Első századok

Látványosabb lett a római kori Gorsium

2015. december 17. 15:47
Befejeződött a római kori Gorsium 775 milliós fejlesztése. 120 méter hosszan megépítették az egykori városfalat, elkészült a fogadóépület és a látogatóközpont.

Befejeződött az a mintegy nettó 775 millió forint összköltségű beruházás a Tác melletti Gorsium Régészeti Park és Szabadtéri Kiállítás területén, amelynek segítségével bemutathatóvá váltak a romterület értékei.

A csütörtöki projektzáró rendezvényen Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere hangsúlyozta: amennyiben a beruházás nem valósult volna meg, az Gorsium végét jelenthette volna vagy legalábbis hosszú időre ellehetetlenítette volna a romterület fejlesztését.

Mint mondta, komoly látogatószám-növekedést vállaltak a támogatási szerződés aláírásával, amit a városnak és a múzeumnak közösen kell megvalósítania.

A Quies Gorsiense-Gorsium a kikapcsolódás antik szigete című projekt keretében megépült egy fogadóépület és látogatóközpont, valamint több épületet felújítottak. A projekt talán leglátványosabb eleme a teátrum hátteréül szolgáló, 12 méter magas városfal, amelynek egy szakaszát 120 méter hosszan a hozzá kapcsolódó két oldal-, illetve saroktoronnyal műemléki rekonstrukció keretében építettek meg. A fal és a tornyok teteje egyben kilátóként is funkcionál, amelyről a régészeti park egész területét áttekinthetik a látogatók.

II., III. századi emlékek

A projekt keretében megújult a romterület északi oldalán álló Freskós-ház, a II. század második és III. század első feléből származó lakóház két, falfestményekkel díszített lakószobája is bemutatásra kerül, és a részben a védőépület alatt elhelyezkedő lakomaterem, valamint annak pincéje is látogathatóvá válik.

A Zichy-pince felújított belső terében, a terem méretű, üvegcsempével bélelt hordók vitrinként funkcionálnak majd, melyekben kőfaragványok és egyéb kőemlékek kapnak később helyet. A római kori lakóház mintájára készült, megújult, U-alakú épületben részben irodákat, raktárakat alakítottak ki, részben pedig látványraktárt a feltárások során előkerült leletek számára.

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nagyon jó! Annyi pusztítás, tatárjárás, törökdúlás után öröm, ha a maradékot restaurálják. Szerencsésebb helyen levő országokban annyi minden megmaradt, nálunk meg szinte mindent a földdel tették egyenlővé (előbb lerombolták majd elhordták a rom köveit), különösen a középső országrészben. Talán keleten maradt meg a legtöbb emlékünk.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés