Éjféli mise

Erdő: Gondoljunk a menekült gyerekekre

2015. december 25. 8:55
A Szent István Bazilikában tartott karácsonyi éjféli szentmisén Erdő Péter kiemelte: Jézus születésének titka elárulja az ember hivatását. A bíboros figyelmeztetett: emlékezzünk karácsony estéjén a háború elől menekülő gyermekekre, akk a menekülttáborokban fagyoskodnak.

Jézus a várva várt szabadító, aki minket is megszabadít fáradtságunktól, önzésünktől és attól a félelemtől, hogy értelmetlen és hiábavaló az életünk – mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek pénteken Budapesten, a zsúfolásig megtelt Szent István Bazilikában.

A karácsonyi éjféli szentmisén Erdő Péter kiemelte: Jézus születésének titka elárulja az ember hivatását. „Arra születünk, hogy mi is bekapcsolódjunk az isteni élet és szeretet közösségébe”. Jézus mutatja meg, hogy felismerhetjük és szerethetjük őt minden gyermekben, minden magányos, beteg, szegény emberben és mindenkiben, akivel életünk során találkozunk – tette hozzá a bíboros.

Erdő Péter szólt arról, hogy bár egyszerű szófordulatnak hangzik az evangéliumi kijelentés: „beteltek a napok”, amikor Máriának szülnie kellett, „a hívő hagyomány az évszázadok során mégis mélyebb értelmet talált benne”. Eszerint „a gondviselő Isten a világ kezdetétől meghatározta az időt, amikor emberként meg akart születni”.

Az „egyház közössége” azt az emléket is őrzi, hogy Jézus éjfélkor született. A legősibb keresztény emlékeket idézi tehát a pásztorjáték, amely az álmukból felriadó pásztorokról beszél. „Az éjféli születés hagyományára emlékezünk azzal is, hogy karácsonykor évről évre éjféli szentmisét tartunk” – tette hozzá.

Erdő Péter homíliájában emlékeztetett arra: nem véletlen, hogy az Üdvözítő béke idején akart megszületni. A béke mindenkinek kell ahhoz, hogy megvalósítsa mindazt, amiért Isten teremtette, a háborúnak azonban a védtelen gyermekek a legkiszolgáltatottabbak. „Gondoljunk hát karácsony éjszakáján azokra a gyerekekre, akik kénytelenek voltak szüleikkel együtt elmenekülni otthonaikból a háborúk és üldözések elől, és menekülttáborokban fagyoskodnak” – kérte a bíboros.

A szentmisén részt vett mások mellett Ilan Mor, Izrael állam budapesti nagykövete és Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter.

Összesen 52 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Na, sorold azokat a "számtalan épületeket"!

"Emlékezzünk" A te olvasatodban ez befogadást jelent?

Emlékszem a gyönyörű Raffaello képekre és mégsem fogadom be őket.

Mindenki a "saját" templomába megy karácsonykor. Leginkább a lakhelye szerintibe.

Legfeljebb Mindszenty! A nevét, ha már emlegeted, OK?
Prohászka Székesfehérvár rabbijával jó viszonyt ápolt.
A város zsidói libát küldtek neki, és egy szép kabátot a régi viseltes helyett. Szerették!

Bizony úgy van ahogy írod.

„Gondoljunk hát karácsony éjszakáján azokra a gyerekekre, akik kénytelenek voltak szüleikkel együtt elmenekülni otthonaikból a háborúk és üldözések elől, és menekülttáborokban fagyoskodnak” - kérte a bíboros.

Ez lenne a megoldás? Nem az, hogy ahhoz segítsük őket; A szülőföldjükön maradhassanak, vagy legalább a környezetében, hogy amikor a lakóhelyükön béke lesz, visszatérhessenek?

Továbbá; Ha eddig a világ egyes országai gazdaságilag kizsigerelte ezeket az országokat, akkor most valamit vissza is kellene adni, hogy életük gazdagabb legyen és közeledjen az európai léthez? Keresztényi megoldás lenne, hogy több száz, ezer kilométert utaztatva szétosztani a migránsokat valamilyen kvóta alapján, kihasználva az esetleges gazdasági előnyöket?

Bíboros úr misztifikál és elhallgatja a valós okokat, a megfelelő megoldást, azok bűneit, akik miatt ezek az emberek egyedül, vagy családjukkal útra keltek, elszakadva a gyökerektől.

Ide kapcsolható Ferenc pápa gondolata abban a formában, ahogy ezt az előzőekben írtam.

„a fogyasztástól, élvezetektől, bőségtől, luxustól, sekélyességtől és önimádattól gyakran megrészegült társadalmakban Jézus születése józan, vagyis egyszerű, kiegyensúlyozott, következetes magatartásra int, amely képes meglátni a lényeget”

Szerintem így kerek a „zsemlye”.

Mindenkinek szeretetteljes, boldog Karácsonyi Ünnepet kívánok.

A saját templom azt jelenti, hogy van egy olyan templom, ahová szívesebben megy, mint a többibe.
Közel van a lakhelyéhez, ismeri a közösségét, az időpont miatt, vagy, mert egy adott pap prédikációit szereti.
Ha lakhely szerint meg azt, hogy mindig ugyanoda jár. Ahova tartozik.
Akkor voltam a Mátyás templomban amikor Borfesztivál volt a Várban. Egy kis tarisznyával a nyakamban, amiben borospohár volt, ültem a szentmisén. :)
Olaszokat nem láttam, igaz hogy nem is figyeltem.

Ezt a digós kérdésedet nem is értem. Amikor Olaszországban vagyok zarándokúton az olaszok sem mennek ki amikor mi bemegyünk. Ez nem így működik.
Japánokat is írhattál volna. Jó velük imádkozni, pl. rózsafüzért.

Mivel hatan voltak testvérek, és 18 évesen lett papnővendég, nem hiszem, hogy saját lakása lenne.
Ez nem volt válasz a kérdésemre.

A kis Jézus születését ünnepeljük, ezért beszélt a menekülő gyerekekről.

Látom itt többen akarják megmondani, hogy miről beszéljen, beszélhet a bíboros úr.

Emlékezni sok mindenről, mindenkiről lehet, karácsonykor is.
Ezt te is megteheted, sőt imádkozhatsz is értük.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés