegesen megtehetünk érte. Amíg ezt nem tettük meg, a lelki tisztaságunk ápolgatása kicsit kevésnek tűnik az üdvösségre. Lásd még a szegény Lázár és a szívtelen gazdag példázatát.

Válaszok:
Sulammit | 2016. március 21. 20:22

Nem vagyok a biztonságiak embere, de benned sosem merült fel, hogy mi lehet a babakocsikban, mi lehet a nők ruhája alatt? Nekem bizony sokszor. Tudjuk, hogy kikkel állunk szemben. Azt is, hogy hányan tűntek el nyomtalanul nálunk is és Németországban.
Az sem volt újdonság a szolgálatok számára, hogy mennyi a kiképzett katona közöttük, (majd mind az).
És az sem, hogy hány terrorista van közöttük.
Ne bagatellizáld el a dolgokat, mert ez a téma annál komolyabb.
Ha segítséget akartak volna kérni, akkor úgy is viselkedtek volna, mint a bajba jutott emberek.
A szolgálatok jó előre figyelmeztették pl. a németeket is a veszélyre, de nem csak őket. Példás összefogás volt, van az információk cseréje szempontjából is.

Visszatérve Abdulra. Abdul nem olyan hülye, hogy ezt ne tudná, vagyis nem fognak nála találni, vagy csak kevés Abdulnál gépfegyvert. Abdul kiképzett ISIS harcos, akit nem azért dobnak át, hogy az első vakondtúrásnál felbukjon.

Válaszok:
Csomorkany | 2016. március 22. 6:47

Nézd, alapjában helyeslem a kerítést, mert semmit nem old meg, ha ezek a derék emberek föl-le trappolnak mindenfelé Európában ill. keresztül az országon.

Viszont fontosnak tartanám, hogy tudatosítsuk, hogy a kerítés fölhúzásával nincs semmi megoldva, a saját keresztény felelősségvállalásunk sem.

Ha pl. üldözött keresztények jönnének nagy számban Fekete-Afrikából, én bezony kinyitnám azt a kerítést. De akár elébe is lehetne menni a dolognak magyar nyelvtanfolyamok szervezésével Afrikában.

Akkor mi is a bajunk Trianonnal? Hogy igazságtalan? Ne moralizáljunk már! Gyöngék voltunk, így jártunk. Ja, csak akkor ne engedjünk moralistákat a politika közelébe, ha erőseknek érezzük magunkat, és épp gazemberséget csinálunk... Hát, olyankor persze tényleg kikopnak a moralisták, csak utána meg jön Trianon...

Erről beszélek. Gyöngék voltunk, ne fanyalogjunk holmi "objektív igazság" nevében. Előre kell nézni! Most az más kérdés, hogy mégiscsak fanyalgunk... Lehet, hogy a világ összetettebb egy kicsit...

Az azért számomra elég objektív sérelemnek tűnik, hogy határmenti, színmagyar területeken a magyar nyelv és kultura elsajátítása komolyan akadályozott mindmáig. Dehát gyöngék voltunk, az igazságnak meg nincs helye a politikában ugyebár.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés