A teremtett ember méltóságáért

2016. február 5. 17:52
Állásfoglalás Románia alkotmánya 48. cikkelyének módosítása tárgyában. A nemi önazonosság megélése és a házastársválasztás alapvető emberi jog. Az Istent és embert szolgáló egyház szerintem nem állhat társadalmi előítéletek mögé.

„Köztudott, hogy országszerte aláírásgyűjtés zajlik az alkotmány 48. cikkelyének módosítása céljából, amely a házasság alkotmányjogi meghatározását tartalmazza. A Koalíció a családért civil szövetség kezdeményezése a társadalom széles rétegeit foglalkoztatja, így a romániai egyházak vezetői közül is többen kifejezték – támogató – véleményüket.

A Magyar Unitárius Egyház vezető testületei a kérdésben nem foglaltak állást. Véleményemet ezért egyénileg fogalmazom meg, tiszteletben tartva az egyháztagok és állampolgárok szabad véleményalkotási jogát, ugyanakkor élve a szólásszabadság lehetőségével ebben a fontos lelkiismereti kérdésben.

Az alkotmánymódosítás tárgya a házasság meghatározása A család című cikkelyben, azonban a kezdeményezés óhatatlanul figyelmet irányít az ember nemi meghatározottságának és irányultságának kérdéseire is. Míg a házasság és a család eszmei értéke, valamint társadalmi és közösségi jelentősége kétségtelen, az ember nemi meghatározottságáról és irányultságáról vallott felfogások között szakadéknyi különbségek léteznek. Vannak, akik bűnnek, erkölcstelenségnek, istentelennek tartják azt, amit mások az isteni világrend természetes velejárójának tekintenek.

Számomra az Isten által teremtett ember méltóságának feltétlen tisztelete és védelme teológiai alapérték. Az ember biológiai meghatározottságát és nemi irányultságát élettani valóságnak tekintem. A nemi önazonosság megélése és a házastársválasztás alapvető emberi jog. Az Istent és embert szolgáló egyház szerintem nem állhat társadalmi előítéletek mögé, és nem tehet különbséget a hívek között emberjogi kérdésekben, amennyiben ragaszkodik a feltétlen szeretetről és elfogadásról szóló evangéliumi tanításhoz. Az előítéletek személytelen kategóriákat alkotnak, hogy elfeledtessék: a címkék mögött ugyanolyan érző, teljességre és boldogságra vágyó emberek vannak, akik ugyanúgy Isten gyermekei.

Felelősségteljes embertársaimhoz hasonlóan én is aggodalommal tekintek a házasság eszményét és a családok életét veszélyeztető társadalmi folyamatokra, azonban a többségitől eltérő nemi önazonosságot és irányultságot nem tekintem ilyen veszélyforrásnak. A házasság alapja a kölcsönös szeretet és elköteleződés, az ehhez való jog pedig minden embert megillet.

Kolozsvár, 2016. február 5.

Gyerő Dávid

a Magyar Unitárius Egyház főjegyzője”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 49 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ortodox? Látom, hogy kicsit sem zavar, hogy az Unitárius egyház tagja ez a saját és nem az egyháza véleményét leíró, Dávid.
Fogtad?

"A Magyar Unitárius Egyház vezető testületei a kérdésben nem foglaltak állást. Véleményemet ezért egyénileg fogalmazom meg,"

"Masok eletehez viszont semmi kozod!!!"

Ergo, neked sem az övéhez.

Pont arról beszélt, te agyament, hogy mindenkinek joga van a házassághoz.

"Joga most is mindenkinek van házasságot kötni. Lehetősége nem mindenkinek van, az okok igen változatosak."

Hol "cseszteti" a házasságot?

Akkor fogalmazz pontosan. És te vagy az idióta, mint már annyiszor bebizonyítottad, bár senki sem kért erre téged.
De, mint láthatod, az egyházak támogatják az ortodox kezdeményezést. A román népről, már ne is beszélve, mert az homofob.

http://www.kronika.ro/erdelyi-..


"Az Ószövetség is Ádám és Éva szövetségéről, házasságáról szól, nem Ádám és Béla szövetségéről!” – szögezte le a Krónika megkeresésére Jakubinyi György gyulafehérvári érsek, akit annak kapcsán faggattunk, mi az álláspontja arról, hogy az ortodox egyház támogatásával aláírásgyűjtés folyik azért, hogy az alkotmány rögzítse: a házasság egy férfi és egy nő szabad akaratából jön létre...

a romániai katolikus egyház a római katolikus, a görögkatolikus és az örmény katolikus egyházak öszszességét jelenti, így ilyen kérdésekben a Romániai Katolikus Püspöki Konferencia vezetőjét, Ioan Robu érsek-metropolitát szokták megkeresni. Jakubinyi György ugyanakkor utalt Ferenc pápa állásfoglalására, miszerint a házasság egy férfi és egy nő életre szóló, felbonthatatlan szövetsége."

"A házasság egyértelműen egy férfi és egy nő kapcsolatát jelenti” – szögezte le hasonlóképpen Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke. Megtudtuk, őt megkeresték már, hogy támogassa az alkotmánymódosításra vonatkozó kezdeményezést, és az ügy mellé állnak, hiszen mint mondta, „nekünk ez így természetes, a házasság egy férfi és egy nő kapcsolatát jelenti”.

"Ugyan Böcskei László nagyváradi római katolikus megyés püspököt még nem keresték meg az aláírásgyűjtés kezdeményezői, de egyetért az előtte szólókkal. „A kezdeményezéssel kapcsolatosan az a véleményem, hogy a házasságot védeni kell! Alapjában véve az utolsó két püspöki szinóduson is ezt fogalmazták meg. Keresztény irányelv, amit az Úr Jézus mondott és a Szentírásban olvasunk: »De Isten a teremtés kezdetén férfit és nőt alkotott. Az ember ezért elhagyja apját, anyját, a feleségéhez ragaszkodik, és ketten egy test lesznek. Ettől kezdve többé már nem két test, hanem csak egy. Amit tehát Isten összekötött, azt ember ne válassza szét.« (Mk 10, 7-9)” – hangsúlyozta Böcskei László."

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés