Ferenc pápa: Európa meddő nagymama – Merkel kiakadt

2016. február 10. 11:20
Ferenc pápa beszámolója szerint Angela Merkel német kancellár dühösen ragadott telefont, miután ő éles kritikával illette az európai politikusok hozzáállását a menekültek ügyében.

Ferenc pápa még 2014-ben mondta az Európai Parlamentnek, hogy Európa ma már egy nagymamához hasonlít, amely elvesztette a termékenységét, a vibrálását és lassan a lelkét is el fogja veszíteni. A Szentatya most beszámolt arról, hogy Merkelt a mondatai igencsak feldühítették, ezért telefonon felhívta őt.

Az egyházvezető a Corriere della Sera olasz napilapnak nyilatkozva felidézte, hogy Merkel megkérdezte tőle, szerinte Európa már valóban képtelen a gyerekvállalásra. Ferenc pápa Merkelnek úgy válaszolt, hogy az öreg kontinens igenis képes erre, mivel nagy és erős gyökerekkel rendelkezik, tehát egyáltalán nem pesszimista a jövőt illetően. – A legsötétebb pillanatokban Európa mindig fel tudta mutatni rejtett értékeit – magyarázta a 79 éves egyházvezető.

Hozzátette azonban azt is, „Európa vállalja bátran múltját, és bizalommal tekintsen a jövőbe, hogy maradéktalanul és reménnyel élhesse meg jelenét”. Kiemelte, el kell hagyni „a megfélemlített és önmagába zárkózó Európa gondolatával”, és elő kell mozdítani „a főszereplő Európát, amely a tudományok, a művészetek, a zene, az emberi értékek, a hit hordozója”.

Időközben egyébként sokkal közelebb került egymáshoz a pápa és a német kancellár álláspontja. Angela Merkel 2015. február 21-én járt a Vatikánban. Az egyházfő akkor egyebek mellett szót ejtett arról, kevesli az európai országok együttműködését a menekültkérdésben. A kancellár el is ismerte: a pápának igaza van. „Ez a bírálat természetesen nagy súllyal esik latba. S tény az, hogy rendkívül nyugtalanító a Földközi-tengeren kialakult helyzet” – jelentette ki Angela Merkel. Olyan értékelések is megjelentek, amelyek szerint a kancellár a pápa hatására fogalmazta meg az alapvetően a befogadásra építő menekültpolitikáját.

  • The Guardian Joanna Moorhead : Pope Francis on Europe: an insult to grandmothers, and a slur on the church

    Older woman are the backbone of the Catholic church the world over. Pope Francis’s words suggest he needs to change his all-male cabal

  • MNO Kuthi Áron : Felidegesítette Merkelt a pápa

    EURÓPA, A MEDDŐ NŐ Felidegesítette Merkelt a pápa Kuthi Áron, 2016. február 10., szerda 10:02, frissítve: szerda 10:12 Ferenc pápa magánkihallgatáson fogadja Angela Merkel német kancellárt 2013 májusában. Akkor még jó volt a hangulat Fotó: Gregorio Borgia / Europress/AFP Hogy nem ugyanazt gondolja Európa jövőjéről Angela Merkel német kancellár és Ferenc pápa, azt eddig is sejteni lehetett. Ám – mint ahogy arra most az egyházvezető rávilágított – ez a nézetkülönbség 2014-ben a kancellárból dühös reakciót és egy telefonhívást is kiváltott.

  • Népszava Dühösen hívta fel a pápát Merkel

    Dühösen hívta fel Angela Merkel kancellár Ferenc pápát. Az egyházfő ugyanis az Európai Uniót bírálta egyik korábbi beszédében. „Kicsit mérges volt, mert Európát egy terméketlen asszonyhoz hasonlítottam” – közölte Ferenc pápa egy a Corriere della Serában megjelent interjúban.

Összesen 16 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mondom én, hogy nem véletlenül kellett Benedeknek (a német pápának!) lemondania.

Igy van, nem az a gond hogy kimentik oket, hanem hogy rossz iranyba.

Egy csudát a pápa hatására.
Frissíteni akar. A demográfiát és a gazdaságot felpörgetni.
Nem irgalmas szamaritánus, hanem érdekből tesz mindent.
Csak tudnám, hogy, ha a németeknek van erre szükségük - szerinte - akkor mit erőszakoskodik a többi állammal? Miért erőlteti rá mindenkire?

Sokan csipkedték Merkelt manapság, de legszellemesebben a Szentatya tette.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés