Az Eucharisztikus Világkongresszusról

2016. január 29. 14:37

Erdő Péter
Magyar Kurír
Van egy rendkívül dinamikus vonása az itteni társadalomnak és a katolikus közösségnek különösen. Az országban az átlagéletkor húsz év: rengeteg a gyermek, rengeteg a fiatal, és ez a templomi életen is meglátszik. Interjú.

„Tegnapelőtt érkezett meg a bíboros úr a Fülöp-szigetekre. Milyen élményekben volt része ez idő alatt?

Cebuban nagyon gazdag programon veszünk részt. (…) A teljes magyar delegáció meglátogatta a Szent Rókus-plébániát, amely hatalmas új templommal és rengeteg lelkes hívővel büszkélkedhet. Itt arra kértek minket – talán kuriózumképpen –, hogy a mise szövegeit magyarul mondjuk, de gyönyörű volt az általuk szolgáltatott zene és ének is, és nagyszerű találkozás jött létre a hívő közösséggel, utána pedig ünnepélyes vacsora és kulturális program következett.

Van egy rendkívül dinamikus vonása az itteni társadalomnak és a katolikus közösségnek különösen. Az országban az átlagéletkor húsz év: rengeteg a gyermek, rengeteg a fiatal, és ez a templomi életen is meglátszik. Nagyon fontosak az iskolák, például abban a kerületben, ahol tegnap jártunk, katolikus iskola és óvoda is van, amelynek a pedagógusai különböző táncokat mutattak be nagyon érdekesen és szépen, s ugyancsak igényes zenekart tudtak kiállítani. Látszik az, hogy a maguk lehetőségei között nagy odaadással dolgoznak.

Ha a hétvégét követően a magyar küldöttség hazatér, mit fognak tudni itthon a tapasztalataikból kamatoztatni?

Rendkívül sok mindent tanulunk, akár a szervezés dolgában, akár az Eucharisztiával kapcsolatos egyházi missziós tevékenységet tekintve. Mivel nagyon sok esemény van egyidejűleg, ahányan vagyunk, annyiféle programon veszünk részt, tehát mi magunk is majd inkább otthon tudjuk mindazt összegyűjteni, amit külön-külön megtapasztaltunk.”

 
Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Tudja mi a lét-transzcendencia ?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés