Félholdat a templomokra?

2015. október 15. 13:54

Törcsi Péter
Mozgástér
Jelent-e még bármit számunkra a zsidó-keresztény hagyományokon nyugvó Európa eszménye, vagy a templomokon lévő kereszteket félholdra, a leszbikus püspököket pedig imámokra kell cserélni?

Természetesen fontos a tolerancia, keresztényként nincs is más lehetőségünk, mint megértéssel fordulni minden embertársunk felé, de ne felejtsük el, hogy a tolerancia egy kétirányú gesztus. És bármennyire is kiterjedt a fantáziánk, azért azt igen nehezen tudjuk elképzelni, hogy Irakban, Szíriában vagy bárhol máshol a Közel-Keleten a tolerancia jegyében egyszer csak úgy dönt egy imám, hogy keresztet applikál a mecsete tetejére és megmutatja az elnyomástól szenvedő keresztényeknek, hogy merre van Róma. (...)

Persze nyilván lehet a fenti esetekre mondani, hogy azokat szélsőségesek követték el és az iszlám önmagában nem ilyen. De azt azért érdemes figyelembe venni, hogy még a legbékésebb muzulmánok is minimum felháborodnának azon, hogy a progresszív svéd lutheránusok leszbikusokat »szentelnek« pappá, sőt püspökké – hiszen, mint tudjuk a kalifátusban nincsen Pride. Európának, azon belül is főleg a svédeknek ideje lenne tudomásul venniük, hogy a megértés és a tolerancia kultuszának is vannak határai. Először talán a saját legszűkebb közösségünk érdekeit kellene szem előtt tartanunk, aztán a szélesebb értelemben vett – protestánsok esetében – gyülekezetünkét, majd a nemzetünkét, ezek után következik Európa és amennyiben az előbbieknél mindent rendben találtunk jöhet az egész világ. A tapasztalataink azonban azt mutatják, hogy nemhogy Európa, de még az európai nemzetek sem mind találják a saját identitásukat (lehet, hogy annyira elvesztették azt, hogy már nem is tudják, hogy hol keressék). Ezért elsősorban azt kellene átgondolnia a svédeknek és mindenkinek Európában, hogy jelent-e még bármit számukra/számunkra a zsidó-keresztény hagyományokon nyugvó Európa eszménye, ami megérdemli, hogy megvédjük, vagy az egészet el kell felejteni és a templomokon lévő kereszteket félholdra, a leszbikus püspököket pedig imámokra cserélni?”

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 98 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Leszbikus püspök, Pride, szakállas énekesnő(?!), házasság két nő vagy két férfi közt, de leginkább: a konzumidiotizmus...ezek mind a modernkori Európa értékei.
Vagy szemetei?!

Szeretném, ha definiálnák, hogy az európai kultúrában mi a zsidó hagyomány!

Köszönöm!

Jó példa, de nem a kereszt helyett, hanem mellett!
http://pecs.varosom.hu/upload_..
Nem mellesleg az egyik legszebb magyarországi műemlék és tér!

Természetesen mindent cserélünk, hiszen a bokrosi "erő" legfőbb szövetségese, Szaúd-Arábia egy gyerek lenyakazása ügyében épp most nyilvánította ki, hogy “a saríja alkalmazása az emberi jogok legmagasabb formája”. Hajrá saríja!

Elég nagy az ideológiai katyvasz a világban, úgy látom.

Az Ószövetség.

Az iszlám és a zsidó vallás is törzsi vallás. Mindkettő haraggal, megvetéssel tekint a kívülállókra. A kereszténységnek is vannak a kettőhöz kapcsolódó gyökerei, de az egész emberiség vallásává vált.

Nem érted az iróniát! Nem probléma! (Legalábbis nem nekem!)

Sajnos az európai alkotmányba szándékosan nem vették bele a keresztény gyökereket.

Én annyit szólnék hozzád ebben a kettőtök kis csörtéjében, hogy a cionizmus egyfajta nacionalizmus (illetve bátrabban: nácizmus ) a szó esetleg jó és a rossz konotációival együttesen is,
és ilyenformában a zsidóság csak valami arlet-i felületességgel (...) lehetne úgynevezett antitézise
a nácizmusnak. Szóval igazából sehogysem :-D


A Neturei _Karta az meg például nem is cionista.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés