Kiközösítette az episzkopálisokat az anglikán egyház a melegházasság elfogadása miatt

2016. január 15. 12:08
Három évre felfüggesztette az amerikai episzkopális egyház tagságát az Anglikán Közösségben az anglikán nemzeti vezetők canterbury-i gyűlése amiatt, mert az észak-amerikaiak elfogadják a melegházasságot, egyben megerősítette a házasságról szóló hagyományos tanítást. Az Anglikán Közösségen belül egyre nagyobb teret nyernek az afrikaiak.

Felfüggesztette három évre az amerikai episzkopális egyház részvételét az Anglikán Közösség munkájában a nemzeti anglikán egyházak vezetőinek Canterbury-i, januári ülésének döntése azért, mert az episzkopális egyház engedélyezte, hogy papjai azonos nemű párokat adjanak össze, magyarán elfogadta a melegházasságot - írja a CNA.

A Primates 2016 ülésén, amely január 11-16. között ülésezik az Anglikán Közösség hagyományos központjában, az angliai Canterburyben, 37 nemzeti anglikán egyház vezetője vesz részt. 

Az episzkopálisok tagságát felfüggesztő határozat szerint az episzkopális egyház azonos neműek kapcsolatát házasságnak elismerő gyakorlata „alapvető eltérést” jelent az anglikán tartományok többsége által vallott „hittől és tanítástól”. Ezért az episzkopális egyház három éven át nem képviselheti az Anglikán Közösséget ökumenikus és felekezetközi fórumokon, nem delegálhatnak képviselőket a belső bizottságokba, és nem vehetnek részt a tanítással kapcsolatos döntések meghozatalában.

Vége a különutasságnak?

Az amerikai episzkopális (azaz anglikán) egyház több mint tíz éve kerül folyamatosan ellentétbe az azonos neműekkel és homoszexualitással kapcsolatos egyre megengedőbb álláspontja miatt az Anglikán Közösség többségével, különösen is a teológiailag jóval konzervatívabb afrikai anglikán egyházakkal. 2015 júliusában az episzkopális egyház elfogadta a melegházasságot.

Az egyházi vezetők mostani gyűlésén elfogadott határozat szerint azonban az Anglikán Közösség többsége a házasság hagyományos, bibliai értelmezése mellett teszi le a voksot és egyben megerősíti azt, ami szerint az egy férfi és egy nő élethosszig tartó szövetsége. Az episzkopális egyház melegházasságot elfogadó döntését egyben „egyoldalúnak” minősítik, amely nem tesz eleget a „katolikus egység” kívánalmának, egyben fokozza a „bizalmatlanságot”.

A három évre szóló felfüggesztést 2018-ban az anglikán közgyűlés vizsgálhatja felül. 

Konzervatív afrikaiak

Justin Welby canterbury-i prímás többször elismerte, hogy mély megosztotság van a kérdést illetően az anglikán egyházak között. 2009-ben már kilépett az Anglikán Közösségből több Egyesült Államok-beli episzkopális közösség és kanadai anglikán egyház is, megalapítva az Észak-amerikai Anglikán Egyházat (Anglican Church in North America, ACNA). Ennek ellenére Welby meghívta a Primates 2016-ra az ACNA vezetőjét, Foley Beach-t.

Dwight Longenecker amerikai katolikus pap-blogger, aki korábban anglikán pap volt, arra figyelmeztet elemzésében, hogy a fejlődő világ, különösen Afrika egyre nagyobb teret nyerő katolikus és anglikán egyházai teológiailag konzervatívnak számítanak, és hogy a globális kereszténység súlypontja egyre inkább a fiatal, élettel teli, egyben tradicionalista harmadik világbeli egyházakra helyeződik át a relativista, erejét vesztett nyugatról.

 

 

Szilvay Gergely
2016. January 15. 12:23
Erőst lehet fejet vakarni most azoknak, akik rendszerint hangsúlyozzák, hogy a kereszténység (legyen az katolicizmus, anglikanizmus vagy bármelyik másik felekezet) többsége már a harmadik világban van, ezért afrikai pápára és más keresztény vezetőkre lenne szükség, tekintve, hogy akik ezt követelik, általában progresszívek teológiai szempontból. Indulhat a fejek vakarása, mert a progresszív teológia meglehetősen nyugat- és eurocentrikus. Vagy-vagy. Amúgy: üdvözlet innen Afrikának.

Összesen 23 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Helyes, házasság csak férfi és nô között értelmes... emlékezzünk, Àdàm és Èva NEM Àdàm és Bèla! :)

Akkor már nekieshetnének a válás intézményének is, mert amíg senki nem veszi komolyan az 'amíg a halál el nem választ' részt, addig úgyis komolytalan az egész.

Jól van, de ettől még az eredmény ugyanaz. Összeházasodhatsz, elválhatsz. Többször is.

Mar az is kiskapu, a modern idok miatt...

Milliárd elég lesz neked?

Mintha össze nem tartozó dolgokat hasonlítanál össze, nem? OK, ha bizonyítani tudod, hogy volt afrikai anglikán vagy katolikus püspök, aki bármelyik oldalról dogmatikailag helyeselte a népirtást, akkor nyertél. De egyenlőre adós vagy a bizonyítással.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés