Megszűnhet a kettős bevallási kötelezettsége a kisebb pincészeteknek

2015. október 31. 16:41
A Magyar idők információi szerint az évi ezer hektoliternél kevesebb bort termelők kikerülnek a jövedéki szabályozás alól, míg a nagyobb borászatoknál bevezetnék az elektronikus pincekönyvet így csökkentve a borászatok adminisztrációs terheit.

A nagyobb borászatoknál várhatóan bevezetik az elektronikus pincenaplót, míg a kisebb, évi ezer hektoliternél kevesebb bort termelők kikerülnek a jövedéki szabályozás alól – írja a Magyar Idők szombati számában.

A Földművelésügyi Minisztérium a lapot arról tájékoztatta, hogy az intézkedésről az elvi egyezség már megszületett az érintett tárcák és hivatalok között, a kistermelők kedvezménye elsősorban az adminisztrációban jelenik majd meg, mivel megszűnik a kettős jelentési kötelezettségük, így a korábbiakkal ellentétben nem kell majd az adóhatóságnak jelenteniük. A kisebb pincészeteknek a hegyközségi rendszerben továbbra is megmaradnak a kötelezettségeik, ahogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal által ellenőrzött nyomon követhetőségi elvárásokban sem lesz változás. 

Kiss István, a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetségének elnöke a lapnak úgy nyilatkozott, hogy az intézkedéssel amellett, hogy a kistermelők terhei csökkennek, javulhat a borpiac ellenőrzésének hatékonysága is.

A szakember szerint a másik nagy lépés a nagyobb és közepes üzemekre vonatkozik majd, a tervek szerint az ezer hektoliter feletti termelők esetében bevezetik az elektronikus pincenaplót, az online nyilvántartás legnagyobb előnye, hogy az adóhatóság és a hegyközség azonnali, naprakész információval rendelkezik majd a készleteket illetően.

A bortermelőket érintő változások többsége az adminisztrációs terhek csökkentésére irányul, így a termelők több erőforrást tudnak fordítani a szőlő- és bortermelésre, a készülő borstratégia célja is az, hogy javuljon az ágazat hatékonysága. A szaktárca tájékoztatása szerint e cél érdekében 2010 óta számos lépést megtett már a kormány, a következő intézkedés pedig a származási bizonyítványok igénylésének és kiadásának elektronizálása lesz – számol be a Magyar Idők.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában