Életem isteni csodák sorozata

2016. március 2. 16:27
Kállay Emil
Magyar Kurír
Voltak olyanok is, akiket nem három évre, hanem örökre eltiltottak a papságtól. Nehéz volt ez az időszak, sokféle életsors alakult a szemem előtt: időszakosan, örökre eltiltott papok, békepapok, Hejcére száműzött püspökök. Interjú.

Hogyan tudta megőrizni piarista hivatását?

A szemináriumot a piarista rend anyagi támogatásával végeztem Budapesten. Folyamatosan tartottuk a kapcsolatot a renddel, Előd István spirituális látogatott minket, és igyekezett megtartani a piarista lelkületben. Sík Sándor, az akkori elöljáró azt tanította nekünk, éljünk a fogadalmunk szerint. Ez a piaristáknál a szegénység, a tisztaság és az engedelmesség mellett kiegészült a tanítással. »Az ifjúságot hitben és tudásban fogjátok nevelni. Ezt állandóan tartsátok eszetekben, akié az ifjúság, azé a jövő« – biztatott Sík Sándor. Így én az ifjúsággal való foglalkozást tekintettem hivatásomnak. Nem is akartam plébános lenni, mert a fiatalokkal mindig a káplán foglalkozik, nekem jó volt, nem bántam, hogy káplán maradtam. Rengeteg gyerek járt hozzánk a környező iskolákból hittanra.

Ez sem tartott sokáig, hamarosan eltiltották a papi működéstől.

Valóban, 1961-ben hivatott Schwarz-Eggenhofer Artúr apostoli kormányzó, és közölte, hogy az Állami Egyházügyi Hivatal egyházfegyelmi intézkedést követel, ezért három évre eltiltanak a papi működéstől. Tudtam, hogy regnumi tevékenységem, ifjúsági munkám miatt kerültem ebbe a helyzetbe. Ez volt a bűnöm. Hazudni ekkor sem tudtam. Gyerekkorom óta mindig kimondtam az igazságot, meggyőződésem, hogy az igazságot nem lehet elferdíteni. Ez nagyon fontos. Voltak olyanok is, akiket nem három évre, hanem örökre eltiltottak a papságtól. Nehéz volt ez az időszak, sokféle életsors alakult a szemem előtt: időszakosan, örökre eltiltott papok, békepapok, Hejcére száműzött püspökök.

Ekkor világi pályára került.

Rettenetesen fájdalmas volt, hogy eltiltottak a papságtól, de nem siránkoztam, ha már így történt, keresnem kellett a megoldást. Egy tanítványom édesapján keresztül – meglehetősen kanyargós úton – rádióműszerész lett belőlem. Egy szervizben dolgoztam, először csak a gimnáziumi évek érdeklődése alapján szerzett ismeretekkel, megfigyeléssel, mások kérdezésével, később pedig tanfolyamok segítségével végeztem a munkát.”

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 33 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Azokra szocialistákra gondoltál ugye, akik a szocializmusban eltiltották a papi pályától?
Persze azokra erősebb szót írhattál volna.

Az idézett részletben Bulányinál kissé mintha elgurult volna a gyógyszer... Mindössze arról az apróságról feledkezik meg, hogy Jézust zsidóként metélték körül, zsidóként nevelték, zsidóként jelentkezett olvasásra és zsidóként idézte Izaiás próféta szövegét. Például.

Szóval keresztényeknek (= Krisztus követőknek) az Ószövetséget, mint Isten igéjét, személyesen Jézus Krisztus ajánlja a figyelmébe.

Azt egyébként a tanítóhivatal is aláírja, hogy az Ószövetség nem befejezett kinyilatkoztatás, hiszen a befejezett kinyilatkoztatás, Isten tökéletes igéje az maga Jézus Krisztus.

Ettől függetlenül, ha igazad van abban, hogy Kállay nagy haverja volt Bulányinak (én nem tudom), akkor tényleg szégyen, hogy egy szót sem szól erről a barátságról egy életútinterjúban. Végülis a barátság elbeszélése még nem jelent egyetértést Bulányi leggázosabb szövegeivel.

Én csúsztatok? Én bro1 idézetére reagáltam. Pl. erre: "újra felvetem, hogy nem volna-e jobb, ha egyszer s mindenkorra megszabadulnánk attól, hogy az Ószövetség is az Isten igéje".

Erre írtam, hogy ezzel megszabadulnánk Jézustól, aki tudniillik egyértelműen Isten igéjeként használta az Ószövetséget.

Te meg itt a konkrétan elemzett szöveg helyett jössz más szövegekkel, pl. a Füveskönyvvel, ill. az "Isten igéje" kifejezés helyett más kifejezésekkel: pl. "zsidó történelem" és "az Ószövetség Istenképe".

Na, ez a csúsztatás, kezitcsókolom!

Válaszok:
Csomorkany | 2016. március 7. 23:39

Hozzáteszem amúgy, hogy az Ószövetség Istenképétől való elszakadás rögtön ott bekövetkezik, hogy a keresztények Istenként tisztelik, és pl. ábrázolják Krisztus Urunkat. Innentől nyilvánvaló kell legyen minden keresztény számára, hogy az Ószövetség nem a teljes igazságot mondja el Istenről.

És én csúsztatok :-) Idelököd ezt a sódert, hogy ne kelljen elismerned, hogy a bro1 által idézett szöveg tarthatatlan a derék Bulányitól.

Menj bátran utadra, de azért jó, ha tudod, hogy szellemi agressziót követtél el. Gondold végig, hogy a "viharlámpa 2016. március 8. 00:48"-ban foglalt szöveggel bármilyen posztból ki lehet lépni, akár még a kerékpáros blogról is. Viszont ami ennyire mindenütt működik, az igazából mindenütt hazug. Értelmiségi csacsogással elmondva: van egy önmagában vett értelme és van egy kontextuális értelme. A kontextuális értelme ennyi: "kuss".

Próbáld elvégezni ezt a szellemi játékot, amit javasoltam! Válassz ki egy tetszőleges topicot a kerékpár-témában, és tedd oda a "viharlámpa 2016. március 8. 00:48-at"! Látni fogod, hogy bármely topicban úgy működik, mint annak a kijelentése, hogy ami itt folyik az üres szájtépés, és van egy lényeg, amit te látsz, a többiek meg nem. Erre mondom, hogy a szöveged kontextuális értelme a "kuss". Csak persze ennél sokkal elegánsabban sikerült megfogalmaznod :-)

Elvégezted a javasolt játékot? Kipróbáltad a szövegedet egy tetszőleges topicban? Abból valamit tanulhatnál esetleg.

Pont azért vagy hazug, mert nem mondtad, hogy "kuss". Helyette leírtál egy kegyes sódert, amely pont ezt a jelentést hordozza. Mehetsz, ahová akarsz, de tudd, hogy pont azt a kegyes képmutatást mutattad föl itt, ami ellen verbálisan tiltakozol. Lásd még az "ez nem magyar mondat" c. paradoxon.

Hát, már megint leírtál valami kenetteljes izét, ami az előzményektől tök függetlenül biztosítja azt a lelki komfortérzetet, hogy "én jó vagyok, te rossz vagy". Jól megy ez neked.

Tudod, pont az az óriási baj: hogy nem mondasz senkit "jónak és rossznak". Csak kenetteljes stílusban félreérthetetlenné teszed, hogy így gondolod, de ugyanezzel a kenetteljességgel kizárod, hogy bárki is megpróbáljon elbizonytalanítani.

Most pl. Szentmártoni vallási érettségről írt szövegéhez irányítottál, aminek nyilvánvaló kontextuális üzenete, hogy "azért mondtál nekem ellent, mert vallásilag éretlen vagy".

Hát, tudod, sose akarok annyira érett lenni, hogy így lökjem a megfellebbezhetetlen süket dumát.

Én azzal köszönök el, hogy a párbeszédünknek volt egy értelmes vonulata. Az első fölvetésedre pl. feltételesen rábólintottam. Ha igazad van és Kállay nagy cimbije volt Bulányi páternek (simán lehet, elvégre mindketten piaristák), akkor torz dolog ezt egy ilyen interjúban elhallgatni.

Második fölvetésedre, hogy Bulányinak igaza lehetett marcionita kiáltványában, sehogysenem tudok rábólintani, éspedig azért nem, mert a zsidóként fölnevelt Jézus maga, földi élete során, és nem csak a 2000 éves egyház, határozottan Isten Igéjének tekintette az Ószövetséget. Ettől még igaz marad, hogy nem az Ószövetség a kinyilatkoztatás teljessége, hanem maga Jézus Krisztus. Csak ez nem elég szenzációs kijelentés, nem szól akkorát, mint a marcionita kiáltvány, merthogy ez a ronda, 2000 éves, recsegő-ropogó egyház képes, és pontosan ezt hirdeti.

Nem esik jól, hogy miután ebben ellent mondtam neked, elkezdted a kenetteljes személyeskedést az értelmiségi csacsogásról meg a keresztény érettségről. Kénytelen vagyok az orrod alá dörgölni, hogy súlyos keresztény éretlenséged nyilvánult meg ebben. Bocs, de nem a tükör a hibás.

Kétféle ember van: aki azt mondja, hogy kétféle ember van, és aki azt mondja, hogy nem.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában