A közös énekléstől az advent lényegéig

2015. december 9. 15:32

Hamar Dániel
Evangélikus.hu
A családok ellehetetlenítése az, ami miatt nincs elég gyermek, nincsenek meg a megfelelő családi kötődések, ami miatt sok a divatos szóval mondott „szingli”. Interjú.

Hagyománynak tekinthető, hogy adventben a Muzsikás együttes az ünnepkörnek megfelelő koncerteket ad. Miért tartják fontosnak, hogy az adventi üzenetet ilyen módon is hangsúlyozzák?

Európában, így hazánkban is a legnagyobb ünnep a karácsony, mégis az emberek gyakran el szoktak arról feledkezni, hogy valójában mit is ünneplünk. Ez nem az ajándékozás és a szeretet ünnepe, hanem a Megváltó születésének az ünnepe. Erre fel kell készülni, rá kell hangolódni. Nem a vásárokban egymás sarkának a taposása és az ajándékok habzsolása vezet el minket a karácsony ünnepéhez, hanem a készülődés! Mi úgy gondoljuk, ebben az időszakban az elcsendesedés, a magunkba fordulás nagyon fontos, ennek egyik eszköze a zene. Számomra ezt jelenti az advent.

Kodály Zoltán vagy Erdélyi Zsuzsanna kimagasló gyűjtései rávilágítanak arra, hogy elődeinknél nemcsak a mindennapi életből kiszakított időnek számított advent, hanem ennek megfelelően az énekkincs is igencsak gazdag volt...

Nagyon jellegzetes az a fajta kultúra, amit a paraszti életmód alakított ki. A kemény munka mellett nagyon komoly akarat és vágy volt bennük arra, hogy az ünnepeket valóban megünnepeljék. Ez tette számukra elviselhetővé azt az igen megfeszített munkát, mely évszázadokon keresztül jellemezte ezt a társadalmi réteget. Nem véletlen, hogy éppen itt alakultak ki azok a nemes és tiszta zenék, melyeket mi is csodálattal hallgatunk. Gyűjtők is, így mi is, de Bartók Béla is vagy bárki, aki ezeken a vidékeken járt, tisztelettel beszél és beszélt a hagyományokról, a zenéről, a táncról. Sok mindent érdemes a mai gondolkodásunkba átvenni ebből. Például, hogy a hétköznapok és az ünnepnapok között nagyon erős különbséget kell tenni, hiszen az ünnepnek lélektanilag is nagyon fontos szerepe van az ember életében. (...)

Az ünnephez hozzátartozik a családi együttlét, valamint a családi éneklés is…

Ma a közösségek felbomlásának, mondhatnám, hogy mesterséges felbomlasztásának idejét éljük.– Ma a közösségek felbomlásának, mondhatnám, hogy mesterséges felbomlasztásának idejét éljük. Amikor azt sugallja a »mainstream« média, hogy nem a közösség a fontos, hanem az egyén, azon belül is az önérvényesülés, akkor nemcsak a nemzetállamokat támadják, hanem a kis közösségeket és a családokat is. A családok ellehetetlenítése az, ami miatt nincs elég gyermek, nincsenek meg a megfelelő családi kötődések, ami miatt sok a divatos szóval mondott »szingli«. Lehet, hogy ők a munkájukban nagyon sikeresek, de az életük voltaképp kudarc, még ha nem is tudják. Egyre több a magáért élő, önző ember. Ebben a közegben nehéz elképzelni, hogy az énekek megszólalnak…. A másik fő probléma az énekoktatás visszaszorítása. A Kodály Zoltán által kifejlesztett oktatási rendszer bármennyire is bevált, nem alkalmazzák, sőt, úgy tesznek, mintha soha nem is lett volna Kodály-módszer. A kodályi iskolákban heti hét énekóra volt, és mindenkinek játszani, zenélni kellett, és kórusba is jártak a gyermekek. Az ottani diákok nemcsak egész életükre kapták meg ajándékként a zene szeretetét, hanem könnyebb volt minden más területen is sikereket elérniük, mert a képességeiket a zenén keresztül játékosan tudták fejleszteni. Ma már csak egy énekóra van hetente. Ez a két ok már elég arra, hogy ne legyen az, ami jó lenne, hogy leülnek a családok és együtt énekelnek… Ennek ellenére tudok olyan családokról, ahol ma is szokás a családi éneklés. Ők mintha az árral szemben úsznának. Az ilyen családokban megvalósul az, amiről Kodály oly sokszor írt: Az ember közösségi lényként igényli az összetartozás érzését, és ennek egyik legcsodálatosabb módja az együtt éneklés.”

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 51 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Érdemjegyért énekelni.
Halál.

Most mi van? Folyamatosan azt hallani, - emberektől - hogy ezt, meg ezt, meg ezt kellene tanítani az iskolában.

Emlékszel 8 óra magyar az már van. A nyelvtant kihagytad.
A többit is felsoroltam neked múltkor.

Sok iskolában van műfüves focipálya. Vagyis a tesi órákon foci is van. És úszás is van. Évek óta.
Nem csak tornatermi órák. A gyerekek még életben vannak! :)

Van ahol olyan az ének óra, hogy heti 1 ének a második ének v. néptánc, választható.
Az iskoláktól is függ, (tantestület, igazgató) hogy mennyire ötletesek, kezdeményezők mennyit vállalnak be.
Futsal osztály van. Plusz délutáni edzésekkel.
A lányoknak fitness.
Úszás elsőtől. Ez is osztályzatra megy.

Majdnem, de nem minden fiú szeret focizni, azért van a futsal osztály.
Nem szabadna kötelezővé tenni a focit. De valamilyen labdajáték kell. Pl. Kosár.

Számot nem akarok írni. Ha nagyon érdekel, majd privátba, - talán.
Ahol lakom, ott van sok.

Szeretetből van hiány, - ezért is lesznek sokan karácsonykor öngyilkosok - és méregből, idegességből a "tengerbe önteni való"
Karácsony napján keresztény, és nem keresztény házasok is veszekedni szoktak, mert tényleg nagy a feszültség és a megfelelési kényszer.
Az ajándékot időben kellene megvennünk. Ez sokszor nem sikerül.

Ezt a Rákosi dalt nem ismerem, viszont a Vörös Csepelt igen és tetszik.
A kommunisták is karácsonyi dalokra tanították a gyerekeiket. És azt énekeltek karácsonykor.
Vagy lemezt tettek fel.

"Mi a felkészülés? Hát a figyelem a másik ember irányába." IGEN!

"Parancsra mindenki boldog legyen" A felnőttek hulla fáradtak, a gyerekek boldogok.

Szerintem, csak összehasonlításképpen mondja.
A "kodályi iskola" az nem a hagyományos ált. isk.

Persze, hogy nem. Egyszer az a bajuk, hogy nagyon le vannak terhelve a gyerekek, másszor pedig ötletelgetnek, hogy mit kéne még nagyobb óraszámban tanítani.Vagy mi kellene még az iskolának megtanítania.
Még a család szerepét is egy az egyben az iskolákra hárítják.
Nem egy olyan gyerek van aki reggel 6-tól este 6-ig az iskolában van.

Egyszer volt egy beszélgetés TGM és valamilyen szociológus nők között. Csupa értelmiségi.
Azt találták ki a nők, hogy az iskola legyen akár este 8-ig nyitva és az óvoda is, mert feleljen meg a kor követelményeinek, vagyis alkalmazkodjon a nők (család?) munkaidejéhez. TGM teljesen kiborult, hogy egyedül ő képviseli itt a család a gyerekek érdekeit és ezek a "családanyák" pont, hogy az ellenkezőjét.
Vagyis nagyon nem érdekelte őket, hogy mit szól ehhez a gyerek?

Nem egyházi iskolákról beszélek.
Ahol lakom, ott van akarat arra, hogy az iskoláknak és nem csak! műfüves pályája legyen. A polgármester szeret focizni nem Fideszes. Gyerekei is vannak.
Vagyis költ erre. Ilyenkor nagyon jóban vannak a pártok együtt fociznak.

Nem mondom, hogy kötelező legyen a foci. Bár én szeretek focizni és nézni is.

Nálunk sok. A pályák esti megvilágítással!
És komoly támogatók állnak mögötte.
Versenyeket rendeznek az iskolák közt, de ezt akkor is megtették, amikor még állt (álltak) a pocsolya (pocsolyák) a beton pályán.
Minden iskolának meg kell keresnie a lehetőségeit, hogyan tudná megmozgatni a gyerekeket.

A gyerekek igen kövérek és már nem csak a kamaszlányok, hanem a fiúk is. Látnád némelyik hogyan "fut"! Az biztos, hogy valamit tenni kell.

Országos szinten nem tudom, hogy egy rendszer épülhet-e rá. Nálunk a pályák hétvégén is foglaltak.
Apukák bérlik ki. A játszótériek is foglaltak, ott pedig a "nagyok" 16-20 éves srácok fociznak.

Úgy emlékszem, - lehet, hogy rosszul - hogy a katolikus egyház elég fogcsikorgatva vett át intézményeket. Pont a pénzhiány miatt.

Tornatermek ahol nincsenek, van ilyen hely? Építettek olyan iskolákat, amelyik mellé, bele nem terveztek tornatermet? Ezt el sem tudom képzelni, bár hallottam róla.
Zuhanyzók vannak az iskolákban, de idő nincs a tusolásra. 10-15 perc alatt nem is lehet, jó, ha felöltöznek ez idő alatt. Nem hallottam róla, - te igen? - hogy gombás lesz valaki egy testnevelés óra utáni nem fürdéstől? Amennyiben igen, akkor minden udvari szünet után is kellene, illetve a délutáni udvari játék után. Akkor is leizzadnak a gyerekek.
Én is hallottam, hogy a mindennapos testnevelés bevezetésének a hírére az ellenzék ezzel operált.

Ha minden iskolának lenne még egy tornaterme az persze jó lenne. DE! A tornatermeket le szokták választani, így két osztály tud egyszerre órát tartani. Fitness szobát is ki lehet alakítani egy tanteremből. Nálunk az előző kormány alatt is megvolt, csak, nehogy eszedbe jusson - már jutott is - részrehajlással "vádolni".
Az a tanár, aki csak tornateremben tud órát tartani, adja vissza a diplomáját. De nincs ilyen tanár.

Ezeket a japán, harcművészeti edzéseket, délután tartanak az edzők, ahol van igény. Ők nem tesi tanárok. Ezt is jónak tartom, de ezt sem kötelezően. A sportolók is évekig tanulják a harcművészetet, nem valószínű, hogy a TF-en is van rá ennyi idő. Ez egy filozófia. Ja és nem elég hozzá egy trikó és tornanadrág, hanem judó ruha amit nem vennék meg a szülők nagy része.
A foci nem azt jelenti, hogy csak azt tartanának. Egy tesi órának változatosnak kell lennie. Minden belefér.

Azért azt megjegyzem, hogy a focit szeretik a fiúk a legjobban.

Számold ki! :)

1. tartunk.
2. tartunk előtt után nem.
3. Miért ne tarthatnánk étkezés előtt? A felsősök nagyszünetben esznek. Minden iskola maga írja meg a tanmenetét. És van ahol a tesi tanár.

Látom informálódtál. :)

1. Vannak iskolák, amelyek nem bővíthetők tornatermekkel.
2. Mivel kevesebb a gyerek az üres termet át lehet alakítani.
3. Ha épp üres a tornaterem sem biztos, hogy ott fogja tartani a tesi óráját a tanár.
Mert van pálya, van udvar, és ne felejtsd ki az úszást ami heti két óra. A szomszédos gimiből kiviszik futni a srácokat, sőt egy drótkerítéssel fedett focihelyet is kialakítottak az udvaron. A focipálya mellett. Minden iskolaudvaron van kosárpálya.
Nyugi fiúk, mindent meg lehet oldani. Akarat és beosztás kérdése az egész.
Mondtam már? Ugrógödör is van! Tudod, távolugrás, magasugrás.

Nálunk 4 öltöző van. Az alsósok egy ideig az osztályban öltöznek.

Még egyszer! Nem minden tesi óra zajlik a tornateremben. Régen sem eztán sem. A gyerekeket meg kell mozgatni.
Nálunk nem jelentett problémát, mert mindig is volt úszás. Van olyan iskola, óvoda, ahol Darnyi Tamás kisbuszával viszik a gyerekeket az uszodába.

Válaszok:
Sulammit | 2015. december 11. 15:27

Helyhiány miatt. Nem bonthatom le a szomszéd házat a belvárosban.
Van stadion, de milyen állapotban? Miért nem tudunk rendezni, (tudtunk) most nem jut az eszembe, hogy milyen bajnokságokat? Azért, mert nem volt eddig megfelelő az UEFA által megkövetelt stadionunk - egy se - hozzá.

Ez már a régmúlt, hogy nyolc évfolyamos... 4 osztály.
Ha kettő összejön már boldogok az igazgatók és a tanárok, mert nem kell elküldeni senkit. Van ahol, csak 1! első osztály van.
Átlagban kettőt számolj. Évfolyamonként.

Pont hogy azt írtam, hogy nem lesznek büdösek, gombásak, miért lennének egy tesi óra után.
Van fogalmad, hogy mikor kezdődne a következő tanóra, ha mindenki elkezdene pancsizni?

Amikor te iskolába jártál tusoltál utána? Mert én, nem, pedig nem akármilyen tesi óráink voltak! Igaz, hogy az már gimibe: gerenda, felemás korlát stb.

Én viszont NEM gúnynak szánom, szégyen és gyalázat, hogy egy szabályos fekvőtámasz sem tudsz csinálni!
Azt gondoltad, hogy elég, ha csak a fenekedet emelgeted?
Komolyan nem is értelek. De már tudom, hogy miért akkora probléma a mindennapos testnevelés neked. Hát ezért kell ezt és minden nemzedéket megmozgatni.

Ami a fitness szobát illeti, ha a fekvőtámasszal ilyen gondjaid vannak, akkor mit kezdenél azokkal a gyakorlatokkal, amit ott kell csinálni?
Egy nagy tanteremnyi ez a szoba, de mivel padlószőnyeges ezt a szép nevet kapta.

És mit gondolsz ez a fickó hogyan kezdte? Nyafogással? Kifogáskereséssel? Nem! Megfeszített munkával.
Neked kellett volna jó példával előállnod, nem a földön fetrengened! :)
Lehet, hogy felüléseket sem tudsz szabályosan csinálni?

Ez kimaradt.
- Nálunk nincs 0. óra.
- A kötelező tesit 8-16-ig kell megtartani.
- Mi kettőig tartjuk, mert utána jönnek az edzések.

Jártam gerinctornára, nagyon bírtam. Én laza vagyok. Vagyis volt olyan gyakorlat, amire azt gondoltam, hogy rosszul csinálom és a többiek jól. Kiderült, hogy fordítva. Azon csodálkozott a mellettem lévő, hogy a csudába sikerül így csinálnom.
Ne vedd dicsekvésnek, mert akkor nem írok többet neked. Jártam kondira is. A teljesen meredek padon 100 felülés, semmi hasizomláz. Viszont nem egészséges, mert koptat.
NE! feltételezd! örültél volna, ha a közelembe kerülhetsz tesi után is. :) NEM vagyok izzadós.
Nálam nem dől meg. Finom a tus fürdöm, dezodorom, finomak a parfümjeim. És mindenkinek van a bőrének egy természetes finom illata.
Látod, ezért sem szabad elhízni. A kisgyerekeknél akár 8 éves, ha kövérkés, vagy súlytöbblettel rendelkezik, bizony kellemetlen a szaga. A felnőttnél is bizonyára így van.

Maupassant én is nagyon szeretem. :)

Nem voltam katona, de, ha akarnám - nem akarom - akkor 5 perc alatt is le tudnék tusolni.

Ha egy 7. 8. osztályba bemész, ott mindig olyan szag van, tesi óra nélkül is.

Na, várj! Egy gekkot akarsz küldeni, amelyik éppen egyensúlyoz? Köszi Zsolt. De igazán. Nagy sikered lehet a nőknél!

Ez kimaradt. Jártam olyan aerobikra, amin pár férfi is részt vett. Az egyik teniszedző, a másik jógaoktató, a harmadig szintén sportos.
Egyik sem bírta és egyszer sem az 1 órát. Mindig kidöglöttek!

Ma nem vagy formában.

Mi nem tartunk. És nem azért, hanem, mert egyrészt takarítás van a reggeliórákban, másrészt így is megoldjuk.

Nem egy órára alakítjuk át, hanem akár, mint a példámban írtam évekre.

Dehogy kényszerből! Azért, mert kinti órát tart.
Ha van műfüves pálya, és nem zuhog a hó v. az eső, akkor kint tart órát a tanár (focit). De amíg nem volt ilyen pálya, addig is tartott focit.
Tudod, mindeninek van egy tanmenete. És abban előre eltervezi az év tananyagát összehangolva a tantervvel.
Most mi ezzel a problémád? Irigykedsz, mert neked nem voltak ilyen jó tesitanáraid és ilyen változatos tesióráid?

Az alsósok sem tusolnak. Na még csak az hiányozna!


Egy tanárnak, nemcsak tornatermi órákat kell tudnia tartani, hanem minden helyzetre. Akár folyosóra is. Mi ebben a

Na megnéztem azt a linket amiben a szabályos fekvőtámaszt mutatják, amit úgy lecikiztél.
Nem is értem, hogy mi volt vele a problémád.
Neked nem így mutatta az apukád, vagy a tanárod, vagy a tanulótársaid, barátaid?
Még, ha az utánalevőt mondtad volna, hogy nehéz.
Amit az a lány csinált. :) Azt elhiszem.

Már, hogyne kéne meghatározni, könyörgöm!

Na tessék, Zsoltikám! Ezt csináljátok meg. :)


https://www.youtube.com/watch?..

Ne azt gyakorold, hanem a fekvőtámaszt. :)
De szabályosan ám!

A 100-at, csak azért írtam le, mert nem földön, hanem ferde haspadon történt. Amennyire csak lehetett meredekre állítottam.

http://www.kondigep.eu/kettler..

De nem javaslom, mert, mint írtam koptat.
Jobb a lábemelés. Ezt is csak akkor tudod, ha rendben van a derekad.

Na, majd, Bolond Istókot is megkérdezem, hogy hol tart a fogyásban. Rajta náladnál több volt egy kicsivel. De ő megmondta, hogy hány centi és hány kiló.
Nem elég a sport a fogyáshoz. Ételmegvonás! Vagy életmódváltás. De együtt a családdal. Úgy könnyebb.
De ezt bizonyára te is tudod.

Az, jó, ha tudsz nevetni. Én pl. azon, ahogy a ukrán parlamentben a képviselők verekedését kommentálták az M1-en. Nem pontosan írom, de valami olyasmit mondott a híradós, hogy miután kiverekedték magukat, lecsillapodtak és mindenki szépen visszament a helyére. Ezen az utolsó részen jót nevettem, ahogy libasorban, mintha mi sem történt volna beültek a helyükre.

Egy gyenge izomzatúnak is meg kell tanulnia a szabályos fekvőtámaszt, legfeljebb egy ideig elrontja. Pont úgy, ahogy bemutatták a rontási változatokat. Mindenki így kezdi. Kell egy kontroll. Egy másik ember, vagy egy tükör.

Nem állítottam, hogy mindenhol van, de nem értem, hogy ahol nincs, miért nem nincs. Nem ma épültek az első iskolák és a régi belvárosiaknak is van tornatermük.
A tisztálkodással kapcsolatban, eddig miért nem érdekelt senkit? Most amikor heti 2, helyett 5 van, most egyszeriben fontossá vált?
Évtizedekig nem, most igen?
Kis mosdásra mindenkinek lehetősége van. Arra van ideje. Említetted a lányokat.
Olyankor egyrészt nem tornáznak, - bár, ha az ember lányából sportoló lesz, ez fel sem merül.
Másrészt van olyan, hogy popsikendő, vagy intim kendő. Valamelyik minden nőnek legyen a táskájában.

"Nálunk sok." "Számot nem akarok írni. Ha nagyon érdekel, majd privátba, - talán.
Ahol lakom, ott van sok."
"Sok iskolában van műfüves focipálya. Vagyis a tesi órákon foci is van."

Nem tudtuk eg, mert nem erről beszéltünk. Nem a fali "csapról" (mosdó) beszéltünk, hanem zuhanyozásról. Az csak természetes, hogy megmossák a kezüket, arcukat, stb. tesi után. Arra van idő.

Azt írtam, hogy hallottam róla, hogy nincs. Figyelmesebben olvass, mert nem kezdek mindent elölről.

Idézd be, hogy hol írtam, hogy mindenhol és elég?
Ha egyszer linkeket küldtél, mert bizonyítottad, hogy nincs, miért állítanám, hogy DE!
Vegyük már ennél komolyabban a másikat! Rendben?

Azt nem tudom elképzelni, hogy hogy tervezhettek torna terem nélküli iskolákat? Vagyis kik azok a hülyék, akik így terveztek, építettek, iskolákat?

Először is elhiszem neked, másodszor amikor csokiba fogadok, kifejezetten Tibi csokiba, biztos, hogy elvesztem.
Nem arra gondoltam, hogy valamilyen épületeket kineveznek iskolának.

Az óvodát kihagytad.
Zsolt, unom már! Remélem figyelmesen olvastál ezúttal.
Mosdás van, belefér. Zuhanyzás nem fér bele. Ha valaki le akar zuhanyozni és időben visszaér az órára, megteheti. Nincs megtiltva.
Most mit jössz a kézmosással. Nyugodjál meg, hogy most is kezet kell mosni!
Aki ötöst akart a főiskolán tesiből, nem írhatott tornatermi foglalkozást, tanmenetet. (Olyat a hülye is tud)
A tanárok fel vannak készítve, mindenre. És ne aggódj, mert egy folyosón is lehet kitűnő tesi órát tartani.

Ne Orbánozzál!

Akkor is reklamáltál tornaterem ügyben, amikor heti 2-3 tesióra volt?

Nem azt mondtam, hogy Magyarországon sok műfüves pálya és sok tornaterem van.
Ismétlés! Ahol lakom! Amikor nem volt műfű, akkor is volt nagy udvar és nagy focipálya.

Igen, mi szerencsések vagyunk, sok ezer gyerekkel, szülővel, tanárral. Nemcsak én.

Na még az kimaradt, hogy a lányok haját mennyi idő alatt szándékoztok megszárítani?
Csakúgy zárójelben mondom, hogy úszás után minimum 30 perc az öltözés és hajszárítás, amit a tanár csinál. Nincs beleszámítva a tusolás. A hosszú hajú lányoknak ennél több.
Megkérdezlek, hogy a te gyerekeid, amikor kicsik voltak, mennyi idő alatt öltöztek fel egyedül?
Nem úgy, hogy siettetek és te adtad föl, fűzted be, húztad föl a cipzárt!

Nem a megfogalmazásoddal van a bajom, hanem azzal, hogy látod, hogy nem jutunk közös nevezőre és mégis erőlteted a dolgot.
Most pedig átmész a koncentrálás témakörébe. 30 percig simán figyel, ha érdekesnek találja az órát, akkor sajnálja, hogy vége.
Ebbe most nem akarok belemenni.
Nem szeretem ezeket a feltételek hiányára való hivatkozást. Pl. Majd akkor lesz gyerekünk, ha lesz lakás, kocsi,... mert mi mindent meg akarunk adni a gyerekünknek.

Nyilván üdvös lenne ha meglennének mindenhol a feltételek. Menj be egy iskolába egy folyosón tartott tornaórára! És nézd meg a vidám gyerekeket, akik lelkesen végzik a gyakorlatokat. Nem minden órára gondoltam, hogy a folyosón legyen!Ilyen iskola nincs is. pl. Egy jól felszerelt iskolában is kiviszik ebben az időben is a gyerekeket.
Folyton magadról beszélsz, magadból indulsz ki. De mikor veszed már észre, hogy nem hozzád igazodik a világ. Megkérdezted a gyerekeket, hogy örülnek -e a napi tesinek? Megkérdezted, hogy akarnak-e tusolni?

Azt unom, hogy heti 3 tesinél hallgattál, 5-nél lázadozol.

Amikor Amerikába kerül egy magyar, érdekes, hogy átveszi a nem rinyálunk, hanem dolgozunk a jó életért mentalitást.
Örülnöd kellene, hogy a sok nasitól elhízott gyerekeket, megmozgatja a kormány. Bezzeg, ha a fociról van szó, jöttök a rongylabdával, grunddal, egyebekkel. Hogy a régieknek, - Puskáséknak - az is jó volt.

Tusolni kell reggel és este. A kamaszok, vagyis a felsősök nincsenek az iskolában 16-ig. Vagyis tanítás után megint tudnak tusolni otthon.
Parfümöt én használok ezt írtam, bár időnként a kamaszlányok is. De nem jellemző. Én nem eltakarás céljából, hanem azért, mert szeretem az illatukat.
Te most miről beszélsz? Palástolás céljából veszek 30 ezer forintos parfümöket?
Tudod tusolás után fújja be magát az ember. És nem fürdés helyett. Revideáld a nézeteidet, mert ez amit írsz, már sértő! Nő vagyok, és 17 éves koromban kaptam az elsőt, amikor elkezdtem Operába járni. Amikor színházba mentek a feleséged terelés miatt használja? A parfümöt a csuklóra, nyakra fújjuk. vagy te még ott is izzadsz? Ne haragudj, de olyan hülyeségeket írsz!

Nézd meg, hogy nem iszol-e túl sok kávét, teát, izgatószereket. Vagy inkább feszült vagy, állandóan problémázol valamin. Ideges is vagy sokszor. Ezektől mind izzadhatsz.

Ami a gyerekeidet illeti, vannak olyanok, akiknek fontos, a jó teljesítmény és mindent meg is tesznek érte. Az ilyeneket nem kell visszafogni, bár dicséretes, hogy nem leszidtad, megverted, - mint engem - hanem azt mondtad nekik, amit írtál. Így kellene minden szülőnek. Bár a gyomorfekélyük engem elgondolkodtatott. És nem arra a következtetésre jutottam, amire te. Magadban még nem jutott eszedben keresni ennek az okát?

Akkor jó!
És van itt még valami. Nem érzed, azt, hogy vér ciki, hogy te magyarázod el egy nőnek, hogy mire is jó a parfümje?

Nahát, ha magadban keresed, adok még egy kis keresnivalót.
Rég szerettem volna írni neked a Kulka cikknél, de látom, hogy megelőztél. Ma pótoltam.

"Minden vélemény kincs a nőnek (a férfinak is)."
Na ne! Egy fenét. Nem kell mindent kimondani, amit gondolunk. És a csomagolás is számít.
Pl. azt gondoltam, hogy jól megsértődtél, mert nem írsz.
Attól függetlenül, nem mondtam el a véleményemet arról amit írtál a nagy orrodról és az otthoni női szagokról. Tapintatból, mert az is van a világon.

A gyümölcs is ehető volt, mégis mérgező lett az emberiség számára.

A tapintatlanság=neveletlenség.

A csomagolás, lehet tapintatos beszéd is.
A tapintat értéke, hogy nem gázolok bele a másik lelkivilágába.
Hallgatás, elhallgatás is lehet tapintatból.

Lehet.
Lehet, de nem feltétlenül. Bosszúból is lehet valaki tapintatlan, adott helyzetben.
Nevelni kell rá, pl. példamutatással.
Lehet tudatosan tapintatlan.
Igen.
Igen.

Popper Péterhez egyik előadása után, odament egy fiatal házaspár és azt mondta, hogy:
- "Mi mindent elmondunk ám egymásnak!"
- Ez a házasság sem fog sokáig tartani, mondta magában Popper.

A példáidat nem éreztem tapintatlanságot, sem tapintatott.
Az elsőnél elnevettem volna magam, és nagyon megköszöntem volna.
A harmadiknál tapintatlan lettél volna, ha szólsz, mert bizonyára jól tudod, hogy nem véletlenül maradt begombolatlanul az a blúz.

Miféle almát?
Ja, persze! Istenre kened, pedig nem is hiszel benne.
Hol marad az egyén felelőssége?
Elmondod, megtanítod, de aztán nem élheted a gyerekeid helyett az életüket.

Azóta már írtam. Többször is.

Rendben.

Majd később. Ádámról és Éváról.

Nem büntetőjogi felelősségről beszéltem. Bár az sem a nagykorúsági idő.

Hát, nem!

Ha valamire hivatkozol, akkor legalább adj a látszatra. Aki almára hivatkozik, az NEM olvasta a Teremtéstörténetet SEM a Bibliából. Akkor pedig mire fel? (vitatkozik) A Biblia tartalmáról?

Természetesen nem mindegy.
Most éppen egyiket sem, hanem neked írok.

Hol írtad azt a 29 oldalt? Itt? Vagy? Segíts!

Nem ismersz te engem Zsolt!
Kár, hogy nem tudok veled igaziból fogadni, mert nagyon gazdag lennék. :)
Az a nagy helyzet, hogy simán átmegyek a piroson, ha nem jön egy autó sem.
Vannak ilyen emberek, akikkel össze akarsz mosni. Látod, megint ítélkezel!

Ha teológiáról akarsz beszélgetni, akkor nincs helye az almának.
Ha művészetről, akkor almázhatsz.
Tisztában vagyok azzal, hogy milyen gyümölcsöt ábrázolnak a művészek.
Magam is szoktam példálózni azzal, hogy ha nem kínálja meg Éva az almával a férjét, akkor irigy embernek mondanák.

A képes ábrázolás, szintén nem tartozik a teológiához. Bármelyik képes Bibliában is van.
Az alma ment át a köztudatba, holott Izraelben narancs ligetek vannak, nem alma ültetvények.
A zsidók sem alma pártiak. Füge, olajbogyó, narancs, citrom terem ott bőségesen. (Banán és datolya is.)

Ha pl. a magyar gyerekek nem találkoztak a naranccsal, legfeljebb hírből, az alma jobban elképzelhető nekik. Persze a festőknek könnyebb almát ábrázolni, és nem narancsot, mert azt előbb meg kell pucolni és nem lehet csak úgy egyszerűen beleharapni és még odanyújtani a férjének is egy harira. Gusztustalan és tök maszatos lesz mindenki.
Ez nem egy tudományos magyarázat volt.


Van olyan rajztanár aki azt próbálta beadni nekem, - nem ismerve a Biblia szövegét, - hogy fordított volt a sorrend. A festők ábrázolták jól, vagyis almának, és ők tudták jól.

Ne érezd magad kellemetlenül, hogy nem tudtad, mert ha megkérdezed az embereket, akik nem olvasták a Bibliát, nem jártak hittanra, nem tudják.
De te már igen, és ez a lényeg.

Gyümölcsöt olvasol. Tehát a megnevezése spekuláció.

Semmi nem múlik rajta, mert nem ez a lényeg.

Sem Isten, sem a szerző helyett nem fogalmazok.
Pont ezért szóltam neked, hogy ne mondj olyat, ami nincs benne a Bibliában.
Vagyis, hogy TE, NE fogalmazz Isten helyett.

Meg kell nézni, hogy milyen gyümölcsök szerepelnek a Bibliában.
Meg kell nézni Izrael akkori éghajlatát, földrajzát és domborzatát.
Bibliai növények. Van, volt ilyen műsor régebben, vasárnap a vallásos műsor időben.
Egy professzor beszélt róla.
Úgy emlékszem, hogy alma is termett Izraelben, de nem olyan mennyiségben, mint a többi gyümölcs.

http://members.iif.hu/visontay..

Hf. Járj utána, hogyan került a köztudatba, az alma.
Zsidó forrásokat is keress!

Más téma.

http://www.palferi.hu/hanganya..

Ha meghallgatnád Pál Feri atya előadásait, vagy a vasárnapi prédikációit, talán a kérdéseidre is választ kapnál. Mindenesetre előrébb tartanánk a beszélgetéseinkben.

Áldott, békés, boldog, karácsonyt kívánok neked és a családodnak!

Mécs László:

A királyfi három bánata

Amikor születtem, nem jeleztek nagyot
messiás-mutató különös csillagok,
csak az anyám tudta, hogy királyfi vagyok.

A többiek láttak egy síró porontyot,
de anyám úgy rakta rám a pólyarongyot,
mintha babusgatná a szép napkorongot.

Maga adta nékem édessége teljét,
úgy ajándékozta anyasága tejét,
hogy egyszer a földnek bennem kedve teljék.

Isten tudja, honnan, palástot kerített,
aranyos palástot vállamra terített,
fejem fölé égszín mosolygást derített.

Ma is úgy foltozza ingemet, ruhámat,
ma is úgy szolgál ki, főzi vacsorámat,
mint királyi ember királyi urának.

Amerre én jártam, kövek énekeltek,
mert az édesanyám izent a köveknek,
szíve ment előttem előre követnek.

Amíg Ő van, vígan élném a világom,
nem hiányzik nekem semmi a világon,
három bánat teszi boldogtalanságom.

Az egyik bánatom: mért nem tudja látni
egymást a sok ember, a sok-sok királyfi,
úgy, ahogy az anyjuk tudja őket látni?

A másik bánatom: hogyha Ő majd holtan
fekszik a föld alatt virággá foszoltan,
senki se tudja majd, hogy királyfi voltam.

Hogyha minden csillag csupa gyémánt volna,
minden tavaszi rügy legtisztább gyöngy volna:
kamatnak is kevés, nagyon kevés volna.

Hogyha minden folyó lelkemen átfolyna
s ezer hála-malom csak zsoltárt mormolna,
az én köszönetem így is kevés volna.

Hogyha a föld minden szín mézét átadom,
az ő édességét meg nem hálálhatom,
ez az én bánatom, harmadik bánatom.

Köszönöm szépen! :)

Még bónuszt is kaptam? :)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés