Nyolcszáz éves a domonkos rend

2015. november 7. 9:48
Jubileumi évvel ünnepli alapításának nyolcszázadik évfordulóját a domonkos rend, az eseménysorozat világszerte, a rend minden templomában ma, a domonkos rendi szentek emléknapján nyitnak meg. Itthon Bosák Nándor püspök mutat be ünnepi szentmisét az alkalomból. Hazánkban 1221-ben jelent meg a rend.

Jubileumi évvel ünnepli alapításának nyolcszázadik évfordulóját a domonkos rend, az eseménysorozat világszerte, a rend minden templomában ma, a domonkos rendi szentek emléknapján nyitnak meg.

Ez alkalomból Bosák Nándor püspök, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye apostoli kormányzója mutat be szentmisét Debrecenben, a domonkos rend Szent László-templomában este hat órakor - tájékoztatta az egyházmegye sajtószolgálata az MTI-t.

A Szent Domonkos által alapított Prédikátor Testvérek Rendjét (Ordo Fratrum Praedicatorum), közismert nevén a domonkos rendet 1216. december 22-én kelt bullájával szentesítette III. Honoriusz pápa. 

Magyarországon a domonkosok 1221-ben telepedtek le. Az első kolostorokat Székesfehérvárott, Győrben, Esztergomban, Pécsett és Budán alapították. A török uralom idején a rend szinte teljesen megsemmisült, ezért a 16. század végétől a megmaradt kolostorokat szervezetileg más tartományokhoz csatolták.

A 17. században a rend újjáéledt Magyarországon. A magyar domonkosok 1938-ban hoztak létre önálló tartományt. A szerzetesrendek 1950-es felszámolásakor 85 magyar domonkos szerzetes élt Magyarországon. A jelenlegi, 1989 után újraalapított magyar rendtartománynak Szentendrén, Sopronban és Debrecenben működik rendháza.

 

Összesen 154 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az azóta eltelt több száz évvel ne is törődj, mert megsérül a lelkivilágod...

Domini cani : az Úr kutyái. Így hívták őket a kortársaik az inkvizíció idején.

Igen!

A "vallásosak" egytől-egyik tömeggyilkos hajlamúak!
Ez teljesen világos!
Az abortusz elutasítása is egyértelműen ezt mutatja...

Mennyivel jobb a nem vallásosak kiszámítható racionalizmusa a gyilkolásnál. Ha valaki útban van, az józan ésszel belátható ugye. És akkor eltesszük láb alól, hogy ne zavarja az üzletmenetet. Mennyivel jobb gyilkos egy maffiózó, mint egy inkvizítor!

Végignéztem a posztot, de nem jöttem rá, hogy melyik kommentre gondolsz.

Általánosságban azt tudom mondani, hogy van egy felvilágosodott narratíva arról, hogy ha "eltiporjuk a gyalázatost", akkor a gyilkosságok egyik motivációcsoportja, a vallási motiváció kiesik, tehát szükségszerűen visszaesik a gyilkosságok száma.

Namost, hogy van ilyen motiváció, az olyannyira tény, hogy Krisztus Urunk is figyelmeztet rá ("eljön az óra, amikor mindaz, aki megöl titeket, szolgálatot vél tenni az Istennek." - Jn 16,2b). Ha tovább gondolkodunk, Krisztus Urunk maga is vallási motivációjú gyilkosság áldozata lett. Ezért mondta a nagy magyar gondolkodó, Fodor Gábor, hogy olyan Magyarországot kell építenünk, amelyben egyetlen vallásalapító sem járhat így.

A probléma csak ott van, hogy van egy másik motivációcsoport is a gyilkosságra, olyanok fejében, akik evilágban igyekeznek boldogulni. Ha valakiről úgy tűnik, hogy ennek útjában áll, akkor minimum fölmerülnek kérdések ugye.

Namost, ha kiesik az a vallási megfontolás, amely ezt a racionális okokból elkövetett emberölést határozottan istentelenségnek, és súlyos bűnnek mondja, akkor bezony ez a motiváció meglehetős fölerősödik, ellenerő nélkül marad sokak buksi fejében.

Ja, de a maffia csak egyik formája a világi típusú gyilkolásnak. Azért nyugodtan hozzáadhatod a komenistákat és a nácikat. Ja, meg a hutukat és a tuszikat. Nekik is egyszerűen csak útjukban voltak evilági megfontolásból az áldozataik. Könnyebbnek tűnt az evilági élet nélkülük.

Azért nem velük jöttem, mert 2015-ben épp nem aktuálisak. Ahogy a domonkos inkvizíció sem.

Az ember mindig mindent valamilyen céllal tesz. Ha túlvilági céljai nincsenek, akkor evilági céllal. Lehet, hogy a te szemedben téves meggyőződésnek tűnik a gyilkosság útján való boldogulás, de neked ebben a kérdésben nem osztanak lapot. Aki gyilkol, annak a szemében abban a pillanatban jó ötletnek látszik a dolog.

? Szerintem ez csak annyit jelent, hogy gondolkodni szoktunk. Azok is közülünk, akik bármilyen megfontolásból gyilkosokká lesznek.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés