Kézen fogott az Isten

2016. február 8. 7:15

Gundel Takács Gábor
Evangélikus Élet
Minden embernek saját útja van, és ez így normális. Van, aki előrébb tart, van, aki hátrébb, de én hiába akarom a lemaradónak megmutatni, hogy vágjon le egy kanyart, nem lehet.

Ön már nem evangélikus, mint a Gundel-ősök, de rendszeres templomba járó. Hogyan lett református?

Választott módon – a feleségem révén – lettem református, mert családilag római katolikus vagyok. A világlátásomhoz, egyéniségemhez, belső hitemhez közelebb áll a protestantizmus. A 70-es években, amikor diák voltam, testvéremmel együtt jártunk hittanra, de egyszer csak megkérték a szüleimet, hogy ne menjünk többet hittanra, mert baj lesz abból, hogy a 3. osztályos húgom elkezdte megtéríteni az osztálytársait. Attól kezdve nem jártunk többet templomba, hittanra. Aztán a katonaság alatt volt egy jó barátom, akinek nagyon erős hite volt és nagyon akarta, hogy én is higgyek, de én akkor azt mondtam neki, most még nem állok készen erre, de biztos eljön az a pont az én életemben is, amikor kézen fog az Isten. És ez így is lett, de nem azért, mert valakik nagyon biztosan mondták és erőltették. Minden embernek saját útja van, és ez így normális. Van, aki előrébb tart, van, aki hátrébb, de én hiába akarom a lemaradónak megmutatni, hogy vágjon le egy kanyart, nem lehet. Hagyni kell, hogy mindenki a saját útját járja, nem lehet az embert sürgetni a hitre jutásban. 

(...)

Huszonöt éve él házasságban. A sajtó pedig ma a válásoktól és az elköteleződni képtelen emberek problémáitól hangos. Ön szerint elértéktelenedett a házasság intézménye?

Ezt nem mondanám. A házasságot mindenki szereti, mindenki szerint értékes, ha működik. Nem önmagában az intézménnyel van a baj. Nem tudhatjuk, hogy régen, amikor kevesebb volt a válás, mert nem nagyon illet válni, mennyi volt a boldogtalan házasság. Nincs két egyforma kapcsolat, nem szívesen állítom a sajátomat példaként, arról nem is beszélve, hogy anyósomék idén már 50 éves házasok. Nekik prédikáljak?

Akkor inkább úgy kérdezem, ön szerint mitől működik egy házasság?

Sokszor az a probléma, hogy a két ember verseng egymással. Nem arra törekednek, hogy kiegészítsék egymást, hanem azzal foglalkoznak, hogy ki a domináns. És abban a pillanatban, amikor valaki legyőzi a másikat, vége van az egésznek, érdektelenek lesznek egymás számára. A házasságban szerintem arra kell törekedni, hogy a két ember kiegészítse egymást. Tudomásul kell venni, ha a másik valamiben jobb, és ha ezt elfogadjuk, akkor ketten együtt sokkal erősebbek leszünk. „Fele-ség”, vagyis mindkettő csak fél lehet, ha nem akarják egymást kiegészíteni.
 
(A Gundel Takács Gáborral készült teljes interjú az Evangélikus Élet aktuális lapszámában olvasható.)
Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 25 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Azt nem tudtam, hogy Istenhívő, de azt igen, hogy nagyon rendes ember, jó férj, jó családapa. És jó műsorvezető, akár foci, akár pl. a Maradj talpon c. műsorban.

Amit a férj feleség-kapcsolatáról ír, az nagyon tanulságos mindannyiunk számára.

Azt a palóc levest Gundi módra szívesen megfőzném, mert nagyon szeretem.

Ja és a teljes interjút is elolvasnám, ha leközölnék, amikor megjelenik.

Isten majmai lassan őrülnek.

(Erdély Miklós)

Miért gáz? Miért gáz az, ha valaki úgy érzi, hogy megtaláltam a másik felem?

Többször olvastam már tőle a családjáról nyilatkozni. A feleségéről is külön, többször. Nem csak szépeket mond, hanem meg is valósítja. Nagy tisztelettel és szeretettel beszél róla. És okos nőként mutatja be.

Nem hiszel te semmiben. Még engem is sokszor diszlájkolsz, annyira hideg vagy és kritikus.

Igenis vannak szép elméletek és szép gyakorlatok is.
És jó olvasni, hogy legalább másnak sikerül.

Te milyen etimológiát tudsz? Nem mondom, hogy álmatlan éjszakák sorát szántam a kérdés megoldására, de nekem is a "fél"-szó ugrott be.

Ezt most nem értem. Ki beszél sületlenséget?
A 21:44-et értettem és persze jogos, de sok ilyen szép házasságot ismerek keresztény körökben.

Nem kell megmagyaráznod. Elolvastam, megértettem.
Azt viszont igen, hogy mi a "sületlenség" a beszédében. Erre nem sikerült rájönnöm.

Gundel intelligens és jó műsorvezető. Nem proliskodik.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában