A Mátyás-templom és egy erdélyi erődtemplom a világ legszebb templomai közt

2015. december 25. 16:25
Összesen 26 keresztény templomot gyűjtött össze a Telegraph brit napilap a legszebb templomok közt, a sorban található a budapesti Mátyás-templom és az erdélyi Szászfehéregyháza temploma is.

Hol karácsonyozz? - tette fel a kérdést a Telegraph, ezúttal templomokra utalva. A felsorolt, 26 keresztény templom közé, amelyeket a világ legszebbjeinek választott a lap, bekerült a budapesti, katolikus Mátyás-templom és az erdélyi Szászföldön, Brassó közelében található Szászfehéregyháza (Viscri) evangélikus erődtemploma is.

Utóbbi települést 1231-ben villa Albae néven említik először. Első lakói székelyek voltak, helyükre a 13. század elején szászokat telepítettek. Kis halmon áll 15. századi gótikus szász erődített temploma, mely egy korábbi kápolna helyére épült; 1993 óta a Világörökség része. Védőfalát több torony erősíti. 1910-ben a településnek 791, többségében német lakosa volt, jelentős román kisebbséggel. A trianoni békeszerződésig Nagy-Küküllő vármegye Kőhalmi járásához tartozott.

Összesen 35 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Más oldaltól közelítem a dolgot. Egyszerűen már nincsen elég megfelelően képzett mesterember. Gondoljunk Gaudi "Sagrada Familia"-jára, csodálatos már most is, én majd 10 éve láttam, de már vagy 100 éve építik és még nincs kész. (Mint a középkor katedrálisait.) Egy új épületet meg pár év alatt felhúznak, mert ma ez a megrendelők igénye.

Meggyőződésem az, hogy megfelelő tudású és mennyiségű mester sincsen (pl. kőfaragó). Az előregyártott elemek kiszorították őket, gipszöntvényeket persze azért tudnak csinálni, az viszont kültéren messze nem annyira időtálló, mint a régi díszítések.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés