A püspöki kar miért nem szólalt fel a kerítés ellen?

2016. február 23. 8:53

Giczy György
Népszava
A hit karrieristái mostanság Európa válságán bánkódnak. Azt bizonygatják, hogy meg akarják - és meg is tudják - menteni az európai kultúrát, mert jobbak, igazabbak a többieknél.

„A tengerentúli példát a hazai eseményekkel összevetve ránk fokozottabb mértékben nehezedik a pápai figyelmeztetés, mert ami ott ez idő szerint csak egy kampány-ígéret, az itt, nálunk megvalósult kormányprogram. Ezért is vetettem fel egy korábbi cikkemben, hogy a Magyar Katolikus Püspöki Karnak is meg kellett volna szólalnia, amikor a kerítésépítés elkezdődött. Amiért aztán az Új Ember című katolikus hetilapban komoly kritikát kaptam, mondván, hogy nyilatkozattételre vonatkozó javaslatommal bele akarom rángatni a pártpolitikába a magyar katolikus egyházat. Holott a hallgatásnak, a tudatos elhallgatásnak is lehetnek politikai következményei. Például az, hogy Magyarországon a hívő emberek a kerítésépítést keresztény kötelességnek gondolhatják, hiszen Európát védi, ennek a vallási gyökerű eszmeiségnek elkötelezett kontinenset.

A mi keresztény politikusaink így lesznek a hit karrieristái. Egy 17-18. századfordulón íródott mű szerint »a hit karrieristái sokkal nagyobb veszélyt jelentenek még azoknál is, akik semmilyen módon nem mutatnak hitbuzgalmat«. Fent említett cikkemben többek között éppen erre a veszélyre kívántam felhívni a figyelmet. Mert ez mindig így volt. Aki valamelyest ismeri az egyháztörténelmet, tudja, hogy a hit mártírjainak sokasága mellett mindenkor léteztek a hit karrieristái, akiknek mindig nagy hatásuk volt a politikai eseményekre. Az elfogult, és ennek következtében felszínes kritika sokszor éppen velük azonosítja az egyházat, miközben nem vesz tudomást a gyakorta a remeteség magányába kényszerült hit hőseiről.

A hit karrieristái mostanság Európa válságán bánkódnak. Azt bizonygatják, hogy meg akarják - és meg is tudják - menteni az európai kultúrát, mert jobbak, igazabbak a többieknél. Már Bernanos a második világháború kezdetén felfigyelt a hozzájuk hasonlókra. A hamis szenvelgésükre, amely küldetéstudattal kendőzte a kisszerűséget és az önzést. Ezt írja: »Szüntelenül ismételgetik, a tehetetlenségtől, lustaságból és gőgtől könnyes szemmel, hogy a világ mindjobban eltávolodik a kereszténységtől.« Miközben egy igazságos birodalmat akarnak létrehozni - igazság nélkül, egy kereszténységet - Krisztus nélkül.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 55 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Bagoly mondja verébnek, hogy a "hit karrieristája".

Még egy ilyen kisstílű palit... Lapozzunk...

"a Magyar Katolikus Püspöki Karnak is meg kellett volna szólalnia"

Na, ez is zsidó lett, mert azzal kezdi, hogy másnak mit kell mondania.

Az anyjacsáját!

Önnek is tudnia kellene , György : azért nem , mert az úgy valósítja a magyar és keresztény segítőkészséget és befogadást , hogy eközben nem hagyja magát lerohanni . Világos ?

1 ember tévedésből lájkot nyomott erre az izére.
:))

Képmutató senkiházi a pápával együtt. Add meg a császárnak, ami a császáré, Istennek, ami az Istené. Nem mondta a századosnak sosem még Jézus sem, hogy dobd el kardodat és hagyd magad legyilkolni!

aztán a szüzek, akik nem adtak olajat a balgáknak...
Keresztények vagyunk, de nem hibbantak!

Keresztényeket fejeznek le a muszlimok Keleten -Giczy mit akar elérni? A vértanúk számát növelni, vagy a keresztényeket kiirtani?

Írtam : befogadó állomáson , rendezetten jöhetnek .

"A hit karrieristái." Na ezt a címet nyugodtan magadra veheted. Te pont ez vagy hit karrierista.
Csak nem jött be neked. Hát így jártál.

Szétverte a KDNP-t.
Kizárta a jó keresztény embereket.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés