Ferenc pápa: Jézus születésével minden megváltozik

2015. december 25. 9:48
Fogyasztás, önimádat és a mások iránti közöny jellemzi a kortárs társadalmakat Ferenc pápa szerint, aki alázatra és irgalmasságra szólított fel szentesti miséjén. Az egyházfő hangsúlyozta, hogy a társadalom „szigorú a bűnössel, de gyenge a bűnnel szemben”.

 Alázatra és irgalmasságra szólította fel a fogyasztás, önimádat és a mások iránti közöny uralta kortárs társadalmakat Ferenc pápa a Szent Péter-bazilikában csütörtök este bemutatott szentmisén az irgalmasság rendkívüli szentévének szentestéjén. A betlehemi gyermek világra jöveteléről szóló homíliájában Ferenc pápa úgy fogalmazott, Jézus születésével „minden megváltozik”: elmúlik minden kétség, szomorúság, félelem és ijedtség. Az egyházfő arra emlékeztetett, hogy a gyermek Jézus a „világ szegénységében” egy istállóban, jászolban született meg, mivel "neki és családjának nem jutott hely szállodában”.

A kortárs társadalmakat tekintve Ferenc pápa kijelentette: „a fogyasztástól, élvezetektől, bőségtől, luxustól, sekélyességtől és önimádattól gyakran megrészegült társadalmakban Jézus születése józan, vagyis egyszerű, kiegyensúlyozott, következetes magatartásra int, amely képes meglátni a lényeget”. Hozzátette: az embereket uraló közöny kultúrája „nem ritkán kegyetlen”, pedig a világnak könyörületre, irgalomra, együttérzésre és részvétre van szüksége.

Az egyházfő hangsúlyozta, hogy a társadalom „szigorú a bűnössel, de gyenge a bűnnel szemben”. Elemzők szerint Ferenc pápa ezzel a börtönökben raboskodók körülményeinek javítására utalt, amelyet a január elsejei béke világnapjára írt és korábban közölt üzenetében szorgalmazott általános amnesztia mellett a halálbüntetés végleges eltörlésével együtt.

Ferenc pápa mellett bíborosok, püspökök és papok koncelebrálták az egyházfővel a karácsonyi vigília szertartását többek között Pietro Parolin jelenlegi és Tarcisio Bertone volt szentszéki államtitkár. A mise elején népviseletbe öltözött gyerekek helyeztek el virágokat a gyermek Jézusnak az oltárnál lévő szobrához az egyházfő látogatásai során érintett országok - Olaszország, Belgium, Kenya, Uganda, a Közép-afrikai Köztársaság, a Fülöp-szigetek, Sri Lanka, az Egyesült Államok, valamint Mexikó képviseletében. Utóbbiba Ferenc pápa februárban utazik. A Jézuska szobrot a mise végén Ferenc pápa a gyerekek kíséretében a Szent Péter-bazilikában felállított betlehemben helyezte el. Ezzel egy időben a Szent Péter téri betlehemben is a jászolba helyezték a gyermek Jézus szobrát.

Ferenc pápa fáradtnak tűnt

A többnyelvű misén spanyolul - az egyházfő anyanyelvén - imádkoztak az üdvösségért, arabul az egyház tagjaiért, latinul a törvényhozókért, franciául a kormányzókért, hogy megőrizzék az emberek méltóságát és a békét, kínaiul a szegényekért és az „utolsókért”, arámi nyelven a hitetlenekért és bűnösökért. Ferenc pápa fáradtnak tűnt, az utóbbi napokban a vatikáni dolgozókkal találkozva elmondta nekik, hogy náthás lett.

A fényárban úszó bazilika teljesen megtelt - többségében külföldi - hívőkkel. A szertartás résztvevői már órákkal a pápai mise kezdete előtt sorban álltak a Szent Péter térnél, hogy bejuthassanak a bazilikába. A tér oszlopcsarnokában felállított fémdetektorokkal egyenként ellenőrizték a misére érkezőket. Aki nem fért be a bazilikába, a Szent Péter téren felállított óriáskivetítőkön követhette a szertartást.

Ferenc pápa péntek délben a Szent Péter bazilika központi lodzsájáról mond karácsonyi beszédet, amelynek témája a béke lesz, majd Urbi et Orbi áldást ad Róma városára és az egész világra. Ferenc pápa elődeivel ellentétben nem köszönti különböző nyelveken a világ népeit.

Összesen 52 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

„a fogyasztástól, élvezetektől, bőségtől, luxustól, sekélyességtől és önimádattól gyakran megrészegült társadalmakban Jézus születése józan, vagyis egyszerű, kiegyensúlyozott, következetes magatartásra int, amely képes meglátni a lényeget” – mondja Ferenc pápa.

Mi lehetne a keresztényi megoldás migráns kérdésben?

Segítsük őket, hogy a szülőföldjükön maradhassanak, vagy legalább a környezetében, és amikor a lakóhelyükön béke lesz, visszatérhessenek.

Ha eddig egyes országok, személyek kizsigerelték ezeket az országokat, valamit vissza is kellene adni, hogy életük gazdagabb legyen és közeledjen az európai léthez.

Nem lehet keresztényi megoldás, hogy több száz, ezer kilométert utaztatva szétosztjuk a migránsokat valamilyen kvóta alapján, kihasználva az esetleges gazdasági előnyöket.

„szigorú a bűnössel, de gyenge a bűnnel szemben” – ítélkezik Ferenc pápa?

A kérdés azonban az; Ki a bűnös és mi a bűn? Bűnös e az aki ezeket az embereket politikailag, gazdaságilag kihasználta? Bűnös e az aki háborúkba kergette ezeket az országokat, hogy a neki nem tetsző rezsimet megdöntse, majd magukra hagyta őket? Bűnös e az, aki ezeknek az országoknak csak a gazdasági előnyeit a saját céljára használja? Netán az a bűnös, aki ezt felveti, aki másként véli a megoldást, úgy ahogy ezt fentebb írtam?

Végezetül bűnösnek tekinthető e az a személy, aki nem ok-okozati összefüggésben magyarázza a történteket és így ítélkezik?

" Gyanítom, ennek az az oka, hogy a nyugati elit és a tömegek elveszítette demokratikus érzékét és uralkodóra vágyik maga fölé..."

NEM

A liberálisok akarnak uralkodni mások felett, mert szerintük az igazság a liberális igazság, mint ahogy a demokrácia is csak liberális demokrácia lehet. Ezt pedig úgy képzelik, hogy ők megmondják mit és hogyan lehet, s mindenki másnak "kuss".

„Saját háza népe lesz az ember ellensége” (Mt 10,36)
„Ne gondoljátok, hogy békét hozni jöttem a földre. Nem azért jöttem, hogy békét hozzak, hanem kardot. Azért jöttem, hogy szembe állítsam az embert apjával, a lányt anyjával és a menyet anyósával: saját háza népe lesz az ember ellensége. Aki jobban szereti apját vagy anyját, mint engem, nem méltó hozzám. Aki jobban szereti fiát vagy lányát, mint engem, nem méltó hozzám (Mt 10,34-37; a Szt. Jeromos Kat. Bibliatársulat fordítása szerint).”
Egy családon belüli széthúzásnak sokféle oka lehet. Lehet annak az oka valamely önzés, vagy szenvedély, amely során a család mind anyagilag, mind morálisan tönkre megy. Lehet az oka ennek a házastársi hűtlenség, házasságtörés is; lehet egy nem várt félszeg gyermek születése és sok más egyéb. Jézus ebben az evangéliumi részletben nem az ilyen okokból létrejött családi békétlenségről beszélt, hanem kizárólag arról, amikor valamely családtag Jézusért és az Ő evangéliumának a vállalása miatt kerül ilyen kitaszított helyzetbe. Ilyen bizony létezik, és erről beszélni, írni kell. Természetesen az ellenálló, ellenségeskedő fél sosem a megtért, hívő ember, mert Jézus arra tanította övéit, hogy szeressék ellenségeiket és imádkozzanak üldözőikért, áldják azokat, akik rájuk csúnyát mondanak és gyalázzák őket. Pál apostol is arra tanít, hogy „ne győzzön le téged a rossz, hanem te győzd le a rosszat jóval” (Róm 12,21).
http://biblia.hu/szentiras_com..

Ha értenéd az idézett szövegeket akkor tartalmasabb cáfolatot tudnál írni, még akkor is, ha ez a cáfolat feltételezések sorát tartalmazná.

Semmiről sem feledkeztem meg, mert amit felvetsz benne van az általad idézett általam írtakban, csak értelmezni kellene.

Kivel vannak kapcsolatban a gazdag arab országok? Kik juttatták, tartják őket hatalomba? Kik dobják félre őket, amikor útjukban van?

Ezekkel a kérdésekkel kapcsolatos a "Ha eddig egyes országok, személyek kizsigerelték ezeket az országokat," mondatrész.

Jézus úgy járna most is, mint akkor. Megölnék.

"A szenvedéstörténet tökéletesen leírja. A kivégzés egészen másként volt kivitelezve akkoriban. Ezt már többször leírtam régebben."

Nem olvastam amit erről írtál. Nekem ez a Jézus dolog olyan legendának tűnik, még ha élt is ilyen faszi akkoriban.
Gyerekkoromban még akartam hinni ebben az Isten dologban, de valahogy sosem jelent meg, amikor kellett volna.
Ma meg se nem tagadom, se nem hiszem.
A Tízparancsolatból is a ne lopj és a ne ölj, ja és a másféle jószágán kívül
nem biztos, hogy mindet betartottam.
(a másféle jószágára viszont kíváncsi lennék, hogyan szerezte, ha életében nem dolgozott. Egyesekről tudom is)

"újra teljesülne a nép akarata ???"

Erre Mark Twain jut eszembe:
Ha enni adsz egy éhező kutyának, soha nem fog megharapni. Ez a különbség az ember és a kutya között.

Hihető amit írtál.
A történelem az iskolában nem érdekelt, mert inkább a természettudományokban voltam jó.
Néhány éve hallottam egy történészt a rádióban a mohácsi csatáról és elgondolkodtatott. Miért épp a nyár végén? 80 ezer ember élelmezése, útviszonyok... Miért támadtak a magyarok a nyilvánvaló túlerővel szemben és nem vártak az erősítésre....

Megnéztem. Mi a problémád vele?

Én biztos, hogy nem.
A mondatod is zavaros.
A kiválasztódás már megtörtént, de felül írta Krisztus, és attól kezdve Újszövetségnek hívjuk.
Vagyis a keresztények az új kiválasztottak.

Nem itt látom a problémát, hanem ott, hogy miért kell újból és újból bocsánatot kérni?
Ezzel lehet, hogy közelebb hozza a zsidókat, - bár nem úgy látom - viszont a keresztényekben botrányt kelt.
II. János Pál pápa már bocsánatot kért, nem egyszer és nem is kétszer.

Pedig keveredik. Az ortodoxoknál nem.

Nem erről van szó, amit írtál a népirtásról az igaz, de a Bibliában az is le van írva, hogy ha baj éri a zsidóságot, vagyis a júdeaiakat, vagy az izraelieket, az azért van, mert elfordultak Istentől, a nép is és az uralkodójuk is. Isten ezért olyan uralkodó kezébe adta őket, Pl. Tiglatpilezer,(asszíria) vagy Nabukodonozor (babilon),akik elfoglalták, elhajtották, leigázták Izrael népét.
"Azt tette, ami gonosznak számít az Úr szemében." Vagyis bűnbe vitte Izraelt.
"Ezért fellángolt az Úr haragja Izrael ellen és XY kezére adta, (uralma egész idejére)." Ez akkor volt - és a legtöbb királynál, - amikor idegen isteneknek áldoztak, erkölcstelen életmódot folytattak, vegyes házasságot kötöttek.

Arról még sehol nem olvastam, hogy a holocaust előtti, erkölcstelen életmódjuk miatt, ennek következményeként - ami ellen fellépet Prohászka Ottokár is számtalanszor, - valamiféle felelősséget éreztek volna, ezt Isten büntetéseként élték volna meg, mint a bibliai időkben.

Tudom, hogy a Szovjet és magyar elvtársak zöme zsidó volt.
Nem nem emlékszem, hogy bocsánatot kértek volna bármiért is.
Annál szembetűnőbb a kontraszt.
Nem véletlenül jött közénk Jézus. Pont ezért, hogy megújítsa a zsidó népet. Isten kiválasztott népét. De ők nem hallgattak rá.
Azért sokan, mert elterjedt a kereszténység. De a vallási vezetőik nem igen.

Nem négy millió, hanem 8.
Nem az állat használhatatlan részét.
- Egészen elégő áldozat. Holocaustum az állatot egészen elégették. (birka, bárány, kecske, madár)
- Kiengesztelő áldozat, itt is a javát áldozták Istennek.
- Szent lakoma.
Az állat melyik részére gondolsz a használhatatlannál?
Istennek, csak a színe javát, fiatal, hím, hibátlant és még sorolhatnám áldoztak.

Turizmusról se feledkezz meg.
Az amerikai zsidók, pénzemberek, pénzelik és talán kárpótlás is jár nekik, ezt nem tudom. Mi másból? Az, hogy maga Izrael állam létrejöhetett, már kárpótlás volt.
Mezőgazdasága nem jelentéktelen, mert öntöznek, narancs, citrom, füge, olajbogyó és egyéb ültetvényeik vannak.

Amikor az Ókorban leigázták, elhajtották Palesztinából a zsidók színe javát, akkor is beépültek az adott országban a közigazgatásba, mivel írástudók voltak.

A Levitákat elég, ha elolvasod. Mind az állatok fajtáit, mind a szertartást illetően.A Kivonulás könyvében pedig arra, hogy minden elsőszülöttet az Úrnak kell szentelni. Kiv 13,2
De az áldozatra kaptál választ.

A turizmusa jelentősebb bizony, mert a keresztények a Szentföldre igyekeznek.

Már, hogy lenne drágább déli gyümölcsök termesztése, amikor meleg az éghajlata.
Ráadásul régóta csepegtető öntözési rendszerrel dolgoznak, ami a leggazdaságosabb.
Ezzel nem azt akarom mondani, hogy ettől gazdag az ország.
Arra van válasz, hogy miért van úgy felfegyverkezve.
És az, hogy honnan, miből, Amerikára, Németországra gondoltam, de kérdezd meg erről Duzurt, mert nem tudom.

Voltak akkor is igéretek, de úgy voltak vele, hogy majd ha ők is veszélyben lesznek.

"csepegtetős déli gyümölcsből." :)
Nem a gyümölcsösben, hanem a veteményesben használják.
Ez egy válasz volt a mezőgazdaság véleményedre.
Írtam mást is. Vagy írjam a bankokat ilyesmiket.
Nem írom, mert fogalmam sincs, hogy mitől olyan gazdag. De az utcákon nincsenek csilivili autók, kirakatok, meg ilyesmik. Nem olyan, mint egy világváros, pl. New York. Szerényebb, (csúnya) házak, nem szépek a városaik. Nem látsz gazdagságot.

Látod duzurt is megkérdeztem, de ő sem tudta. Olvastad a válaszát?

Szerintem, te jól tudod a választ.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában