Ferenc pápa: Trump nem keresztény. Trump: Ez szégyenteljes!

2016. február 18. 19:49
Ferenc pápa szerint Donald Trump nem keresztény, ha igaz az, hogy falat emelne az amerikai-mexikói határon. A republikánus elnökjelölt nyilatkozatban üzent vissza a katolikus egyházfőnek, szégyenteljesnek nevezve a pápa mondatait.

Ferenc pápa szerint az amerikai Republikánus Párt elnökjelöltségéért versengő Donald Trump nem keresztény, mert nem hidat akar építeni, hanem falat akar emelni az amerikai-mexikói határon. Ferenc pápa – miközben leszögezte: nem akar tanácsot adni az amerikai katolikusoknak, hogy kire voksoljanak az őszi elnökválasztáson - újságírókkal beszélgetve fejtette ki véleményét Donald Trump bevándorlással kapcsolatos nézeteiről és állásfoglalásairól. „Az az ember, aki nem hidak, hanem csakis falak építésében gondolkodik - bárhol legyenek is ezek a falak - nem keresztény. Ez nincs benne az evangéliumban” – fogalmazott Ferenc pápa, aki egyúttal a Vatikán államfője is.

Arra a kérdésre, hogy jó katolikus szavazhat-e erre az emberre, a pápa így felelt: „Nem kívánok ebbe belefolyni. Csak azt mondom, hogy ez az ember - ha tényleg ilyesmit mondott - nem keresztény. De meg kell vizsgálni, hogy valóban ezt és így mondta-e, s ez ügyben tartsuk fenn a kételkedés jogát.” Mexikói látogatása utolsó napján Ferenc pápa a mexikói-amerikai határon mutatott be misét, s prédikációjában felemelte szavát azon bevándorlási politika ellen, amely illegális bevándorlásra kényszerít embereket, kábítószer-kereskedő és embercsempész bandák karjaiba lökve őket.

A pápa az újságírókkal beszélgetve reagált Donald Trumpnak arra a múlt heti kijelentésére is, amely szerint politizáló egyházfő volna, aki ráadásul nem is érti, milyen veszélyekkel járnak a nyitott határok. „Istennek hála, hogy politizálónak nevezett, hiszen már Arisztotelész úgy fogalmazott, hogy az emberi lény 'politikai állat'. Ily módon hát emberi lény vagyok” – fogalmazott.

Donald Trump reagálásában szégyenteljesnek nevezte az egyházfő szavait.

„Amikor egy vallási vezető kétségbe vonja valaki hitét, az szégyenteljes. Büszke vagyok arra, hogy keresztény vagyok és elnökként nem engedem majd meg, hogy a kereszténységet állandóan támadják, gyengítsék, ellentétben azzal, amit a jelenlegi elnökünk tesz. Egyetlen vezető - köztük egyetlen vallási vezető - sem lenne jogosult kétségbe vonni más vallását vagy hitét” – hangoztatta Trump nyilatkozatában.

Összesen 91 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A Vatikánt is fal veszi körül. Egyszer régebben körbesétáltam. :)

Enyhén szólva furcsa.

Korai lenne véleményt mondani, de valami nem stimmel.

Most mindenképpen van értelme a következő mondatnak:
Európát a keresztény hite mentheti csak meg.
Mint ahogyan az is előfordulhat, hogy akár vallásháborúként is felfogható, ami itt készülőfélben van.
Ami biztos: Nincs biztos pont.

Nem európai ember.
Jó lenne tudni az igazat XVI. Benedek "félreállásáról".

Az biztos, hogy nem ezt "szoktuk meg" egy pápától, ahogyan őszentsége néha megnyilvánul.

A legnagyobb gond az, hogy teljesen értelmezhetetlen az a jelenség, amit mi migrációnak nevezünk. Az okát nem értjük. Mai hír, miszerint a röszkei hangadó egy gazdag ember.
Namármost: Egy gazdag ember is menekülhet a háború elől. Eddig stimmel. Node: Mi volt a célja a röszkei attakkal?
Aztán mit keresett ott Feri és Vadai, azon a délelőttön?

Általános jelenség, hogy a tömeg nem él sem közéleti, sem vallási jellegű életet. Komolyan mondom, néha irigylem a kocsmázó embereket, nekik legalább van egy számukra elfogadható közéletük, ami úgy alakul, ahogyan ők alakítják.

Trump Istene a pénz. Minden interjúban vallásos hevülettel áradozik a vagyonáról és arról, hogy milyen zseniális üzletember ő. Valójában csak egy sunyi kis intaglannepper. Az a technikája, hogy kamuszövegekkel lyukat beszél az emberek hasába. Nem, csoda, hogy a politikában minden oldalon és pártnál megfordult már. Ahogy a kereszténysége hamis, úgy a politikusi énje sem valódi, csak egy szerep.

„a közbiztonság védelme érdekében”

Nem sömmi.

Ez eddig a leghülyébb Pápa. Még Trump is helyreteszi.

Miért nem bontatja le a Vatikán köré épült falakat?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés