Ferenc pápa: Bízzunk a családokban!

2015. december 27. 16:41
A család elsőként tanítja meg az embereknek a „megbocsátás örömét” – jelentette ki Ferenc pápa a Szent Család vasárnapján tartott misén a Vatikánban. A pápa továbbra is szorgalmazza a család szerepének az erősítését, azonban szerinte korunkban „értetlenség és számos nehézség” gyengíti a családokat.

„Ne veszítsük el a családokba vetett bizalmat!” – mondta Ferenc pápa a családok szentévi találkozóján a Szent Péter-bazilikában bemutatott misén vasárnap. Az egyházfő olasz és külföldi családokkal találkozott a Szent Család vasárnapján. Ferenc pápa homíliájában kiváltságos helynek nevezte a családot, amely elsőként tanítja meg az embereknek „megbocsátás örömét”. A családnak erre a missziójára a világnak és az egyháznak is szüksége van – mondta az egyházfő. 

A misén franciául imádkoztak az egyházért, kínaiul a kormányzókért és a törvényhozókért, oroszul a világra jövő életért, németül a szegényekért és a magányosokért. A szertartás adományait három család vitte az oltárhoz. 

A családokkal való találkozó nyitotta meg az irgalmasságnak szentelt rendkívüli szentév eseménysorozatát a Vatikánban. Ferenc pápa megválasztása óta szorgalmazza a család szerepének erősítését, az egyházban éppúgy mint a társadalomban. A család volt a témája a Vatikánban tavaly tartott rendkívüli és az idei rendes püspöki szinódusnak. Ferenc pápa szeptemberben részt vett a Családok Világtalálkozóján Philadelphiában. 

A Szent Péter téren délben mondott beszédében Ferenc pápa kijelentette: korunkban „értetlenség és számos nehézség” gyengíti a családokat. 

Az egyházfő felhívást intézett a közép-amerikai országokban tartózkodó kubai migránsokért, akik megfogalmazása szerint gyakran az emberkereskedők áldozataivá válnak. Dionisio Garcia, a kubai püspöki kar elnöke december elején fejezte ki aggodalmát a többek között Nicaragua és Costa Rica határain veszteglő több ezer kubai migránsért, akik nem tudnak továbbmenni az Egyesült Államok felé a közép-amerikai kormányok által bevezetett határzár miatt. Ferenc pápa februárban utazik a migráció problémájától szintén érintett Mexikóba. A szentszéki sajtóközpont szerint a Szent Péter téren ötvenezren voltak vasárnap. 

Összesen 33 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

S talán imádkozhatott volna az idősebb testvéreinkért, a zsidó népért is. Az Is vezetője al-Baghdadi éppen most fenyegette meg Izraelt azzal, hogy Palesztina a zsidó nép temetőjévé fog válni.

S imádkozhatott volna a csángók megmaradásáért, vagy éppen felvidéki magyar püspök kinevezéséért is. S lehetne folytatni a sort. Számolatlan a népek szenvedése.

Válaszok:
Sulammit | 2015. december 27. 17:09

Mennyi ötlet. Kifogyhatatlanok vagytok.
Ha valakiért imádkozik, jön a szemrehányás, hogy a másikért miért nem.
Ha a másikért imádkozik másnap, - ez konkrétan így volt - akkor, megint újabb ötletekkel jöttök elő.
A pápa MINDENKIÉRT imádkozik, nem véve el a lehetőségét annak, hogy pl. te is én is imádkozzunk értük.
II. János Pál pápa is maga mellé vette a kérő leveleket imádság közben, mert egyénenként az élte is ráment volna.

Szóval türelem!

Válaszok:
Türelem | 2015. december 27. 17:54

Türelmet kérsz a szenvedő zsidó nép - naponta késelnek meg ártatlanokat - , a magyar püspök nélküli felvidéki magyarság, a jászvásári román püspök magyargyűlöletét nyögő csángó magyarok nevében?

Nincs türelem, sem Izraelben, sem a csángó földön, sem a Felvidéken!

Egy olyan pápát akarunk, aki a kinyilatkoztatásokon túl, leszállva az "erkélyről", tesz is a megbékéléséért.

Válaszok:
Sulammit | 2015. december 27. 18:14

Tőled kértem türelmet. És, ha pattogsz előbbre viszed a dolgokat?
A pápától várod, hogy megoldja azt amit évtizedek óta nem tud senki? (csángók) Nem magyar területen van. Vesszen össze mindenkivel a pápa?
Még hogy az erkélyen? Nem állandóan utazik a békéért?
Én belegebednék, ha ennyit kellene utaznom. Időátállás, fárasztó utazások, készülni rá, pláne ebben a korban.

A csángóknak fogyjon el a türelmük. Ők lázadjanak fel, hallassák a hangjukat.

Válaszok:
Türelem | 2015. december 27. 18:28
Türelem | 2015. december 27. 18:28

Kár, hogy hiányzik Belőled a tényismeret és az együttérzés, a személyes tapasztalatok , átérzések hiánya. El kellene menned a csángók, a székelyek, a felvidéki katolikusok közé. No meg Izraelbe is. Megérné az utazást.

A pápát egysíkúan ítéled meg,de ezt tiszteletben tartom, hiszen már az is nagyszerű, hogy nem gyűlölettel közelítünk egymáshoz.

Kár, hogy hiányzik Belőled a tényismeret és az együttérzés, a személyes tapasztalatok , átérzések hiánya. El kellene menned a csángók, a székelyek, a felvidéki katolikusok közé. No meg Izraelbe is. Megérné az utazást.

A pápát egysíkúan ítéled meg,de ezt tiszteletben tartom, hiszen már az is nagyszerű, hogy nem gyűlölettel közelítünk egymáshoz.

Válaszok:
Sulammit | 2015. december 27. 19:18

Sajnálom a tájékozatlansága miatt. Egy dolog magyarul tudni, s más dolog magyarnak lenni. Gábor Bertalannak kellett volna már régen magyar püspöknek lennie.

Butaságokat ír a csángók kapcsán, de hát nincs egyedül.

Sajnálom a tájékozatlansága miatt. Egy dolog magyarul tudni, s más dolog magyarnak lenni. Gábor Bertalannak kellett volna már régen magyar püspöknek lennie.

Butaságokat ír a csángók kapcsán, de hát nincs egyedül.

Egy palóctól több érzékenységet várnánk el.

Egy palóctól több érzékenységet várnánk el.

Voltam a székelyek, a felvidéki katolikusok között, no meg SZENTFÖLDÖN is! Megérte az utazást.

Hölgy vagyok! :)

- Pontosan, hogy semmilyen kisebbség védelmét, inkább úgy fogalmaznék, hogy érdekét.
Nagyon is egyetértünk ebben. Is.
De a módszerben már nem. A pápa nem szólhat bele egy állam belügyeibe. Márpedig Románia annak tekinti, és soha nem volt együttműködő.
Náluk az ortodoxiának van hatalma. Egymásután épülnek az ortodox templomok. A katolikusok kisebbségben vannak. A protestánsok is.
Látod, hogy II. János Pál sem látogatott el Erdélybe a magyarokhoz. Persze, hogy fájt ez nekik, csak azt nem tudták, hogy el sem látogathatott volna, mert találtak volna számtalan ürügyet a román ortodox püspökök.
A fejhez kellett mennie, hogy engedjen a nyak szorításán. És ez meg is történt.

Ha csak a Házsongárdi temetőre gondolok... mit művelnek a magyarokkal holtukban is. (kidobálják és románokat fektetnek bele, átvésetik román felirattal).

Nem nevezte, mert erre nem is volt szükség. nekem a nevek nem mondanak semmit, ők meg úgyis tudják, hogy kikről van szó. Mármint a "szakmabeliek."

Fegyverkereskedelem mindig lesz. A legjobb befektetés a gyógyszeriparral egyetemben.

Nálunk, megnevezte a pap, és a mai olvasmányok is erről szóltak, a prédikáció is minden templomban. Gondolom nálatok is.

XVI. Benedek pápát nagyon szerettem, Ratzingerként főleg. Nagy tudós, de ereje nem lett volna, mint ahogy nem is volt, ilyen horderejű problémák megoldásához.

Még nem ért végett a családi szinódus. Lesz még szó ezekről a dolgokról.Én mondtam Á-t is és B-t is.

Csak kiemeltem. Persze, hogy nem. :)

Igazad van, de egyrészt olyan helyzetben vagyunk, valamennyien keresztények, mint a lazac ívás idején.
Az árral szembe úszunk.
Másrészt XII. Piusz jut ilyenkor eszembe, akit megvádoltak, hogy nem szólt be Hitlernek. Pedig beszólt, csak sok német pap életébe került.
Aztán próbálta diplomatikusabban, mert az egyház léte volt a tét.

A szlovákoknál is elbukott a népszavazás. Én nem is merném nálunk, mert ki tudja, hogy milyen eredményt hozna ki. El sem mennének az emberek és csak rajtunk gúnyolódnának a "népek".

Hiányzok egy Prohászka, Mindszenty kaliberű, vezető ezt mindenki érzi.

Én pedig még csak a végét láttam.
Úgyhogy lemaradásban vagyok veled szemben.

Ha nyakas kálvinista, akkor egy mindenki által ismert szép verset küldök neked én is szeretettel. :)

Ady Endre Krisztus kereszt az erdőn

https://www.youtube.com/watch?..

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés