Nap mint nap rászorulunk Isten és egymás irgalmára

2016. január 20. 17:08

Deák Hedvig OP
Magyar Kurír
Így a mi karizmánkban legjellemzőbb a tanítás, és annak mindenfajta változata, egyfajta intellektuális apostolkodás is, amibe beletartozik a könyvkiadás, az örömhír internetes terjesztése ugyanúgy. Interjú.

Ön 2010 óta általános főnöknője a magyar domonkos rend női ágának. Hány tagja van ma a szerzetesközösségüknek és mely városokban van rendházuk?

Jelenleg negyvennyolcan vagyunk. Négy helyen élünk Magyarországon. Itt, Budakeszin van az anyaházunk, jelenleg húszan lakunk benne. Itt folyik a rendi növendékek nevelése (jelöltek, noviciátus, ideiglenes fogadalmas nővérek), itt laknak azok a rendtársaim, akik tanítanak a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán, vagy hitoktatással foglalkoznak, valamint idősebb nővéreink. Egy egyetemi kollégiumot is fenntartunk Budakeszin. Van egy rendházunk Kőszegen. Itt alapították a mi kongregációnkat 1868-ban, és a feloszlatásig ez volt az anyaház. Az általunk fenntartott Árpád-házi Szent Margit Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégiumban jelenleg tíz nővér tanít. Jelen vagyunk továbbá Szombathelyen és Hódmezővásárhelyen is. Szombathelyre Veres András püspök atya hívott vissza bennünket a közelmúltban, a Brenner János Nevelési Központban tanítanak a nővéreink. Hódmezővásárhelyen egy óvodánk van, illetve hitoktatással, katekézissel foglalkoznak a nővérek.

A domonkos rend kolduló és prédikáló rend. Miként mutatkozik ez meg napjainkban az Önök tevékenységében?

A prédikáció kapcsán manapság mindenki a homíliára gondol, pedig a középkori prédikáció nem a szentmisén belüli szentbeszédet jelentette, hanem a szentmisén kívüli beszédet Éppen ezért nekünk, a rend női ágának is van erre lehetőségünk. A prédikáció nem pusztán tanítást vagy konkrét beszédet jelent, hanem minden olyan lehetőséget, amelyen keresztül az örömhírt, az Isten igazságát másokhoz el lehet vinni. Nyilván ennek kitüntetett eszköze a tanítás-nevelés, de nem kizárólagos. A domonkos rend hagyományában az Isten igazságának intellektuális vetülete, az igazság »értelmes« hirdetése kiemelt jelentőségű. Így a mi karizmánkban legjellemzőbb a tanítás, és annak mindenfajta változata, egyfajta intellektuális apostolkodás is, amibe beletartozik a könyvkiadás, az örömhír internetes terjesztése ugyanúgy, mint a Sapientia Főiskolán történő oktatás. De természetesen vannak ennek más útjai is, így például a hitoktatás, katekézis, iskolai és más lelkinapok, lelkigyakorlatok tartása, lelkivezetés – minden, ahol csak Istenhez közelebb lehet valakit segíteni, hiszen ez a domonkos karizma lényege.

Milyen programokkal készülnek a jubileumi esztendő megünneplésére?

A domonkos rendet 1216. december 22-én hagyta jóvá III. Honorius pápa. A 800 éves évforduló ünnepi rendezvényei 2015. november 7-én kezdődtek el, a domonkos mindenszentek ünnepén. A záró dátum pedig 2017. január 21-én lesz, mert ez a dátuma III. Honorius pápa egy másik bullájának (Gratiarum Largitori Omnium). Ebben a bullában fordul elő először a »prédikátorok rendje« kifejezés. Több programot tervezünk, és szeretnénk jobban megismertetni a domonkos karizmát, lelkiséget, amely ma is aktuális. Februárban és márciusban a Sapientia Hittudományi Szerzetesi Főiskola szabadegyeteme keretében előadásokat tartunk a domonkos teológiai-lelki hagyományról. (Bővebb információk ITT találhatók.) Két konferenciát is tervezünk, az egyik egy teológiai konferencia lesz, amelynek témája az igazság (szintén a Sapientia Főiskolán), míg a másiké az, hogy milyen mondanivalója van a domonkos teológiai hagyománynak az egyház társadalmi tanítása számára. Tervezünk különböző liturgikus eseményeket, illetve október 7-én Kőszegen tervezünk egy domonkos napot, többféle programmal, koncerttel, kiállítás-megnyitóval. Meghirdettünk egy pályázatot is a domonkos szentekről, a mai domonkos rendről több kategóriában. A domonkos lelkiségről, teológiáról több könyvet is szeretnénk kiadni az év folyamán. A domonkos családdal együtt (a rend férfi ága, valamint a domonkos világiak) is tervezünk programokat.”

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 24 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Komoly megnyilatkozásra illik komolyan reagálni .

Az újkori gondolkodás beszűkültsége szinte kiált a megváltás után , vagyis az emberi létezés transzcendens dimenziójának sokrétű bemutatása fontos feladata-küldetése a domonkos nővéreknek / is / .

Rosszul emlékszel. Ez nem az a nővér akire gondoltál.

http://www.sapientia.hu/hu/foi..

Gondolod, hogy egy hívő embernek, ráadásul, aki elkötelezte magát, Jézusnak, az Egyháznak, ha valami baj éri más lesz a véleménye?
Amikor az 50-es években egy éjszaka alatt feloszlatták a szerzetesrendeket más lett a szerzetesek véleménye Istenről? Hát nem. Ez nem így működik.

De nem erről beszéltem igaz?

Ja és, hogy konkrét választ is adjak a felvetésedre.
Imádkozott volna értük.

Az értük való imádság nem azt jelenti, hogy el tudták volna kerülni a velük való "konfliktust".

"Szeressétek ellenségeiteket, és imádkozzatok üldözőitekért."
Mt 5, 43-48

És sok fecske?

Talán, nem ismeretlenek ezek a tudósok előtted, bár a commentedből pont az ellenkezője derül ki.
De jó pap holtig tanul, te se legyél az Egyház a tudomány és a tudósok ellensége csupán tudatlanságból.

https://hu.wikipedia.org/wiki/..

https://hu.wikipedia.org/wiki/..

https://hu.wikipedia.org/wiki/..

https://hu.wikipedia.org/wiki/..

https://de.wikipedia.org/wiki/..

https://hu.wikipedia.org/wiki/..

A többit mazsolázd ki te. Mind papok voltak, szerzetesek voltak és tudósok voltak.

http://talalkozas.katolikus.hu..

Ezt az állításodat persze simán lehet cáfolni.
Cáfolják a ma élő hitükről tanúságot tevő keresztény tudósok.

A commentedben nem kötötted korhoz a véleményedet. Úgyhogy ne próbálj kibújni a tények alól.
Különben is értelmetlen a mondatod. Hogy vinné előre a tudományt az aki bírálja az egyházat?

Ha nem vetted volna észre nem egyszerű egyháztagokat a nép fiait ismertettem meg veled, hanem papokat, szerzeteseket.
Keresztények azért lettek, ez rendben is van, de tudós papok, szerzetesek már nem.

Azt ugye tudod, hogy aki állít valamit annak is kell bizonyítani.
Jó tudom, hogy nem akarsz te bizonyítani semmit, csak provokálsz.
Nem párbeszédet akarsz kezdeményezni velünk, hanem alázni bennünket.

Ha megkérhetnélek, amikor nekem írsz, ne használj ilyen szavakat. Jó?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés