Közös spirituális értékekről beszélt Ferenc pápa az iráni elnökkel

2016. január 27. 10:30
A közös spirituális értékeket és a jó kapcsolatokat emelték ki Ferenc pápa és az iráni elnök, Hasszán Rohani keddi találkozóján a Vatikánban – írja a Magyar Kurír.

A Szentatya január 26-án, kedden fogadta Hasszán Rohanit, az Iráni Iszlám Köztársaság elnökét. Az audienciát követően az iráni államfő találkozott Pietro Parolin bíboros államtitkárral és Paul Gallagher érsekkel, a Szentszék államközi kapcsolatainak titkárával.

A szentszéki közlemény szerint a szívélyes légkörben lezajlott megbeszélés során a felek kiemelték a közös spirituális értékeket, valamint a Szentszék és Irán közötti jó kapcsolatokat. Szó esett az iráni katolikus egyházi életről és a Szentszék tevékenységéről az emberi méltóság és a vallásszabadság előmozdítása érdekében.

Érintették az iráni atomprogramról való megállapodás témáját is. A felek rámutattak Irán fontos szerepére a Közel-Keletet sújtó problémák megfelelő politikai megoldásainak előmozdításában, meggátolva a terrorizmus és a fegyverkereskedelem terjedését. Ezzel kapcsolatban emlékeztettek a vallásközi párbeszéd fontosságára és a vallási közösségek felelősségére a kiengesztelődés, a tolerancia és a béke elősegítésében.

Iránba látogatna Ferenc pápa?

Az olasz sajtó arról is írt, hogy az iráni elnök meg akarja hívni Ferenc pápát Iránba. Katolikus egyházfő korábban még sohasem látogatott Iránba.

Ez az iráni elnök első külföldi útja azóta, hogy az Európai Unió és az Egyesült Államok január közepén megkezdte a Teheránnal szembeni szankciók feloldását. Rohani eredetileg novemberben készült Európába, de látogatását a párizsi terrortámadások miatt lemondta. Rómából a tervek szerint Párizsba utazik tovább. Iráni elnök utoljára 1999-ben járt Európában Mohammed Hatami személyében, aki akkor szintén Rómában, a Vatikánban és Párizsban tárgyalt. 

Összesen 24 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az olaszok ügyes szervezők, az iráni elnöknek egy olyan látványos programcsomagot tettek le, ami valóban káprázatos. Az elnököt a legmagasabb és legpompázatosabb körülmények között fogadta minden állami méltóság, s a tortára habként felkerült a pápával való találkozása is.

A legfontosabb a biznisz. A mostani látogatás a számítások szerint tizenhét milliárd dollár bevételt hoz majd az olasz kasszának. Milliárdos megállapodásokat írtak alá energetika, vasúti, infrastrukturális, hajóépítési, agrár cégekkel.

Az embargók előtt Itália volt az első számú külkereskedelmi partnere Iránnak, s az olaszok most ezt szeretnék helyreállítani.

Mindebből jól látszik, hogy csak az olasz gazdasági érdekek számítanak. Ez világlik ki Renzi miniszterelnök és Putyin telefonjaiból is.

Az iráni gazdasági mentőöv úgy kell az olasz kormánynak és gazdaságnak, mint egy falat kenyér. Az olasz ellenzék persze nem fintorog azon, hogy az irániak, vagy éppen az oroszok fenekét kell kinyalni egy jó üzlet reményében.

Ami a magyar ugaron még nagyon nem megy. Ott az ellenzék nem hazaárulóként funkcionál.

Találkozás a pápával, az egy protokoll csomag része, függetlenül attól, hogy ki ül Szent Péter trónján.

Az viszont vitathatatlan, hogy ennyire megosztószemélyiség még nem állt a Vatikán élén. tett értékes gesztusokat, például Ő is elment a római zsinagógába, de időszerűtlenül elismerte a palesztin államot, s az Európa és benne a kereszténység végét jelentő migráns kérdésben elég furcsán szólal meg.

Hadd vigasztaljalak a magam példájával:
Még megtérhetsz!

Nem így van! Sajnos... rosszul gondolod!

lehet, hogy erre gondolt.

Legyünk jóhiszeműek... :)

Amikor húszéves voltam, kezdtem kételkedni Istenben;
harmincéves koromban tagadtam;
ma ott térdelek a karácsonyi jászol előtt, amelyben megszületett a világ legnagyobb Igazsága.

Huysmans

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés