Ferenc pápa: Az abortusz bűncselekmény

2016. február 19. 9:21
Ferenc pápa sok mindenről beszélt a Mexikó és Róma közötti repülőúton: II. János Pál és egy filozófusnő közti jó kapcsolatról például azt mondta, hogy szerinte egy nővel folytatott barátság nem bűn, de beszélt Európa múltjáról, valamint a zikavírusról is, amelynek kapcsán úgy vélte: a terhesség elkerülése az erkölcsileg helyes megoldás ügyben.

Egy nővel folytatott barátság nem bűn — szögezte le Ferenc pápa csütörtökön a Mexikó és Róma közötti repülőúton tartott sajtótájékoztatón, reagálva a II. János Pál és egy amerikai asszony között folyt levelezésre, melyről a BBC mutatott be a napokban dokumentumfilmet.

A két éve szentté avatott néhai egyházfő évtizedeken át levelezett a férjezett Anna-Tereza Tymieniecka lengyel származású amerikai filozófusnővel „Abból a férfiból, aki nem tud jó kapcsolatban lenni egy nővel (...) hiányzik valami.(...) Egy nővel folyatott barátság nem bűn. A nem a feleségeddel való szerelmi kapcsolat számít bűnnek. A pápa ember, a pápának szüksége van a nők gondolataira. A pápa szíve képes arra, hogy egészséges, szent kapcsolata legyen egy nővel” — fejtette ki véleményét a római katolikus egyházfő, hozzátéve: ha munkatársai véleményére van szüksége, egy nőnek is mindig kikéri a véleményét.

„Remélem, hogy Európa megtalálja a történetét”

Ferenc pápa a Kirill orosz ortodox pátriárkával való találkozóról, a nagy politikusokat nélkülöző Európai Unióról, valamint a zikavírus, valamint az abortusz és a terhesség elkerülése közötti különbségről is beszélt. A Kirill orosz ortodox pátriárkával Kubában tartott történelmi találkozóról kijelentette: testvérként beszéltek egymással. „Senki sem tudja, mi hangzott el, mert magánmegbeszélés volt és ha egyvalamit elmondok az érintett témákból, akkor a többit is el kell mondanom, és akkor nem lenne többé magánmegbeszélés, de azt elmondhatom, hogy boldogan távoztam” — húzta alá a pápa.

Az egyházfő említést tett az Európai Unióról is, azt hangoztatva, hogy ma nincsen Európában se egy Schuman, se egy Adenauer. „Ezek a nagyok ma nem léteznek" — jelentette ki, majd hozzátette: azt reméli, „hogy (Európa) megtalálja történetét, ihletését, amellyel előre tud haladni”. Bejelentette, hogy a neki ítélt aacheni Károly-díjat Európának ajánlja. A zikavírussal kapcsolatban az újságírók arról kérdezték a pápát, hogy a járványtól sújtott országok közül több a terhesség elkerülését szorgalmazták. „Az abortusz nem a kisebbik rossz, hanem bűncselekmény. A kisebbik rossz a terhesség elkerülése” — húzta alá a római katolikus egyházfő, aki ugyanakkor fogamzásgátlásról nem beszélt.

Összesen 158 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem érti ? A szűz tanítja a kurvákat , de nem baszásra , hanem a tisztes életre . Olyan nehéz ezt az ön cinikus szívének felfognia ?

Az ön esze itt csakugyan megállt . A pápa nem kizárólagosságról beszélt !

1.Az abortusz mindig gyilkosság . Ha valakit megerőszakoltak , s így lesz terhes , s elveteti a gyereket , nem ítélem el , de ettől még a gyilkosság tény .
2.Szokott beszélni erről is a pápa , Afrikában is .

1. Járjon templomba , s látni fogja a fiatalokat...
2.Tájékozatlan a történelemben : a török hódoltságidején - például - 12 papja volt Pázmány Péter bíborosnak , s mégis létezik ma is a Katolikus egyház .
3. A Szentháromság abszolút létével akar Ön/bárki szembeszállni ?...Ennél nagyobb öngól lehetetlen , mert az Isten volt-van-eljövendő ! Örök és mindenható !

Nem nézi tétlenül , de hinni senki helyett nem tud, s nem is akar...

Joga van nem hinni , de az érdeke a keresztény hit , mert az a Léthez vezet . . A Szentháromság az , aki ítél , nem én .

Ezt meg minek írta ?...

"mindenki kösse kardját az oldalára. Járjátok be a tábort egyik kaputól a másikig és öljétek meg testvéreiteket, barátaitokat, és rokonaitokat is. A leviták végrehajtották Mózes parancsát, és azon a napon, közel háromezer férfi esett el a népből. Ma az Úr papjainak bizonyultatok. Egyik a fia árán, másik a testvére árán, ezért ő ma megáld benneteket."
Kivonulás 32,27-30

Akarsz még?

A spanyol inkvizíció célja a hőskorban, tehát 1492 és 1530 között a megbízhatatlannak tekintett muszlim és zsidó lakosság kitelepítése volt Spanyolországból. Így akiket konkrétan vegzáltak, azok a lakosság mór vagy zsidó származású rétege. A nagy tömeget száműzték. Így ez az esemény valahová a svábok Magyarországról való kitelepítése és a délvidéki magyarság elleni terrorakciók közé helyezhető. A svábok kitelepítése Magyarországról nem párosult gyilkosságokkal, a délvidéki vérengzés soktízezres vérengzéssel párosult, így a spanyol inkvizíció a maga 2000 fő körüli áldozatával még mindig jóval idébb van a délvidéki történésektől.

Vallási színezetet azért kapott ez az állami kitelepítési akció, mert az üldözötteknek jó ötletnek tűnt kikeresztelkedni, és így megúszni a kitelepítést, ráadásul sem a zsidó sem a muszlim vallás nem követeli meg a nyílt hitvallást veszély esetén.

Emiatt szükség támadt azokra a vallási "szagértőkre", akik a kikeresztelkedés őszinteségét kivizsgálták. Állami megrendelésre történt, nem vagyunk büszkék arra, hogy a korabeli papok általában vállalták a kivizsgáló szerepét, de az is tény, hogy a Vatikán ismételten tiltakozott, és a Spanyolországból kitelepített zsidók jelentős közösségei Itáliába tudtak költözni, és ott békén hagyták őket.

Szóval ha ez a sztori alkalmasnak tűnik a szemedben arra, hogy összevesd bármely jobb XX. századi népirtással, akkor nem tűnsz teljesen elfogulatlannak.

Katolikusnak lenni a "legenda niegrát" megteremtő Tudor Erzsébet-kori Angliában sokkal veszélyesebb volt, mint protestánsnak lenni az akkori Spanyolországban.

Amennyiben ki lehet mutatni a szoros ok-okozati összefüggést, akkor persze, hogy történt.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés