Minden döntés mögött én álltam

2015. november 27. 20:59

Ambrus Attila
Velvet
Írtam bent egy börtönnaplót, nyilván nem ebből a célból. Egyfajta önreflexió volt, azzal, hogy három mondatban leírtam az ingerszegény környezetemet, egyfajta védelmet nyújtottam önmagam számára. Interjú.

- Mennyi idő alatt írtad meg a sajátodat?

- A kétezres évek eleje óta írom. Írtam bent egy börtönnaplót, nyilván nem ebből a célból. Egyfajta önreflexió volt, azzal, hogy három mondatban leírtam az ingerszegény környezetemet, egyfajta védelmet nyújtottam önmagam számára. Arra gondoltam, biztosan betámadnak majd különböző dolgokkal, ugye a fél btk-t rám húzták. A könyvírás eleinte elsősorban védekezési metodika volt; ha bármikor, bármivel megtalálnak, akkor az alapján fel tudom idézni a dolgokat.

Így kezdődött, és utána még összeírtam néhány gondolatot - aztán nyáron kaptam egy megkeresést az Alexandrától. Ekkorra már elég komoly jegyzeteim voltak, nagyjából összeállt a dolog, de nem mondom, hogy nem volt mit összefésülni rajta. De mivel elég sok életrajzi adat van, viszonylag egyszerű volt azok mellé egy fikciós vonalat is felépíteni. Körülbelül öt-hat hónap alatt állt össze a könyv végleges verziója.

- Ebből nem származhat bevételed, ugye?

- Igen, egy 2011-es törvény értelmében egy fillért nem kaphatok. Az Alexandrával is úgy állapodtam meg, hogy könyveket kapok cserébe. Néhány tucatot, amit a piacon árulok, illetve odaadok azoknak, akik értékesebb kerámiát vesznek tőlem. Nem tudom, hogy megéri-e, pár éven belül ki fog derülni. Egyelőre nincs alternatíva, ez van.

- Akkor az egészből az a hasznod, hogy reklámozod a kerámiáidat?

- Egyrészt, másrészt ha a filmem elkészül – ami nagyon sok embernél kiveri a biztosítékot, merthogy minek kell egy bűnözőről filmet forgatni –, úgyis a köztudatba kerülök. Jó, tizenkét éve készül a filmem, mert folyamatosan mindenki csinálta, vagyis senki sem csinálta. De Antal Nimród másfél éven keresztül dolgozott a forgatókönyvön, a Filmalap pedig elfogadta.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 27 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Bárcsak minden bűnelkövető ilyen változáson menne keresztül, mint ő.
Az emberek iránta érzett jóindulata -szerintem- ebből a példamutatásból fakad és nem abból, hogy hogyan került oda.

Véletlenül van egy barátnőm, akire ez a kis pondró fegyvert fogott, nem ennyire széplelkű... Igazi, legalja, kisstílű bűnöző. Diszlájk. Mega diszlájk. Nincs ebben semmi romantikus, bárhogy is vágytok rá.

Akkor most én írtam egy mondatot, a nevükben, talán. Nincs ebben romantika, ez nem a vadnyugat. Ez egy primitív bűnöző.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés