Az első robot a mozikban

2015. december 4. 9:31
Richard Kaufman
Boing Boing
Harry Houdini szupersztár volt, de egy médiummal nem tudott megbirkózni életében, a mozival. Sokan nem tudják a legendás illuzionistáról, hogy filmekben is utazott, több némafilmet is forgatott. A „The Master Mistery”-t 1919-ben forgatták, ebben jelenik meg először egy robot a filmvásznon.

Sokan nem tudják a legendás illuzionistáról, hogy filmekben is utazott, több némafilmet is forgatott. Van viszont egy filmje, ami történelmi jelentőségű a The Master Mistery, ezt 1919-ben forgatták, ebben jelenik meg először egy robot is a filmvásznon. Ugyan ekkor még maga a robot fogalma ismeretlen volt, még a szó sem létezett, így a filmben Q névre hallgat és „The Automaton”, vagyis az Automata szerepében tündökölt a bádogember. Maga a robot kifejezést csak 1920-ban találta ki Josef Čapek, akinek a testvére Karel használta először a darabjában a R.U.R. (Rossum’s Universal Robots) a nevet. Visszatérve Houdini filmjéhez itt ténylegesen egy robotot láthatunk, ami a leginkább a játék szerepét tölti be a filmben, nem pedig egy fenyegető rémet, mint gondolnánk.


 
Hogy mi történt az eredeti Q jelmezzel azt nem lehet tudni, de a novemberi Los Angeles Conference on Magic History-n újra felbukkant a bádogember. Mellékesen ha valaki Star Trek rajongó az olvasók közül meglepő felfedezést tehet, az ott szereplő Q nevezetű entitás is erről a protorobotról kapta a nevét, meg ugye a kvantumfizikának is tisztelegtek vele a sorozat rendezői.
Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés