Több mint egymilliónyian mentek át a római szent kapukon egy hónap alatt

2016. január 10. 10:10
A Ferenc pápa által december 8-án megnyitott szentév kezdete óta már több mint egymillió zarándok lépett át a Róma városában megnyitott szent kapukon – tudatta a Vatikán. Az irgalmasság szentévében harminc millió zarándokot várnak az Örök Városba.

A Ferenc pápa által december 8-án megnyitott szentév kezdete óta már több mint egymillió zarándok lépett át a Róma városában megnyitott szent kapukon – tájékoztatott vasárnap Rino Fischella érsek, a szentév egyházi eseményeinek szervezője. 

A Szent Péter-, a lateráni Szent János-, a Szent Pál-, valamint a Santa Maria Maggiore-bazilikában megnyitott szent kapukról van szó. Az elsőt Ferenc pápa tárta ki a Szent Péter-bazilikában. 

Január 8-án egy ötödik kapu is megnyílt a Róma külvárosában levő Isteni Szeretet-kegyhelyen. A szent kapukon haladnak át a Ferenc pápa által meghirdetett szentévben Rómába érkező zarándokok. 

Az irgalmasságnak szentelt rendkívüli szentévben mintegy harmincmillió zarándok érkezését várják Rómába. Ennyien érkeztek a 2000-es szentévben is. 

Az egyházfő nyilvános programjait szervező Pápai Ház Prefektúrájának adatai szerint ugyanakkor decemberben visszaesett a pápával való találkozókon résztvevők száma. A Szent Péter téren tartott szerdai általános audienciákon, valamint az ugyanitt vasárnaponként elhangzó pápai beszédeken a múlt év utolsó hónapjában 324 ezren vettek részt a 2014 decemberében mért 461 ezerhez képest. Ez részben a novemberi párizsi merényleteket követő rendkívüli biztonsági készültség miatti félelmekkel magyarázható. Másrészt a Ferenc pápával való nyilvános találkozókon egyre kevesebben vesznek részt: a 2013 márciusában kezdődött pápasága első kilenc hónapjában 6,6 millióan voltak jelen, 2014-ben mintegy 5,9 millióan, tavaly 3,2 millióan. 

XVI. Benedek pápaságának utolsó évében 2,3 millióan vettek részt az egyházfő nyilvános találkozóin.

Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Vesszők hiányában (is) nehezen értelmezhető mondatod szerint tehát az Egyház állítólagos maradisága és életképtelensége miatt fogják a muszlimok a vatikáni (kisbetű) oltárokon a keresztény nőket megbecsteleníteni?

Jól értem?

Merész gondolattársítás!

Maradi, mert Jézus alapította 2000 évvel ezelőtt és ragaszkodik az eredeti tanokhoz?

Életképtelen? Most is vele foglalkozol!

Nem is mondtad, hogy jóslással foglalkozol.
És mit látsz még a gömbödben? Vagy kártyából jósolsz?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés