Gáncs Péter: Jézus születésének történetében a kulcsszó az engedelmesség

2015. december 25. 15:48
Jézus „nem kentaur, nem félig isten, félig ember”, hanem száz százalékban valóságos ember és száz százalékban valóságos Isten – mondta Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke karácsonyi igehirdetésében pénteken Budapesten. Hozzátette: misztérium ez Isten és ember szerelméről.

Jézus születésének történetében a kulcsszó az engedelmesség – mondta Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke karácsonyi igehirdetésében pénteken Budapesten. 

Gáncs Péter hangsúlyozta: Isten megtestesülése olyan csoda, amely feszegeti az értelmünket, és amelynek elfogadásához alázat kell. Egyszerre kell „fölnézni az égre”, mint tette Mária, és „alázatosan meghajtani a fejünket” Isten döntése előtt, mint tette József.

Sokan mondják, hogy az ember bukása az asszonynál, Évánál kezdődött. Csakhogy a megváltás is egy fiatal lánynál vette kezdetét, hiszen Mária engedelmessége nélkül nem ünnepelhetnénk a karácsonyt – mutatott rá az evangélikus püspök.

„Fantasztikus misztérium” ez – mondta – Isten és ember „szerelméről” és szerelmük gyümölcséről, Jézus Krisztusról, aki ugyanúgy érkezett ebbe a világba, ahogy minden ember.

Jézus „nem kentaur, nem félig isten, félig ember”, hanem száz százalékban valóságos ember és száz százalékban valóságos Isten – tette hozzá. És még csak nem is bukott Isten ő, aki elszenvedi küldetését, hanem tudatosan vállalja és éli meg a földi létet. „Teljes szabadsággal vállalja föl szabadító küldetését, amely a jászoltól a golgotáig vezet”, és vállalja ezt az utat vele Mária is, hiszen „ő is ott zokog majd a kereszt tövénél”.

Gáncs Péter szólt arról is, hogy ennek a történetnek a valóban fontos szereplői mind ott vannak a betlehemi istállóban, mindenki más – köztük Augustus császár is –, csak „statiszta”. Ennek a nyilván „büdös” és „hideg” istállónak a jászlában mégis „föllobban az isteni szeretet lángja”. Ebbe a jászolba Isten mégis „odatette a világ kenyerét”, azt a jézust, akit valóban tápláléknak, „mindennapi kenyérnek” akart adni az embereknek – tette hozzá.

 

Összesen 16 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Jézus „nem kentaur, nem félig isten, félig ember”, hanem száz százalékban valóságos ember és száz százalékban valóságos Isten – mondta Gáncs Péter"

Szerintem Gáncs Péter téved, mert Jézus nem Isten, hanem Isten küldötte, hogy a földi lényt, az embert kivezesse a tévelygéséből. Ha úgy jobban tetszik Isten fia. Amikor pedig a feladatát teljesítette magához veszi, ezzel is hitet adva, hogy a földi életen kívül is van más élet.
Szerintem erről szól Jézus születése, tevékenysége és földi halála.

Válaszok:
Sulammit | 2015. december 25. 22:54

A bibliában olyan nincs, hogy engedelmeskedni kell. Olyan van benne, hogy az embernek szabad akarta van, és tetteiért vállalnia kell a felelőseget.
Továbbá olyan van, hogy a bűnt a bűnhődés követi.

Egyik hozzásózólásodban írtál a közvetítőkről. Nos az ott írtakkal egyetértek. Nincs szükségem közvetítőkre, legfeljebb, ha szükséges segítőkre, hogy megtaláljam a megfelelő utat, ha eltévedtem. A gyakorlatlan pedig tapasztaltam, hogy "A pokolba vezető út jószándékkal van kikövezve", vagy sokan vannak akik "Vizet prédikálnak és bort isznak.".

Válaszok:
Sulammit | 2015. december 25. 22:48

Tévedsz és hibásan fogalmazol.

A szentháromság szó nem szerepel az igében. A szentháromság szó megpróbálja Isten "hármasságát kifejezni. Atya, Fiú, Szentlélek. Ezek a szavk viszont szerepelnek.

Ezzel kapcsolatban XVI. Benedek pápa a következőket mondta: "Az ember, Isten képmása, a szeretetben lesz először teljesen önmaga. Az örök Atya irántunk való szeretetében elküldte saját Fiát hozzánk, és a Szentlelket ajándékozta nekünk, hogy Isten gyermekeivé tegyen bennünket. Váljunk e kegyelemhez méltóvá! A Szentháromság Isten tartson meg benneteket mindenkor a szeretetében!"

Amit írtam, és amire válaszoltál így értelmezem.

"Továbbá olyan van, hogy a bűnt a bűnhődés követi."

Valamint az is,:
"Ahol elhatalmasodik a bűn, túlárad a kegyelem."
Róm 5,20

Jó, hogy odaírtad, hogy szerinted.
Gáncs Péter nem téved. Ez a keresztény tanítás felekezetektől függetlenül.

Jézus bizony valóságos Isten és valóságos ember!

Kinek, kinek hite szerint. Annyit is érsz.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában