Ilyen még sosem volt: idén meglehet az első összortodox zsinat

2016. január 29. 13:32
Először tarthatnak összortodox zsinatot a történelemben az autonóm ortodox egyházak. Utoljára a teljes keresztény világ részvételével 1200 éve tartottak egyetemes zsinatot, azonban összortodox zsinat még sosem volt, bár 1961 óta tervezik összehívni.

1200 év után ülhetnek ismét össze az ortodox egyházak vezetői, az Oroszország és Törökország közötti politikai feszültségek miatt a június 19-re tervezett tanácskozásra végül Kréta szigetén kerülhet sor. 

„A zsinat várakozásaim szerint konszolidálni fogja az ortodox világot” - mondta Kirill, Moszkva és egész Oroszország pátriárkája újságíróknak a zsinatot előkészítő, Svájcban tartott többnapos tanácskozást követően.

Az „ortodox világ” 15 független, úgynevezett autokefál egyházból áll. Az orosz ortodox egyház közel 50 millió hívővel a legnagyobbnak számít közöttük. A konstantinápolyi ortodox egyház és annak feje – jelenleg I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka – tiszteletbeli elsőbbséget élvez az ortodox egyházak között.

A zsinatnak megfigyelők szerint történelmi jelentősége lehet. Utoljára ugyanis 787-ben, a mai Törökország területén lévő Nikaiában (Nicea) tartottak egyetemes zsinatot az akkor még egységes keresztény egyházban. Azóta az 1054-ben a római egyháztól elszakadt keleti egyházak részvételével nem tartottak egyetemes zsinatot. Emiatt az egyetemes jelző használata körül viták vannak.

Az ortodox zsinatot már 1961 óta tervezik összehívni, és eredetileg Isztambulban tartották volna meg, ahol a görög ortodox egyház székhelye is van. Az Oroszország és Törökország között elhidegült viszony miatt azonban végül Kréta szigetére esett a választás.

 

Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában