Ökofényjáték a Szent Péter bazilika homlokzatán

2015. december 10. 12:27
Óceán azúrkék halakkal, korallzátony, pillangók, állatfajok Noé bárkájából, felhők, különféle vidékek lakói: a teremtett világ szépségei és problémái váltak láthatóvá a Szent Péter bazilikára kivetített fényjátékon.

 Az irgalmasság szentévének megnyitása alkalmából látványos műsort rendeztek a Vatikánban: képeket vetítettek a Szent Péter-bazilika homlokzatára. A Fiat Lux: megvilágítani közös otthonunkat elnevezésű programot Ferenc pápa Laudato si’ kezdetű enciklikája ihlette - írja a Magyar Kurír.

Az egyórás fényjáték során a világ legjobbjai közé tartozó fotósok, köztük a brazil Sebastião Salgado, az amerikai Joel Sartore, a francia Yann Arthus Bertrand, valamint David Doubilet, Ron Fricke, Mark Magidson, Howard Hall, Shawn Heinrichs, Greg Huglin, Chris Jordan, Steve McCurry, Paul Nicklen és Louie Schwartzberg munkáit vetítették ki a bazilika homlokzatára.

A vetítést a természet hangjai, viharok zúgása, madárcsicsergés és hosszú csendek kísérték. A kezdeményezést a Világbank támogatta, különféle környezetvédő és karitatív szervezetek együttműködésének köszönhetően jött létre.

Összesen 26 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Azért a majom a templomra vetítve elég provokatív.

http://www.matthaios.hu/

vélemény... megfontolandó!

December 10.

December 8-án, a Szeplőtelen fogantatás ünnepének, az irgalmasság rendkívüli szentéve megnyitásának estéjén a Szent Péter bazilika és a Szent Péter tér rendkívüli látványosság a színtere volt. Ferenc pápa ajándékaként, a Szent Péter bazilika homlokzatát használva humanisták és művészek egy csoportja látványos produkció keretében hívta fel a figyelmet közös otthonunk, a Föld megvédésére, megóvására, összhangban a Párizsban folyó környezetvédelmi kongresszussal. Az esemény vatikáni szervezője Rino Fisichella érsek, az Új Evangelizáció Pápai Tanácsának az elnöke volt.

A környezetvédelem kérdésével már évtizedek óta foglalkoznak. Az első időkben éppen a kérdésben leginkább érintett országok azt is kétségbe vonták, hogy egyáltalán jogos-e az aggodalom Földünk állapotának megváltozását illetően. Az utóbbi időben ezt már nem vonják kétségbe, inkább csak arról folyik a vita, hogy ki milyen áldozatot vállal az elkerülhetetlen intézkedések érdekében. A fejlődő országok joggal érzik úgy, hogy elsősorban a gazdag országok által tönkretett környezet megóvása érdekében nagy áldozatokat várnak tőlük. Ferenc pápa számára a környezetvédelem Egyház általi támogatása kiemelten fontos. Ezzel az Egyház is kiveszi a részét az emberiség nagy projektjéből, így járulva hozzá az emberiség kövőjéhez, jólétéhez.

Az ilyen jellegű feladatok egyházi felkarolás összhangban van az Egyház természetével. Mégis úgy gondolom, hogy az Egyháznak az ilyen problémák kezelésében mélyebbre kellene mennie, el kellene jutni azokhoz a gyökerekhez, amelyekből ez a probléma is fakad. Az emberiség fejlődésében, a természet erőit felhasználó tevékenységében sem mentes attól a sebzettségtől, amely az áteredő bűn következménye. A technológiai fejlődés jónak tekinthető, összhangban van Isten parancsával: „Legyetek termékenyek, szaporodjatok, töltsétek be a földet és vonjátok uralmatok alá. Uralkodjatok a tenger halai, az ég madarai és minden állat fölött, amely a földön mozog (Ter 1, 28)”. Az ember azonban ebben a törekvésében is sebzett, a kapzsiság és a felelőtlenség következtében ez a tevékenysége egyúttal környezete jelentős károsodásával járt együtt. Az atyák az irgalmas szamaritánus személyében Jézus Krisztust is látják, aki lehajol a bűnei által megsebzett emberiséghez és ezt tanítása, a megváltás kegyelme által gyógyítja. Az Egyháznak elsődleges feladata ennek a tanításnak, a megváltás kegyelmeinek közvetítése. Az emberiség bajainak ez a leggyökeresebb kezelése.

A vatikáni „előadás” tulajdonképpen egy egyre inkább terjedő műfaj terméke. A fény- és hangtechnika eszközeinek fejlődése lehetővé tette, hogy kiemelkedő épületek ilyen látványosságok színpadául szolgáljanak, ezzel hívva fel a figyelmet például a környezetvédelem fontosságára. Felmerül azonban a kérdés, hogy a Szeplőtelen Fogantatás ünnepén, a szentév megnyitásának napján helyénvaló volt-e az a show, amelynek nem sok köze volt ezekhez. Az Egyháznak a humanitárius kérdéseket másként kell kezelnie, mint ahogy például ezt az ENSZ vagy az a Világbank teszi, amely szponzorálta a produkciót. Ha ehhez nem tud hozzátenni semmit, akkor nincs rá szükség a világban. A kedd esti műsor viszont semmit sem tett hozzá ehhez.

Válaszok:
Csomorkany | 2015. december 20. 7:14

Nézd, a műsorral kipróbáltak egy újabb önkifejezési formát, és elmondtak egy vállalható üzenetet. Tényleg nagy baj volna, ha ennyi volna az egyház összes mondanivalója, de ez nem következik. Ezt most elmondták, jelezték, hogy az egyház hozzá akar szólni a környezetvédelemhez, a többit meglátjuk.

Eleve sajátos környezetvédelmi mondanivaló mondjuk a természetes családtervezés. Végig lehet elmélkedni, mi könnyebb: Afrika összes szexuális aktusához gumióvszert juttatni, vagy Afrika összes asszonyához hőmérőt, kockáspapírt, és kezelési útmutatót. Vagy éppen melyik tiszteli jobban a női méltóságot.

Válaszok:
ancilla | 2015. december 20. 15:26

Nézd, szerintem itt nem az"újabb önkifejezési formával" kötözködik a(z általam igen nagyra tartott) szerző, hanem a mondanivalójának summája itt található:

"Felmerül azonban a kérdés, hogy a Szeplőtelen Fogantatás ünnepén, a szentév megnyitásának napján helyénvaló volt-e az a show, amelynek nem sok köze volt ezekhez."

Mi köze a környezetvédelemnek (tigriseknek stb., akiket amúgy nagyon kedvelek :)) a Szeplőtelen Fogantatáshoz, és annak ünnepléséhez.

A TCST támogatója vagyok,de azt aztán végképp nem értem, hogy ez hogy jön a show-hoz.

A TCsT eléggé kézenfekvő környezetvédelmi téma. Hogy nem így gondolsz rá, az világos jele annak, hogy vannak itt elhanyagolt mondanivalók.

"A TCsT eléggé kézenfekvő környezetvédelmi téma."

Hol vitattam ezt?

Sem a TCST, sem a tigrisek, majmok és korallzátonyok NEM illenek a Szeplőtelen Fogantatás ünnepéhez - mint egy látványos show elemei pláne.

Nem tudom már ennél szájbarágósabban magyarázni. Ráadásul az a különös, hogy te hiperentellektüelként azért szájbarágás nélkül is meg szoktad érteni amit meg akarsz érteni.

Más kérdés, hogy mi az, amit nem akarsz.

Válaszok:
Csomorkany | 2015. december 21. 16:37

Nehogy azt mondd, hogy volna olyan nap az évben, amikor el tudnád fogadni a tigrisek és majmok kivetítését a Szent Péter Bazilikára.

Válaszok:
ancilla | 2015. december 22. 7:53

Ahogy látom, a pápák sztárolása nagyjából az I. Vatikáni Zsinaton kezdődött jelenség a Katolikus Egyházban. A korábbi századokból jó, ha évszázadonként egy pápát meg tudsz nevezni, és ha mégis, korántsem feltétlenül az érdemei miatt...

IX. Piustól kezdve szinte fölsoroljuk a névsort.

Namost, hogy ez jó vagy rossz, az vitatható, nyilván van valami oka. De ha már Egyházunk kitermelt egy ilyen médiasztár-egyházfőtípust, akkor tudomásul kell vennünk, hogy az illető nem csak nekünk játszik, hanem a nagyvilágnak. Ha nem teszi, akkor a média játszik vele, és beszorítja úgy valahogy, ahogyan az egyházunk az elmúlt 10-15 évben, épp Ferenc pápa előtt teljesen beszorult egy egérlyuk-szerű védekező pozícióba.

Most van egy szereposztás. A pápa kiáll a nagyvilág elé, a helyi egyházaknak, plébániáknak meg teremt egy bizonyos szélárnyékot, amiben Krisztust hirdethetik. Vagy nem.

Dehogynem.
A Föld Napján például. Akármilyen vonalas is vagyok... ;)

Válaszok:
ancilla | 2015. december 22. 7:54
Csomorkany | 2015. december 22. 8:28

Közelebb állok a környezetvédelemhez, mint gondolnád, egyébként. Csak nem szeretem a szezonnak a fazonnal való keverését.

Daneels esetében nálad a pont: azt én sem értettem. Nyilván lát benne valamit a pápa, amit mi sehogysenem.

A tavalyi káosz az röviden az egyház egységéről szólt. Az alapszituhoz egy Villon-parafrázis:

"tudom, hogy a német mért eretnek,
s tudom, hogy Róma sosem enged,
csak azt nem tudom, ki vagyok."

Nem ez írja le egy csomó katolikus tavalyi életérzését? Tudjuk, hogy a németek miért mondják, amit mondanak, dehát Róma az Róma. Mi lesz ebből? És én hová álljak?

No, a pápa bevont egy új játékost: a világegyház püspökeit. A németek szembesültek azzal, hogy nem Rómát kell meggyőzniük, hanem a világ püspökeinek a többségét. Így a pápa megmenekült attól a helyzettől, hogy egyedül hajtogasson valami népszerűtlen szöveget.

Nem mondom, hogy bármit megoldott, de ő diktálta, hogy miről legyen szó a világegyházban. Az egyik dolog, amiről a modern pápák alatt megfeledkezünk, hogy a pápáknak nem csak az igazság hajtogatása a dolguk, hanem az is, hogy a világegyház püspökeinek a hitegységét bemutassák.

Akkor OK, tudomásul vettem, hogy nem képmutatásból írtad. De innentől ízlések és pofonok. Talán abban is egyetérthetünk, hogy az igazi kérdés annyi, hogy ez volt-e az egyház utolsó szava a témában. Mert ha igen, akkor baj van. Ha nem, ha a későbbiekben előjönnek sajátosan egyházi környezetvédő javallatok, mint pl. a TCsT, akkor meg ezt a mostani bemutatót mindenki el fogja felejteni.

Válaszok:
ancilla | 2015. december 22. 20:24

Szerintem a szinódus egyértelműen arról szólt, hogy a világegyház püspökeivel akarta kimondatni azt, amitől ő egyedül a média céltáblájává vált volna. Így meg vette a kanyart: maradt mindenki kedvenc "Feri pápája". Lehet ezen gúnyolódni (épp most tettem), de érdemes meglátni az előnyös oldalait is. Az egyház továbbra is azt mondja, amit mindig is mondott, és nem liheg emiatt a nyakunkban a teljes média.

Válaszok:
Sulammit | 2015. december 23. 20:53

"z igazi kérdés annyi, hogy ez volt-e az egyház utolsó szava a témában. Mert ha igen, akkor baj van. Ha nem, ha a későbbiekben előjönnek sajátosan egyházi környezetvédő javallatok, mint pl. a TCsT, akkor meg ezt a mostani bemutatót mindenki el fogja felejteni."

Ebben egyetérthetünk, valóban.

http://mno.hu/kulfold/nagy-tem..

Ne csak a negatív vélemények, lássunk tisztábban.

Válaszok:
ancilla | 2015. december 24. 22:15

"Ahogy Ferenc pápa mondta, számára a marxista nem szitokszó, hiszen nagyon sok jóindulatú, tisztességes marxistát volt módja megismerni – még ha szerinte Marx tévedett is."

:D haláli.

Jóindulatú tisztességes marxista - ez egy óriási paradoxon.

Illetve nem: ha feltételezzük, hogy a jóindulatú, tisztességes marxista egy gyengeelméjű is egyben.

Hová jutottunk II. János Páltól, könyörgöm????

Válaszok:
Sulammit | 2015. december 25. 8:24
Sulammit | 2015. december 25. 9:27

Ezt jó lenne kielemezni.
Valószínűleg, de nem biztos mást jelent - oda lenn délen - Marx más megítélés alá esik.
De az is lehet, sőt biztos, hogy tényleg találkozott, nem olyan elvetemültekkel is, mint mi.
Vagy arról van szó, hogy emberszámba veszi őket.
Fogalmam sincs, de biztos beszélt róla bővebben is.
Jálics Ferenc, kiknek a börtönében ült?
Most sajnálom igazán, hogy nem voltam egy lelkigyakorlatán sem. Lehet, hogy beszélt róla.

Annyit mindenesetre tudok, hogy Áldott békés boldog karácsonyt kívánok neked és a családodnak!

Válaszok:
ancilla | 2016. január 17. 14:38

Egyébként ilyenkor Máté és Zakeus jut az eszembe.

Ezt most találtam meg, és utólag köszönöm!

Mert az nem trendi.
Sajnos, ez van.

"A Világbank és a környezetvédők, vagy Ferenc pápa szerint nem trendi a Szűzanya képeinek kivetítése az Ő ünnepén?"

Sajnos nem tudom, hogy a Szentatya miről mit gondol, mert sokszor képességeimet maghaladó feladat követni a gondolatmeneteit.

Az előző kettő szerint biztosan, de tudtommal nem ők rendelkeznek a dolgok felett a Vatikánban...

Mindenesetre példátlan tiszteletlenség volt, teljesen egyetértek. Ha visszaolvasol itt, láthatod bővebben a véleményemet.

A "Sajnos ez van." mindössze annyit jelent, mint egy széttárt kar - hogy ez a helyzet. Tenni valamit? Legfőképpen imádkozni.

És még elmenni ilyen helyekre, neked is ajánlom, hátha érdekel:

http://jovoegyetem.hu/?p=358

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés