Szeretnék, de nem tudok elképzelni szegények nélküli világot

2015. november 10. 16:52

Az emberi kapzsiság, a szolidaritás hiánya és az önzőség mindig jelen van, és ez mindig újratermeli a szegényeket. Ezért kissé nehéz számomra egy szegények nélküli világot elképzelni. Interjú.

2015. november 10. 16:52
Ferenc pápa
Magyar Kurír, Straatnieuws

Hogyan született meg személyes elkötelezettsége a szegények mellett?

Rengeteg emlék jut eszembe. Nagyon megérintett az az asszony, aki hetente háromszor eljött hozzánk, hogy segítsen anyukámnak. Segített például a mosásban. Két gyermeke volt. Olaszok voltak, szicíliaiak, megélték a háborút, nagyon szegények voltak, de végtelenül jóságosak. Annak az asszonynak mindig megőriztem az emlékét. Szíven talált az ő szegénysége. Mi nem voltunk gazdagok, elég pénzünk volt a hónap végéig, de nem több. Nem volt autónk, nem utaztunk nyári vakációra, sem hasonlókra. De neki nagyon sokszor hiányoztak az elengedhetetlen dolgok. Nekünk volt elegendő, anyukám pedig adott neki dolgokat. Aztán visszajött Olaszországba, majd újra visszatért Argentínába. Találkoztam vele, amikor Buenos Aires érseke voltam, kilencven éves volt. Mellette voltam, egészen kilencvenhárom éves korában bekövetkezett haláláig. Egyszer adott nekem egy Jézus szent szívét ábrázoló érmet, amelyet ma is mindig magammal hordok. Ez az érem, mely egyben emlék is, nagyon jó hatással van rám. Szeretné látni? [Kissé nehezen, de előveszi az érmet, amely az évek során teljesen kifakult.] Így mindennap gondolok erre az asszonyra, aki annyit szenvedett a szegénységtől. És mindenki másra is gondolok, akik szenvedtek. Magammal hordom ezt az érmet, és ezzel imádkozom…

Mi az egyház üzenete a hajléktalanoknak? Konkrétan mit jelent a velük való keresztény szolidaritás?

Két dolog jut eszembe. Jézus hajléktalanként jött a világra, és szegénnyé lett. Aztán az egyház mindenkit át akar ölelni, és azt mondja, hogy mindenkinek joga van ahhoz, hogy tető legyen a feje felett. A népi mozgalmakban három t betűvel dolgoztak: trabajo (munka), techo (tető, ház) és tierra (föld). Az egyház azt hirdeti, hogy minden embernek joga van ehhez a három t betűs szóhoz. (...)

Szentatya, el lehet képzelni egy szegények nélküli világot?

Én egy szegények nélküli világot szeretnék. Nekünk ezért kell küzdenünk. Viszont én hívő vagyok, és ezért tudom, hogy a bűn mindig bennünk van. Az emberi kapzsiság, a szolidaritás hiánya és az önzőség mindig jelen van, és ez mindig újratermeli a szegényeket. Ezért kissé nehéz számomra egy szegények nélküli világot elképzelni. Gondoljon csak a rabszolgamunkával vagy szexuális visszaéléssel kizsákmányolt gyermekekre. Vagy egy másik formájára a kizsákmányolásnak: megölik a gyermekeket, hogy kivegyék szerveiket, a szervkereskedelem. Kapzsiság megölni a gyermekeket a szerveikért! Ezért nem tudom, meg tudjuk-e valósítani a szegények nélküli világot, mert a bűn mindig jelen van, és az önzőség hajt minket. De küzdenünk kell, mindig, mindig…”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
memocrat
2016. március 25. 20:27
Vannak dolgok, amelyek az ideák világában elképzelhetők. Sajnos nem abban élünk, hanem földi valóságban. Fontos, hogy tisztában legyünk a különbségekkel. Cselekedni, érteni, empátiát gyakorolni, hatni kizárólag akkor vagyunk képesek, ha a saját helyünket pontosan be tudjuk határolni.
brekker
2016. január 26. 15:31
szentiras.hu Az adópénz (Mt 22,15-22; Lk 20,20-26) 13Elküldtek hozzá a farizeusok és a Heródes-pártiak közül néhányat, hogy szóval csalják tőrbe. 14Odamentek tehát, és így szóltak hozzá: „Mester, tudjuk, hogy igaz vagy, és nem tartasz senkitől, mert nem veszed figyelembe az emberek tekintélyét, hanem az igazsághoz ragaszkodva tanítod az Isten útját. Szabad-e adót fizetni a császárnak, vagy nem? Fizessük-e, vagy ne fizessük?’ 15Ő pedig ismerve képmutatásukat, ezt mondta nekik: „Mit kísértetek engem? Hozzatok nekem egy dénárt, hogy megnézzem.” 16Hoztak egyet, és akkor Jézus megkérdezte: „Kié ez a kép és ez a felirat?” Ők pedig így feleltek: „A császáré.” 17Ekkor Jézus ezt mondta nekik: „Adjátok meg a császárnak, ami a császáré, és az Istennek, ami az Istené.” És igen elcsodálkoztak rajta. Szabad-e adót fizetni a császárnak? 15A farizeusok erre félrevonultak és megtárgyalták, hogyan tudnák szaván fogni. 16Elküldték hozzá tanítványaikat a Heródes-pártiakkal. „Mester, mondták neki, tudjuk, hogy igazmondó vagy, Isten útját az igazsághoz híven tanítod és nem mások szerint igazodol, mert nem vezet emberi tekintet. 17Mondd meg tehát, mi a te véleményed: szabad-e adót fizetni a császárnak, vagy nem?” 18Jézus átlátva álnokságukon, így szólt: „Mit kísértetek engem, képmutatók? 19Mutassátok az adópénzt!” Azok odanyújtottak egy dénárt. 20„Kinek a képe és fölirata ez?” – kérdezte Jézus. „A császáré” – felelték. 21Erre azt mondta nekik: „Adjátok meg a császárnak, ami a császáré, Istennek pedig, ami az Istené.” 22Ennek hallatára annyira meglepődtek, hogy otthagyták és eltávoztak. Na kinek a képe az USA dollár?
brekker
2016. január 26. 15:26
kamatpénzrendszer=résztartalékos bankolás. Arra ad hitelt, aminek a fedezete valaki másé, azzal, hogy majd elveszed. Miután körbeért a gyarmatosítás, és már mindenhol nézik a BL meccseket, ennek a tartalékai kimerültek. De ki írja le azokat a hitelezői veszteségeket, hogy nincs már kit kifosztani? Ferenc pápa, imádkozz!
smarton
2016. január 26. 15:22
"Kapzsiság megölni a gyermekeket a szerveikért! " ??????? Ennyi? Kapzsiság? Ijesztő Ferenc pápa agyi állapota.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik