Spóroljunk okosan!

2015. október 16. 7:22

Fitz Tepper
TechCrunch
Csetalapú pénzügyi tanácsadó okostelefonon mesterséges intelligenciával
„A pénzügyeinket profin menedzselni nem is olyan egyszerű dolog, ezt tapasztalatból tudja mindenki. Ugyan egy halom mobil alkalmazást találunk arra, hogy próbáljunk meg ésszerűen kijönni a havi fizetésünkből, de a legtöbb esetben a kósza tesztek után hagyjuk a fenébe az ilyen programokat. Meg amúgy is roppant unalmas dolog könyvelni minden csip-csup kiadásunkat folyamatosan és figyelni azt, hogy mire és mennyit költhetünk el a hónap vége felé majd a következő fizetésig. Spórolni pedig érdemes megtanulni, nagyanyánknak mindenféle okostelefon nélkül is jól ment, de mindig arra fogjuk, hogy régen minden mindig jobb volt, ma pedig a mának élünk. 

Ezen a helyzeten változtat a Penny, ami egy okostelefonra szabott csetalapú személyes pénzügyi tanácsadó. Ugyan nem fogja ellenőrizni a bankszámlánkat, de ha megadjuk, mennyit költünk, mire és mennyire rúgnak a havi bevételeink, akkor elég jól el tudunk vele boldogulni. Ha okosan beszélgetünk vele és megfogadjuk a tanácsait, a végén még majd (nagy meglepetésünkre) marad is elkölthető pénz 28-án a számlánkon.

A trükk az egészben, hogy mindezt egy kérdez-felelek stílusban egyszerűen teszi a programba rejtett algoritmus. Grafikonokkal mutatja be, ha az eddigi metódusunk szerint költekezünk, milyen sorsunk lesz pénzügyileg 2-3 hónap múlva, de javasol alternatívákat is hol szoríthatunk a nadrágszíjon folyamatosan.

Az egészben a poén az, hogy a Penny mögött egy komoly pénzügyes csapat dolgozik, akik a kérdésekkel és a válaszokkal folyamatosan fejlesztik a szoftver mögötti mesterséges intelligenciát. Mivel a Penny a fiatalabb generációnak lett kifejlesztve a csetes nyelvezet és a közösségi médiás szleng is segít az okos pénzügyi döntések kialakításában. Gyakorlatilag ez az egész nem más, mint egy virtuális coaching mobilos megvalósításban és a végén a felhasználója sem lesz öltönyös könyvelő, se kocka. Pénzügyileg meg szerencsés is lehet, ha hallgat a jó szóra”
Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés