Ferenc pápa: A tömeges migráció súlyos vészhelyzet, megingatja az európai befogadást

2016. január 12. 10:42
Ferenc pápa szerint a második világháború romjain sok munkával felépített befogadási rendszert megingatja a migrációs hullám, de Európának minden eszköze megvan a megoldás megtalálására. A Szentatya hétfőn a Vatikánban hangsúlyozta: az individualista megoldás nem vezethetnek eredményre, a helyes válassz csak a közös cselekvés lehet.

A bevándorlók tömeges érkezése Európába „úgy tűnik, megingatja a második világháború romjain nagy erőfeszítésekkel felépített befogadási rendszert, amely a mai napig az emberiesség lámpása” – mondta Ferenc pápa a Szentszéknél akkreditált diplomatákat fogadva a Vatikánban hétfőn.

A Szentatya hangsúlyozta: a migrációs áradat aláaknázhatja azt a humanista szellemiséget, amelyet Európa mindig is védett. Ezért annak ellenére, hogy a jelenlegi helyzet sok kérdést vet fel „a tényleges befogadási és alkalmazkodási lehetőségeket” illetően, „nem szabad megengedni, hogy elvesszenek az emberség értékei és elvei, a minden ember méltósága iránti tisztelet, a szubszidiaritás és kölcsönös szolidaritás, még ha ezek a történelem bizonyos pillanataiban nehezen hordozható terhet is képviselnek” – fogalmazott Ferenc pápa.

Európa viszonyítási pont a migránsoknak

Az egyházfő úgy látja, hogy Európának nagy kulturális és vallási örökségével minden eszköze adott, hogy „megtalálja a helyes egyensúlyt a saját állampolgárai jogainak védelme és a migránsok segítése és befogadása kettős erkölcsi kötelessége között”. Emellett emlékeztetett, hogy az Ázsiából és Afrikából származó bevándorlók Európát viszonyítási pontnak tartják a jogegyenlőség, az emberi méltóság sérthetetlensége, a lelkiismereti szabadság és a szolidaritás terén. 

A nemzetközi diplomáciai testületnek tartott hagyományos év eleji beszédében Ferenc pápa „súlyos vészhelyzetnek” nevezte a migrációt, melynek fel kell ismerni okait, melyre megoldásokat kell kidolgozni és „legyőzni az ennyire folyamatos és nagy méretű jelenséget kísérő félelmeket”.

Az individualista megoldások nem vezetnek eredményre

A Szentatya szerint a kiváltó okokkal már rég szembesülni lehetett volna, de még most is sok mindent lehetne tenni a béke helyreállításának érdekében. A pápa többek között a fegyverkereskedelem, a nyersanyag- és energiaelosztás, valamint a korrupció felszámolását sürgette. Hozzátette: olyan megoldásokat kell találni, melyek túllépnek a szimplán a vészhelyzetre adott válaszokon. Szerinte segíteni kell az integrációt, de ezzel egy időben a származási országok fejlődését is támogatni kell anélkül, hogy a segítség hátterében az ebben részesülő népek kultúrájával ideológiailag idegen vagy ellenkező politikai szándék húzódjon.

A pápa hangsúlyozta, hogy az egyes országok által követett „individualista” megoldások elkerülhetetlenül az egész nemzetközi közösségre kihatnak. Ferenc pápa hozzátette: a migráció a jövőben az eddiginél még jobban meghatározza majd a világ történéseit „és az erre adott válaszok csakis közös cselekvés eredményei lehetnek”.

Nem lehet Isten nevében gyilkolni

A terrorizmussal kapcsolatban Ferenc pápa kijelentette: „nem lehet Isten nevében gyilkolni. Csakis a vallás ideologizált és eltorzított formája gondolhatja, hogy a Mindenható nevében igazságot tehet szándékosan ártatlanokat mészárolva le, ahogyan az utóbbi hónapok véres merényleteiben történt.

Összesen 64 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Áruló. Szégyen.

Mindent héten mást mond ez a barom is.

Bulvárpápa.

Ezt már megmondta II. János Pál pápa is.
Annyi gyermeket vállaljanak a családok, amennyit felelősséggel fel is tudnak nevelni.

Jó lenne, ha ezt befejeznéd!

Mit?

"Egyet se, ezek már előre ki vannak fizetve..."

Ez a pápa Soros pápája..."

egy igazi liberális szemfényvesztő..." stb.

Amit itt művelsz!

Nagyon sok mondatoddal egyetértek!

catalinát ismerem. A politikai nézeteit is és egyet szoktam vele érteni.
Amit írt az nem vélemény, hanem rágalmazás.

Amit a migránsokkal kapcsolatban nyilatkozgatott sosem értettem egyet.

A válással, homoszexuálisokkal kapcsolatban nem vall liberális nézeteket.

A pápa próbál ember maradni az embertelenségben.
Nem veszi észre, hogy közben a nyájára nem ügyel.
Olyan, mintha ráeresztené a bárányokra a farkasokat.

Nem veszi azt sem észre, hogy a bárányok és a farkasok nem lakhatnak egy akolban.
Két ellenérdekelt állatfajról van szó.

Nem kell békét hagynod, én is elmondom a véleményemet a migránsokkal kapcsolatos nyilatkozatairól.
Amit nehezményezek, az a hangnem, ahogy beszélsz vele kapcsolatban. És ahogy rágalmazod, a bíborosokat is.

"Kifejtené kérem, hogy tulajdonképpen miért kellene fenntartások nélkül a vallásom alapkövéül elfogadnom egy tételt, amit egy püspöki testület hozott majd' 2000 évvel Krisztus halála és feltámadása után."

Ha az ember egy klubba beiratkozik, akkor elfogadja a klub alapszabályát :)

nem köteles senki "klubtaggá" válni...

De ha igen, akkor teljesen, és mindenben.

Bocsánat, hogy belekotyogtam!
:)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés