Burke bíboros: A helyi különbségek ellentétesek a katolicizmussal

2015. október 19. 9:53
Egyszerűen ellentétes a katolicizmussal az a szinódusi felvetés, ami regionális különbségeket engedélyezne az egyházon belül a tanítást illetően – állítja Raymond Leo Burke bíboros.

A Vatikánban folyó családügyi püspöki szinóduson felmerült azon javaslat, amely egyszerűen a helyi püspökre bízná, hogy miként oldja meg az elváltak és újraházasodottak, valamint a homoszexuális párok helyzetét, „ellentétes a katolikus hittel és élettel” - mondja Raymond Leo Burke bíboros.

Az amerikai főpap szerint az egyház Jézus Krisztus tanítását követi, amely először a teremtésben jelent meg, s ezt hívjuk természettörvénynek, amelyet minden emberi szív ért, ugyanakkor Krisztus és nyomában az egyház hagyománya is magyarázta – fejti ki a bíboros a LifeSiteNewsnak adott videóinterjújában.

Ebből pedig az következik – teszi hozzá Burke bíboros – hogy az igazságnak nincsenek helyi változatai és nem változik időben sem. Ezért aztán a „regionális diverzitás” elképzelése „elfogadhatatlan”. EZ ugyanis azt jelentené, hogy az egyház többé nem univerzális, azaz nem katolikus, és nem egységes a tanítását tekintve a világon. „Egy hitünk van. Egyek vagyunk a szentségekben. Egy kormányzatunk van az egész világon. Ezt jelenti katolikusnak lenni” – szögezte le Burke.

 

Összesen 10 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nyilván. Ha a diverzitás azt jelentené, hogy mondjuk a németeknél áldozhatnának az újrazáhasodottak, vagy egyszerűen mindazok, akiknek eszük ágában sincs a szentségi házasság, akkor ez a "diverzitás" igen erőteljes vonzerővé válna minden más nemzeti egyház számára is. Csakhát beteljesedne Weöres Sándor verse: "ki nem szólt, csak bégetett, az kapott dicséretet. Ki oda se ballagott, még jutalmat is kapott. Ígyhát senki nem ment oda, meg is szűnt az iskola!"

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés