Magyarországon rendezik a következő eucharisztikus világkongresszust

2016. január 31. 14:30
1938 után 2020-ban újra Magyarország rendezheti az eucharisztikus világkongresszust. A katolikus egyház tanítása szerint az Oltáriszentségben jelenlévő Jézus Krisztust hirdető és ünneplő egyhetes kongresszust négyévente rendezik meg.

Magyarországon rendezik meg a következő eucharisztikus világkongresszust 2020-ban – jelentette be Ferenc pápa vasárnap az 51. kongresszust lezáró szentmisére küldött videoüzenetében a Fülöp-szigeteki Cebuban. A katolikus egyház tanítása szerint az Oltáriszentségben jelenlévő Jézus Krisztust hirdető és ünneplő egyhetes kongresszust négyévente rendezik meg. 

Magyarország második alkalommal ad majd otthont az eseménynek. Az 1938 májusában Budapesten megtartott 34. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus záró, a Hősök terén bemutatott szentmiséjén félmillió hívő vett részt.

Magyar küldöttség is volt a Fülöp-szigeteken

A Fülöp-szigeteki Cebu városában január 2-án kezdődött 51. kongresszuson tíz fős magyar küldöttség is részt vett Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek vezetésével. A küldöttség tagjai voltak Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár, Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyés püspök és Székely János esztergom-budapesti segédpüspök – tájékoztatott Tóth János Csaba, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye sajtóreferense.

Az esemény záró szentmiséjét – amelyet a Bonum TV közvetített – Charles Maung Bo bíboros, rangooni érsek, a pápa legátusa mutatta be többszázezer hívő előtt. A szertartás végén Piero Marini érsek, a kongresszusok szervezéséért felelős pápai bizottság elnöke nyújtotta át a pápa videoüzenetét.

Az 1938-as budapesti kongresszust szintén a Fülöp-szigeteken, akkor Manilában jelentették be, ahol 33. kongresszust tartották – olvasható a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkárságának közleményében. A katolikus egyház 1881 óta szervezi meg az eucharisztikus világkongresszusokat.

Összesen 75 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Talán marad még addig Európában néhány katolikus ország, sziget. A kongresszus fő témája várhatóan Európa újraevangelizálása lesz. S talán az iszlám beillesztése a katolikus teológiába, a hétköznapi együttélésbe, az Ábrahám hívők egymásra találása.

Angelo Scola milánói érsek éppen most jelentette ki, hogy az iszlám ünnepeit be kell illeszteni a katolikus iskolák rendszerébe. Tekintettel ara, hogy Itáliában a tanulók húsz százaléka már nem olasz származású, ezért az iszlámnak helyet kell adni a közéletben is.

Nem szabad lemondani a jászolról, de el kell fogadni az iszlám sajátosságait is. A plurális társadalom legyen befogadó, mindenki fejezhesse ki magát, hitét. Mondotta az érsek.

Az Olaszországban törvénykezési szakaszban tartó meleg házasságok, meleg párok által gyermekek örökbefogadása kapcsán Scola világosan foglalt állást. A család és a meleg házasság, s a gyermekek vállalása két teljesen külön álló dolog. A baloldali olasz kormány által tervezett engedélyezés Scola szerint súlyos antropológiai és szociális károkkal járna.

A mecsetek építésével viszont egyetértett. A migráció kapcsán úgy nyilatkozott, hogy a befogadáshoz új Marchall segélyre van szükség.

Itáliában már több iskolában megtiltották a karácsonyi énekek éneklését, pályaudvaron eltávolították ismert és tisztelt apostol mozaikját a falról, iskolákban levették a keresztet. Mindez a Pápa hazájában,a szeme előtt.

A Pápának eddig egy érdemi lépése volt, hogy elment a római zsinagógába. A nyáj meg szerteszét széled. Márpedig Európa iszlamizációját csak a zsidó-keresztény összefogással lehet megakadályozni.

Az Úr Jézus mint valóságos Isten , végtelen lét-hatalmával és szeretetével átjár , hordoz minden létet . Feltámadottként hitelesítette szavait : az én testem VALÓBAN étel...Amit a végtelen lét-hatalmú Isten mond , azt senki nem bírálhatja felül . Az Eucharisztikus Világkongresszus segíteni fog minden jóakaratú embert emberi élete jobb megértésében és boldogabb megvalósításában . Az Örök Élet Kenyerét imádni , ünnepelni kell , nem csak a szentmisén !

Puszta emberi megközelítéssel lehetetlen az Istent felfogni . A hit azt jelenti , hogy valaki a létet az abszolút lét , Isten léte alapján érti . Akinek tehát van hite , az érti a Kongresszust is , az Eucharisztiát is . A hit ugyanis nem értelem ellenes , hanem értelem feletti . Az Isten transzcendens , minden határt meghaladó létével közösségben minden ember arra hivatott , hogy örökké éljen . Javaslom , olvassa el Weissmahr Béla Filozófiai istentan c. könyvét .

1.A végtelen lét és élet kimeríthetetlen téma ! Nem pusztán elméletileg , hanem gyakorlatiasan is . Például : közös imádkozás , hála kifejezése a jelenlevő Úr Jézus iránt . Énekek , beszélgetések , a világ minden tájáról ideérkezett hívő-társak megismerése stb.
2.Az eucharisztia tükrében végső mélységben lehet érteni , például , hogy mi az ünnep , a szeretet , az élet értelmessége , a szenvedés legyőzése , a szegények segítése , a házasság , a tanítás , az öröm , a boldogság stb. vagyis az élet összes lényeges témája tartalma lehet a Kongresszusnak !

Carl Gustav Jung a háza homlokzatára ezt írta ki öles-aranyozott betűkkel : vocatus , atque non vocatus , Deus aderit / Híva , vagy hívatlanul , Isten jelen van / Az Isten abszolút léte mindent önállóvá téve alkot meg / a szabd Isten szabaddá tesz /, ezért a halálig mindenki lehetőséget kap a hitre . Azután jön a számadás . Ez nem fenyegetés , ez realitás . Aquinoi szent Tamás írta : szívesen veszem bírámul azt , aki a keresztig menően szeretett engem !

Minden ember abszolút különbséget tesz a jó és a rossz között : a jónak lennie KELL , a rossz ne létezzen . Az ítélet tehát már zajlik , az idők végén csak leplezetlenül kiderül minden . Nem zsarolás ez , hanem a tetteink lét-minőségének végleges feltárulása .

1. Az Eucharisztiával foglalkozik .
2.Az Eucharisztia Jézus valóságos jelenléte a kenyér és bor színében . Jézus valósága pedig a kereszténység középpontja .

Jézus a lelkiismereten keresztül is mindenkit elér , hiszen a primer lelkiismeret az abszolút létről szól . Ha valaki önhibáján kívül nem jut el Jézus hitben való elismerésére , de lelkiismeretesen teszi a jót , az üdvözülhet , akkor is , ha nem keresztény . Például , egy derék ateista ember , ha - akármiért - képtelen elismerni hitben az Úr Jézust , de tisztességesen él , üdvözülhet . A végén minden kiderül...

A szentírás az egyház könyve , a katolikus egyház érti jól ! Kezdettől fogva , az Utolsó Vacsora résztvevői , az apostolok , tanúsították Jézus akaratát , hogy az Eucharisztiában is közöttünk akar lenni . A kenyér és a bor az Ő jelenlétének a hordozói , kifejezői !

Értse meg : az Eucharisztia témája minden egyebet is magában foglal , mert a szentségi Jézus tart fenn minden létet . Persze , a központi téma a szorosan vett Eucharisztikus imádat lesz , de ez nem elszigetelhető a többi életkérdéstől !

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában