Mi a tisztátalan a szexben?

2016. február 2. 17:31

Kóczián Mária
Talita
A test bálványozása, és ha egy másik ember élvezeteim kielégítésének eszköze csupán, elzár Istentől.

„Először is érdemes életünk során tudomásul venni, hogy a test bálványozásának csapdája mélyen emberi, és nemcsak a rossz, hanem a jó forrása is a szexuális vágy: az intimitás megteremtésének egyik legbiztosabb útja, az utódok iránti vágyunk motivációja. De gyengék, törékenyek vagyunk, ezért mindig számolnunk kell azzal, hogy ez a vágyunk kisiklik. Akár egy házasságon belül is, s házastársunk nem lesz más, csupán eszköz, szexuális vágyunk kielégítésének eszköze.

Amikor Boulad arról beszélt, hogy mi a tiszta és mi a tisztátalan, abból indult ki, hogy semmi nem tiszta vagy tisztátalan önmagában, ez inkább egy attitűd (»a szívből származnak«). Úgy fogalmazott, hogy tiszta az, ami mintha áttetsző lenne, és azon keresztül közelebb kerülhetek Istenhez – személyesen én. A tisztátalan pedig akadályt jelent Isten felé, elzár tőle. A test bálványozása, és ha egy másik ember élvezeteim kielégítésének eszköze csupán, elzár Istentől. Akkor is, ha ez egy házasságban történik. Ilyen értelemben lehet egy házasság törvényes, de nem tiszta...

Tudom-e én úgy szeretni a házastársamat, hogy ne megkapni akarjam tőle az örömeimet, hanem adni akarjak neki? Ha házastársamon kívül más is megtetszik, akkor a helyzetet, a másik ember »kihívó« viselkedését, öltözködését fogom-e hibáztatni, vagy képes leszek-e azt mondani magamnak: »igen, ez a vágy bennem van, de ez kísértés...«. Feltétlenül tiszta-e egy szexmentes jegyesség? Feltétlenül tisztátalan egy nem szexmentes jegyesség?”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 37 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

a szexualitással közelebb kerülsz istenhez,mert őt dicsőited,mikor csodálod a másikat.

Pontosan ez az axióma volt belekarcolva a gödöllői
HÉV egyik kocsijának ablakába a 80-as évek elején.

Ez melyik felekezet tanítása?
:P

minden normális ember így látja, persze nem úgy hogy mindenkivel megtapasztalod,de van akivel meg kell

pedig ráugrás nélkül kihal európa

A szerző iránti minden tiszteletem mellett is azt kell mondjam, hogy beleszaladt a késbe. Általában föltenni a címbeli kérdést, hogy "Mi a tisztátalan a szexben?", tiszteletlenség a teremtő Istennel szemben, aki azért adta a szex örömét az embernek, hogy azok elkötelezett párkapcsolatokban (ún. "házasság"), gyermeknemzésben kiteljesedhessenek.

Hasonló tiszteletlenség volna a Teremtővel szemben azt kérdezni, hogy "Mi a tisztátalan az evésben?"

Konkrétan természetesen értelmesen föl lehet tenni a kérdést: "Mi a tisztátalan az én párkapcsolatomban, ahol már 4 éve hitegetjük egymást, de elköteleződésnek, házasságnak, gyermekvállalásnak nyoma sincs?"

Vagy: "Mi a tisztátalan a tegnapi együttlétünkben, amikoris mattrészegen meghágtam az asszonyt, mert olyanom volt?"

De mondjuk konkrétan nem kérdést teszünk föl, hanem TUDJUK, hogy vétkeztünk, vétkezünk.

Amúgy végülis az evéssel is ugyanez van. "Mi a tisztátalan mondjuk a tegnapi nassolásomban?" Erre van válasz, mondjuk annyira nyilvánvaló, hogy nem kell róla cikket írni.

Nem, de ettől függetlenül vannak olyan konkrét élethelyzetek, amikor az evésben valamilyen tisztátalan szempont megjelenik. Nagyjából ezt írja le a "zabál"-szavunk.

Ettől még általánosságban tanulmányt írni arról, hogy "Mitől tisztátalan az evés?" - teológiailag hibás problémafölvetés.

De ebben létrejött a keresztény egység, hümmm? Esetleg egy csülkösbableves?

De azért vigyázz! Ma a csülkös bableves, holnap a pápa...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés