Müller bíboros: Ferenc pápa nem professzionális teológus

2016. március 15. 17:10
Ferenc pápa nem professzionális teológus – jelentette ki egy német lapnak adott interjúban Gerhard Müller bíboros, a vatikáni Hittani Kongregáció vezetője, hozzátéve: csak mese, hogy a pápa ellensége lenne.

Ferenc pápa nem professzionális teológus – jelentette ki a Kölner Stadt-Anzeiger német lapnak adott, március elsejei interjúban Gerhard Müller bíboros, a vatikáni Hittani Kongregáció vezetője. 

Müller hozzátette: őt XVI. Benedek nevezte ki a kongregáció élére, akivel könnyen megértették egymást, mivel mindketten akadémiai teológusok, német nemzetiségűek és azonosan látják a világot is. 

Ferenc pápa azonban – mint Müller leszögezte – nem „professzionális teológus”, tapasztalatait leginkább a latin-amerikai terepen mozgó lelkipásztorként szerezte, ami nagyon különbözik a nyugati tapasztalattól. Emellett spirituális életét és teológiáját nagyban befolyásolja a jezsuita rend alapítója, Loyolai Szent Ignác. 

Müller hozzáteszi: érti a pápa megközelítését, mivel ő is élt egy kis ideig Dél-Amerikában. A bíboros szerint „tündérmese”, hogy ő lenne Ferenc pápa első számú ellensége, sokan pedig inkább a saját ideológiájukat akarják belelátni Ferenc pápa szavaiba, mintsem az egyház tanításának fényében értelmezni azt.

Müller bíboros 2002 óta volt Regensburg püspöke, 2012-ben pedig Benedek pápa Hittani Kongregáció élére nevezte ki, amiben már 2007 óta töltött be különféle tisztségeket.

 

Összesen 26 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Talán ez egy kicsit összetettebb ügy.

Vasárnaponként a plébánosunk gyakran beidézgeti Ferenc pápát. Először komolyan azt hittem, hogy a pápa vissza akarja szerezni a szavainkat, kifejezéseinket a liberálisoktól, baloldaliaktól. Olyan szavak, gondolatok kerültek elő, amiket a libbolsik elvettek, kiforgatták az értelmét és már normális ember nem merte használni ezeket a kiforgatott jelentésű szavakat.

Ahogy az idő múlt, de ezek a szavak nem, rájöttem, hogy tévedtem a dologban. Ferenc pápa valóban úgy gondolkodik, ahogy azt leírja.

Nem tudom, csak gondolom, hogy ennek lehet köze a felszabadítás teológiához. Aminek persze ott és akkor lehetett létjogosultsága, de nem lehet szerintem a pápista egyház központi gondolata.

Szóval azért szerintem a Szentatya is tett annak érdekében, hogy ilyen népszerű lett a ballib sajtóban.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés