Azt ki mondja meg, hogy mi a szélsőséges? – interjú D. Bányász Gergővel, a HÍR TV belpolitikai főszerkesztőjével

2016. február 19. 12:49

D. Bányász Gergő
Zsidó.com
Leírhatatlan a szabadság a Hír TV-nél. Senki nem szól egy szót sem, senki nem küld emailt, sms-t, nem hívogatnak telefonon, tehát számonkérés sincsen. Interjú.

„Mekkora függetlenséget kap a hírszerkesztésnél?

Leírhatatlan a szabadság. Senki nem szól egy szót sem, senki nem küld emailt, sms-t, nem hívogatnak telefonon, tehát számonkérés sincsen. Olyan vagyok, mint egy »rossz gyerek«, azt csinálok, amit akarok.

Akkor ez elég nagy változás lehet a köztelevízió után…

Ott nekem enni adtak, ezért erre nem reagálok, bocsánat.

Az átalakulásnak van még egy szembetűnő következménye. A beszélgetős műsorokban a csatorna korábban bőven adott teret olyan szélsőséges nézeteket valló értelmiségieknek, akiket a közvélemény a kormánypárthoz sorolt ugyan, de amit mondtak, az valójában inkább a Jobbikhoz állt közel. Mostanra ők vagy kiszorultak, vagy vitahelyzetbe kerülnek a többi meghívott vendég miatt. Ez a döntés tudatos?

Nálunk minden tudatos. Azt amúgy ki tudja megmondani, hogy mi/ki a szélsőséges? Én nem fogom, az biztos. Maga szerint az, mások szerint nem – ez így működik jól. Szerintem ez a vád korábban sem volt igaz, nem vitatva, hogy valaki érezhette így.

Tele voltak a műsorok szélsőséges figurákkal, akik mindenféle kritikai ellentartás nélkül mondhatták a dolgaikat.

Ez is egy vélemény, de azért itt álljunk meg egy szóra. A »szélsőséges« kifejezés nálam már minősítésnek számít, és azt szeretném elkerülni. Azt várom el a kollégáimtól is, hogy a véleményüket zárják be otthon a kamrába, ne hozzák be a Hír TV-be. Nálunk csak a vendégek véleménye számít, a miénk nem. Ha egy véleményt a jelenlegi törvények nem büntetnek, akkor hadd mondja el a képviselője – én így látom. Sőt, szerintem jobb, ha az olyan véleményeket is el lehetne mondani, amiket a törvény most büntet. Ez érvényes a holokauszttagadásra is. Nem jó megoldás, hogy ezt a törvény tiltja. Nem úgy kell megszüntetni a holokauszttagadást, hogy beteszem a büntetőtörvénykönyvbe, mert az attól még van! A magyar oktatási rendszer, a média és a politikai elit felelőssége, hogy az ilyen nézetek teljesen marginalizálódjanak. Az állandó minősítéssel az a gond, hogy az nem előre, hanem hátra visz, az nem épít, hanem rombol. Valakinek Heller Ágnes vagy akár Kertész Imre minősülhet szélsőségesnek. Valakit megbélyegeznek egy ilyen minősítéssel, aztán utána úgy is viszonyulnak hozzá. Konrád György azt nyilatkozza, hogy egyetért Orbán Viktorral a menekültkérdésben. Botrány lett belőle a baloldalon, úgy kezelték, mintha áruló lenne. Szerintem ez abnormális. Mint ahogy az is az, ha csak Kulka Jánost hallgathatom a tévében, vagy kizárólag Dörner Györgyöt. A Hír TV-ben ezt az egyensúlyt valósítottuk meg.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 44 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez a nyilatkozat, amit olvashattunk, nagyon, nagyon prospektus ízű.
Tulajdonképpen azt akarja mondani, hogy a Hír TV megvalósította a politikai egyensúlyt a maga területén.
Hogy ez mennyire nem lehetséges, azaz lehetetlen, arra kitűnő példa a Szabadfogás című vitaműsor.
Ez a műsor demontstrálni szeretné, hogy lehetséges politikai kiegyensúlyozottságot megvalósítani a képernyőn. Nem lehet!
Nézzük meg mi lett belőle? Na mi?
Hát egy gagyi katyvasz.
Ahol ott van az örök ágáló Konok Péter (nomen est omen), a maga zavarosan szélsőséges politikai nézeteivel, Wahorn András, egy félművelt, társasági nagypofájú bohóc, aki legutóbb akkorát hazudott, mint ide Lacháza (és a műsorvezetőnek egyetlen szava sem volt), aztán ott van korunk szélhámosa - Csintalan Sándor - aki azt sem tudja hova álljon.
Mert kedves Sándor, olyan nincs, hogy te csak az objektívet alakítod; valahova állni kell, mert a véleményed csak így lesz koherens.
Persze, olyan politikai múlttal, mint ami neked van, tudom, ez ma már szinte lehetetlen.
Te szeretsz AZ okos fiú lenni és ezért mindig arra a látszatra törekedni, mintha mindig neked sikerülne mondani a frankót.
Csak, hogy ez nem megy. Nem lehet egy szájjal, azonos időben, hideget és meleget is fújni. Mert, ha ezt teszed, olyan leszel, sőt már az is vagy, mint a műsor negatív fenegyereke a Puzsér Róbert, aki itt sem más, mint amilyennek megismerhettük: nagy pofa, nagy hang, mindenki hülye és minden szar. Ez a Puzsér. Ennyi.
Na, ezek után van ott még egy díszcigány is a további kiegyensúlyozottság és a kvóta jegyében, aki olyan buta, hogy nem képernyőre, de értelmes emberek közé sem való. Mellesleg polgármester az istenadta; no, azt még elfogadom.
A másik szél (természetesen a kiegyensúlyozottság jegyében) a jobb oldal lenne, de oda láthatóan nem sikerült megfelelő szereplőt találni. Gondolom egy Fideszesnek, vagy egy KDNP-snek eszébe sem jutott.
Ezen a széken váltakozva ülnek Gaudi Nagy Tamás, Hunyadi főtörzs (alias Usztics Mátyás) és a GÓJ motorosok elnöke, a Mészáros Imre, akiknek valahogy a folyamatos leugatás-szerep jut. Újabban már meg sem szólalnak.

Persze, kihagyhatatlan a műsorvezető, a Dévényi István, aki szegénykém olyan halvány, mint a hajnali köd, olyan gyenge és mint a harmat és fantáziátlan, mint egy KUKÁ-s a kocsi végén.
Nagy igyekezetében, hogy kiegyensúlyozottnak látsszon, mást sem tesz, csak kiegyensúlyozódik.
Balra.

Csak kérdezem, t. nyilatkozó, ez az új Hír TV? Ez lett a valamikori karakán csatornából, abból a csatornából, amely - bár elköteleződve ugyan - de szállította a mindennapjaink történéseit.
Sosem fogjuk elfelejteni a 2006-os ragyogó tévés riportokat szeptember 17-ről és október 23-ról. Ilyenek már sosem lesztek(?)
Minden esetre Dévényi Istvánokkal biztosan nem!!

A "szélsőséges" definíciójának hiánya még hagyján, de ez:

Az Európai Unió rasszizmus ellenes ügynöksége képtelen definiálni az antiszemitizmus fogalmát - jelentette be Blanca Tapia, az ügynökség szóvívője.
(Jewish Telegraphic Agency, 2013. december 4.)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában