Amerikai kutatás: az ateisták kisebb részét használják az agyuknak

2015. november 7. 15:31
Épp a logikáért felelős agyrész az, amit ki kell kapcsolni ahhoz, hogy nagyobb eséllyel váljon valaki ateistává – vonható le a következtetés egy friss amerikai kutatásból, ami szerint 30 százalékkal nőtt az ateisták aránya a tesztalanyok körében, amikor „lekapcsolták” a logikáért felelős agyi részeiket.

 A University of Yorkon végzett friss kutatás szerint az agy egyik részének „lekapcsolásával” 30 százalékkal nőtt az ateisták aránya a kísérleti alanyok körében. A „kikapcsolt” agyrész a logikáért és érvelésért felelős része az agyunknak, a hátsó középső frontális kéreg. 

A kutatást Dr. Keise Izuma, a University of York; és Colin Holbrook, University of California, Los Angeles (UCLA) professzora készítette, 38 résztvevővel, akiknek 21 volt az átlagéletkoruk. A kísérlet előtt minden résztvevő vallásosnak határozta meg magát. A kísérlet következtében 32,8 százalék bizonytalanodott el Istenbe, a menny vagy a pokol létezésébe vetett hitében. A kutatási eredményeket a Social Cognitive and Affective Neuroscience című szakfolyóiratban tették közzé.  

A kutatók azzal magyarázzák a dolgot, hogy a vallás „eltéríti” az eredetileg problémamegoldásra való agyi részt, és az emberek gyakran fordulnak „ideológiákhoz”, amikor problémákkal szembesülnek.

A teista-ateista harc folyamatosan zajlik a tudomány frontján is: a 444 nemrég számolt be arról a kutatásról, amely szerint az ateista gyerekek nagylelkűbbek és jószívűbbek vallásos társaiknál

 

Összesen 61 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Csakhogy az idézett cikkben kurvára nem arról van szó, mint amilyen konklúziót zugfirkász havernek sikerült levonni.

A tanulmány arra világít rá, hogy a vallásosság egy bizonyos agyi területhez kapcsolható. Arról egy szó sincs, hogy az ateisták kisebb részét használnák az agyuknak.

Színvonal...

Az összesen 38 résztvevő már eleve mutatja a felmérés "komolyságát"...

A cikk szerint a frontális lebenyt kapcsolták le, amelynek diszfunkciója például amnéziát is előidézhet, vagy simán csak halált. Az agy harmadának a funkciója nemcsak az, hogy valaki vallásos legyen.

Ahogy a fociban sem az számít, hányszor tudja az ember körbefutni a pályát, a gondolkodást sem a kiterjedés, hanem az agyműködés hatékonysága határozza meg.

"American Vision’s mission is to Restore America to its Biblical Foundation—from Genesis to Revelation."

Mi a következő lépés, Mandiner? A Vidám Vasárnap fogja megmondani a tutit tudományos kérdésekben, és ti le is hozzátok, mint tény?

Szerintem te érted félre, amit írtam: ha az ember agyát le lehetne kapcsolni úgy, ahogy ők azt beállítják, akkor annak az eredménye nem az, hogy vallási kételyeid támadnak, hanem az, hogy kurvára ott halsz meg.

Pedig az ateista is hívő, legtöbb esetbe nagyon fanatikus.

Most mát értem! Eddig azt hittem, hogy kisebb agyuk van.

Nem téved, csak nem érti.

A kiindulási pont mibenléte hit kérdése, semmi köze nincs a logikához. Az ősrobbanásnál minden anyag/energia egy pontban sűrűsödött, de mi vagy ki hozta létre ezt az anyagot,a Teremtő (és Őt ki?) vagy valami más, és a más az ki vagy mi. Ez egy megválaszolhatatlan kérdés, ki egyikben hisz (teremtés) ki a másikban (nem tudjuk, utóbbiak az ateisták).

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés