Bajban vannak, akik eddig pokollal meg kénkövekkel riogattak

2015. december 20. 14:35

Várszegi Asztrik
hvg.hu
A hagyományaink, a tradícióink ízig-vérig keresztény gyökerűek, de ez nem jelenti, hogy cselekvésben és hozzáállásban is azok vagyunk. A keresztény Európa, keresztény Magyarország utópia, ábránd. Interjú.

Mit gondol, amikor arról beszélnek politikusok, hogy a »keresztény Európa megvédése a tét«, vagy »Európát a kereszténység különbözteti meg a többi kontinenstől«?

Annál találóbbat, mint amit egy angol történésznél olvastam, nehezen mondhatnék: Európa, úgy ahogy van, minden esendőségében keresztény konstrukció. És lám, mire jutottunk? De ki tudja, mi lett volna – teszi hozzá –, ha nincs kereszténység? A hagyományaink, a tradícióink ízig-vérig keresztény gyökerűek, de ez nem jelenti, hogy cselekvésben és hozzáállásban is azok vagyunk. A keresztény Európa, keresztény Magyarország utópia, ábránd. Akik az ellenkezőjét hangoztatják, őszintén feltehetnék a kérdést: tényleg a kereszténységünket védelmezzük? Nem inkább a jólétünket, a kényelmünket és a biztonságunkat féltjük?

Egyszerű elhatározás kérdése volna csupán a harmonikus együttélés a másfajta kultúrából, vallásból érkezőkkel?

Nehéz itt bölcsnek lenni, de az együttélés kérdései jelentéktelenek ahhoz viszonyítva, hogy képesek vagyunk-e megnyitni a szívünket. Ha a történelmet nézzük, számos párhuzamot tudunk felvonultatni, hogy népek hogyan szorítottak ki virágzó vagy hanyatló civilizációkat, hogyan léptek az örökségükbe, hogy aztán néhány évszázad után ők is átadják a helyüket valami másnak. Most azonban nem a történelmi erők mozgásának ezt a dinamikáját érzékelem, hanem a feszült légkört, a felszított indulatokat. Ráadásul mi, magyarok, mintha leragadtunk volna az Egri csillagok török- és iszlámszemléleténél. Pedig nem a XVI. század Oszmán Birodalmával állunk szemben! Nemrég a bencés apátok gyűlésén Fekete-Afrikában jártam, valahol mélyen az Egyenlítő alatt. Hihetetlenül hatott rám az ottani nyomorúság. Rövidesen ez az Afrika is megjelenhet – sőt már meg is jelent – Európában. Már csak ezért sem lehet keresztény–muszlim ellentétre egyszerűsíteni, ami történik. Több ismeretre és józan hangra lenne szükség. De sajnos a politikai ráhatás és – ha lehet így fogalmazni – az egyházi tájékozatlanság erősíti egymást, táptalajt ad az egysíkú gondolkodásnak.

Nem tart attól, hogy az ilyen kijelentéseivel bajt hoz a fejére? Már eddig is gyakran megkapta, hogy a liberálisok szócsöve!

Egyszerűbb megoldás valakire a liberális jelzőt szitokszóként ráragasztani, mint tájékozódni a világ dolgairól, nyitott lélekkel és szellemmel gondolkodva a realitásokból kiindulni. Mi, keresztények, nem mindig vagyunk köszönő viszonyban a valósággal: a múltban vagy a jövőben élünk, holott a Miatyánkban is azt imádkozzuk, hogy a mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma. Tehát a cselekedeteinkben is a mára kellene koncentrálnunk. Még fiatal püspök voltam, amikor 26 éve, a korábbi szocialista Magyarországról az európai püspökök konferenciájára becsöppenve döbbenten hallgattam, hogy ott az iszlámról diskurálnak. Rájöttem, hogy a fizikai bezártságunk szellemi bezártsággal párosult. Amikor pár éve az egyik zsidó barátommal Jeruzsálemben sétáltam, ő, elhaladva egy kapu előtt, felgyorsította a lépteit, és engem is magával húzott. Kiderült, hogy előző nap ott ölték meg egy társát. »Asztrik – fordult hozzám –, a zsidóknak és a keresztényeknek össze kell fogniuk, mert ma az egyikünk, holnap a másikunk torkát vágják el.« Európa ma olyan, mint a Titanic. Fönt még a Wiener Walzert húzzák, de lent már ömlik be a víz.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 94 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Ráadásul mi, magyarok, mintha leragadtunk volna az Egri csillagok török- és iszlámszemléleténél. Pedig nem a XVI. század Oszmán Birodalmával állunk szemben!"

Áh, dehogy! Az ISIS, a sharia, a becsületgyilkosságok, a burka, nikháb, csador meg az összes többi őrültség már a múlté. Csak a hülye magyarok maradtak leragadva...


"Nemrég a bencés apátok gyűlésén Fekete-Afrikában jártam, valahol mélyen az Egyenlítő alatt. Hihetetlenül hatott rám az ottani nyomorúság. Rövidesen ez az Afrika is megjelenhet – sőt már meg is jelent – Európában. Már csak ezért sem lehet keresztény–muszlim ellentétre egyszerűsíteni, ami történik."

A feketeafrikai mékynyomorból érkező nemmuszlimok is jótékony hatást fognak gyakorolni a nemkeresztény Európára az ő egyedi kultúrájukkal.
Nagyon hihető!

Távol álljon tőlem, hogy fogadatlan prókátor legyek de nem a kereszténységet nevezi utópiának, hanem a keresztény Európát és a keresztény Magyarországot.

Majd folytatja:

'Akik az ellenkezőjét hangoztatják, őszintén feltehetnék a kérdést: tényleg a kereszténységünket védelmezzük? Nem inkább a jólétünket, a kényelmünket és a biztonságunkat féltjük?'

Erre én azt válaszolom, hogy a biztonásgot, jólétet és kényelmet is lehet félteni. Mivel az apát úr maga mondja, hogy nem keresztény a többség mégcsak szemrehányást sem tehet ezért nekik.
Azért azt is hozzátehette volna, ha igazságos, hogy biztosan vannak olyanok akik a kereszténységet is féltik.

"a Miatyánkban is azt imádkozzuk, hogy a mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma. Tehát a cselekedeteinkben is a mára kellene koncentrálnunk."

Azta vaslogikát!
Elképesztő! :D

"Bizony, nagy bajban vannak azok az igehirdetők, akik eddig pokollal meg kénkövekkel riogattak. "

A Mandiner cikkébe ez a rész nem került bele. Kár, mert így a cím nem igazán releváns.

Viszont azért felhívnám a figyelmet, hogy maga Jézus is "riogatott" a fentiekkel.

A szentirási helyeket nem idézem be, mert aki ismeri, az úgyis tudja, miről beszélek - aki meg nem, annak nem szól a hozzászólásom.

Válaszok:
ottapont | 2015. december 20. 15:27

»Asztrik – fordult hozzám –, a zsidóknak és a keresztényeknek össze kell fogniuk, mert ma az egyikünk, holnap a másikunk torkát vágják el.«

Akkor most hogy is legyen azokkal a muszlimokkal?

A haladó egyházfik nem hisznek a pokolban.

Válaszok:
ancilla | 2015. december 20. 15:29

Ne!! Ez nem lehet,nem mondod komolyan!
:(

Válaszok:
ottapont | 2015. december 20. 15:39

Vagy csak "haladó" :( aszerint, amit ottapont ír.
Megzavarodnak a bitjeim...

Nem hisznek a pokolban, kárhozatban, angyalokban.

Tegnap voltam egy temetésen, a pap azt mondta az elhunytról, hogy már Istennél van és értünk imádkozik. Azért ez eléggé merész, honnan olyan biztos benne, hogy üdvözült, gondoltam. De már nem lepődtem meg.

A keresztény egyházat a bénultság jellemzi. Nem tudnak híveket szerezni a saját területükön, ezért feladják több évszázados elveiket. Csalódtam bennük.

Várszegi úr, az egyház elhatározta, hogy felszámolja önmagát részben a liberalizmus részben a migránsok által. (a jövevények más vallásúak). Ugyanakkor elvárja tőlünk, hogy jó keresztényhez méltóan tűrjük, hogy a beözönlők felszámolják a kereszténységből gyökeredző hagyományainkat, kulturánkat, mert különben nem vagyunk keresztények.
Ez bizony ellentmondás.

Zavaros beszéd.
Le akarja írni a helyzetet, csak kérdés: miféle szempontok alapján...
Arra pedig, hogy miképpen tegyünk, semmiféle elképzelés.
Talán, ha ejt pár szót a Szíriában az iszlámista gyilkosokkal szembeszálló keresztény női fegyveres erőkről.
Láthatólag ez nem ér el az ingerküszöböt, pedig a kérdés kizárólag csak ez:
Egy keresztény harcolhat-e, adott esetben ölhet-e?
Helyette: össze kell fognunk, "mert ma az egyikünk, holnap a másikunk torkát vágják el.«"
Nem, nem kérek ebből. Nem kérek azon "New York-i igazságtevők" összefogásából, akik Trianonban ide juttatták a magyarságot.

Essünk hasra mert egy szűk elit által valamilyen szempontok szerint választott vallási vezetőnek van egy véleménye? Röhej, hogy a balliberálisok vannak elájulva ettől az embertől. Én, mint nem vallásos konzervatív azt mondom hogy koncentráljon inkább arra ami a dolga, akkor talán kevesebben hagynák ott a katolikus egyházat.

Maga a beszéde, vagy az hogy egyáltalán beszélt?

"Több ismeretre és józan hangra lenne szükség. De sajnos a politikai ráhatás és – ha lehet így fogalmazni – az egyházi tájékozatlanság erősíti egymást, táptalajt ad az egysíkú gondolkodásnak."

Vagyis Maróth Miklós a Pázmány volt dékánja és Rostoványi Zsolt a Corvinus volt dékánja tájékozatlan?

"a zsidóknak és a keresztényeknek össze kell fogniuk, mert ma az egyikünk, holnap a másikunk torkát vágják el."

Akkor mégis baj van?

Advent negyedik vasárnapján. Ha már a kereszténységet hiányolod.
Advent = eljövetel, várakozás, nem örvendezés.

Isten örvendeztet, majd meg Jézus születésével.
Addig még várj.
A többi nem számít.

Várszegi és nem "Várhegyi"!

A világ Világossága.

Neked, de nem nekem!

Mint például Jézus, Mária, József. Vagyis a Szent Család.
Ugye dromedár?

"igazán nem rosszindulatból mondanám, de itt vannak a zsidók is"

Minden papnak nyilvánosságra kellene hoznia, hogy egyházán kívül milyen más szervezettel van formális vagy informális kapcsolata, együttműködése, és az milyen természetű. Ezt alapvetően az egyházi elöljárók kellene, hogy megköveteljék a papságtól. A katolikusok esetén pedig a Katolikus Püspöki Konferenciának kellene igen határozottan fellépnie ebben a kérdésben.

A híveknek joguk van tudni, hogy az egyházon kívül mit és kiket képviselnek lelki vezetőik.

Várszegi atyának pedig csak gratulálni tudok a gyönyörű turisztikai centrumhoz, amit Pannonhalmán létrehozott. Az utódjának meg talán sikerül majd a lelkiségből is minél többet visszacsempésznie az ódon falak közé. A bencés lelkiségből, amit a biznisz mostanában kissé háttérbe szorított.

IGEN. Önnön jeruzsálemi sétálós "példázatját" ha így gondolná tovább


akkor úgy tűnik öööö.izéé..ezt a szleng "vágja" igét használva:

Ha vágja, akkor ő (Várszegi Asztrik) a kés.

Nem a szárnyas lovon való közlekedésbe vetett hit miatt veszélyes az iszlám.

Jézus többször beszélt az angyalokról, mint a teremtés hierarchiájában szereplő lényekről. Magam részéről Neki hiszek és nem azoknak akik szerint a világegyetem, és benne a saját életük, nem más mint véletlenek sorozata, amelynek vége a teljes megsemmisülés, a semmi.

Én is gondolkodtam, hogy vajon Korzenszky Richardot felkérték volna? Vagy eleve a főapát urat.
Liberális körökben valóban népszerű, mert nem zárkózik el, semmiféle párbeszédtől. És el sem kötelezi a rendet egyik párt felé sem. Azt szokta mondani, hogy az egyház középen van.
Nem változtathatja meg a véleményét, nem húzhat jobbra vagy balra négyévenként.

Isten természetesen nem volt zsidó.
Mária természetesen zsidó volt.
Jézus természetesen zsidó volt.
Isten a zsidó népet választotta ki az ő üdvösségtörténetükről szól az Ószövetség.

Csak azok a templomok vannak zárva, amelyekben nincs imádkozásra alkalmas zárható rész. Ahol ez van ott nyitva vannak a templomok. Az, hogy miért zárják a templomokat? Aki templomba jár az tudja, hogy mindent elvisznek ami csak mozgatható. A perselyeket pedig kirabolják.

Mondj címeket, ahol az "áhítat idejére fizetni kell"!

Makovecz temetését pedig NEM Erdő Péter, hanem Bolberitz Pál professzor úr celebrálta.

Jól mondja és jól fogalmaz. Úgy látszik, hogy nem értetted meg.

Az egyház, maga a kereszténység.

Várszegi azoknak a lapoknak nyilatkozik, akik interjút kérnek tőle. Ennyi.

Sok építésznek az a véleménye a Makovecz házakról, ami Erdő Péternek is. Hidegek, befűthetetlenek.

http://valasz.hu/itthon/eg-es-..

http://valasz.hu/itthon/a-nap-..

Igen ő templomokról.
Ha egy házat nem lehet befűteni, - és ez régi problémája a Makovecz-házaknak, - akkor egy templomot pláne nem.
Nekem nagyon tetszik ez a terv. Voltam Erdélyben Makovecz templomban, gyönyörű volt.

Ha valamit nem akarnak, akkor indokot valóban könnyű találni.

Erdő Péter és nem "Erdős".

Azért nem találsz semmiféle bizonyítékot rá, mert a főapát úr NEM zsidó!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés