Keresztyénüldözések kora

2016. január 29. 13:02

Jakab Bálint
Reposzt.hu
Furcsa anakronizmus, hogy míg a világ úgynevezett keresztyén fele birtokolja a gazdasági és fegyveres hatalom nagy részét, addig a mártíromságot szenvedő máshol élő keresztyének szenvedéséről, hiányosságairól alig vesz tudomást.

„Van itt egy lényeges teológiai probléma. Van-e joga az ellenállásra a keresztyén embernek vagy csak az áldozati szerep számára a Krisztus-áldozat analógiájára? Ad absurdum, míg az utolsó keresztyént is kiirtják. Vagy erre a történésre, mint a végidők beteljesedésére kell nézni, ahol Isten állítja helyre az igazságot országa eljövetelével?

Az utóbbi évek statisztikáiban egyértelmű, hogy a világon hitbeli meggyőződésük miatt a keresztyéneket éri a legtöbb üldözés. Közülük szenvednek a legtöbben mártíromságot. Nem azért mert meg akarnak halni, hanem mert olyan helyzetbe kerülnek, ahol a választás lehetősége kevés. A mártíromság ma sem elhatározás kérdése, hanem inkább a pillanatnyi helyzet döntése, aminek hitbeli érettsége természetesen ott van a korábbi esztendőkben. A vállalás a döntő.

Furcsa anakronizmus, hogy míg a világ úgynevezett keresztyén fele birtokolja a gazdasági és fegyveres hatalom nagy részét, addig a mártíromságot szenvedő máshol élő keresztyének szenvedéséről, hiányosságairól alig vesz tudomást. Ezen társadalmak politikai elitjei felháborodnak az emberi jogok hiányán, de alig reagálnak a világ más részein élő keresztyének szenvedéseire. A szeretet egyetemes, de a hitben testvérekért nem lehetne többet tenni? Legalább beszélni arról a szenvedésről, és egyre hangosabban, hogy ma a vallásüldözésben legtöbben Krisztusért halnak meg?” 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 28 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Keresztényüldözés témában az "keresztény-konzervatív" Orbán-kormánynál tessenek reklamálni: ők próbálják jogi és gazdasági eszközökkel ellehetetleníteni a kereszény kisegyházakat.

Katolikusként én tudom, hogy aki keresztyénnek nevezi magát, ugyanúgy keresztény, ahogy én.

Sajnos nem tudtam elmenni. De az biztos, hogy a "közös tudás" a legfontosabb és nem az, hogy mi a különbség a protestáns és a katolikus hit között.

A középkori protestáns Svédországban akár halálbüntetés is járt a katolikus hitet vallóknak.

Szóval nem teljesen igaz, hogy "A keresztyénüldözések kora az ellenreformáció volt vala."

Hozzászólásod súlyos tévedést tartalmaz: a PC gondolkodásnak NINCS határa. Amúgy tök igazad van.

A terroristák kivégezték ezeket a diákokat a hitük megvallásáért, itt meg egy-két marha elegánsan vállat von, hogy "én nem akarom tudni, miért végezték ki őket, lényeg, hogy ártatlanok voltak". A terroristákéhoz hasonló hozzáállás. Emberéletek negligálása.

Ha a kivégzés OKA, hogy keresztény, és simán lehetne szakember, ehetne rántott csirkét meg minden, ha azt mondaná a gyilkosainak, hogy "muszlim vagyok", akkor ő maga - és nem én - gondolta élete legfontosabb dimenziójának a kereszténységet. Ha pedig ez téged nem érdekel, akkor újra megölöd. Semmi gond, vér nem folyik és már nem tud védekezni.

Én is csak vicceltem. Tejesen rendben volt a hozzászólásod.

Tudod, ki jutott még eszembe? Meg fogsz lepődni, de Kertész Imre. A Sorstalanság igazából egy nagy tiltakozás azellen, hogy a meggyilkolt zsidókat azzal intézzék el, hogy "ártatlanok voltak". Egy nagy massza, megkapták a címkét, hogy "ártatlan", mi megadtuk, ami jár nekik, éljük a saját életünket! Természetesen.

Talán jobb a merkeli szemfényvesztés?
Talán megsajnálta az arab népet? Egy fenét.
Miért pont Németország, miért éppen Németországba?
Azért, mert a demográfia. Azért, mert a gazdaság felpörgetése. Csak ennyi és semmi más.
És, ha csak ennyi, akkor ne erőltesse rá más országokra, vigye be és kezdjen velük azt amit eltervezett. De a többi csak porhintés.
Lószalámit. Most ettem. Nagyon finom volt.

Tudod, mi kell ahhoz, hogy belépj az ummába, tehát az igazhitű muszlimok nagy közösségébe? 3 nyilvános kijelentés arról, hogy "Egy az Isten Allah és Mohamed az ő prófétája." Nyilván megoszlanak a vélemények, hogy megfelelő nyilvánosság-e az, amely fegyvert fog rád, de a gyilkosok magukat valszeg megfelelő nyilvánosságnak gondolták. Akiket kivégeztek, ha ennyit mondtak volna, jó eséllyel megússzák. Csak egy se bírta mondani, hogy "éljen Eduárd". Ja, az egy másik sztori, de talán megvan.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában