Új Vatileaks: megvan a négy hiányzó levél-aláíró, Erdő nincs köztük

2015. október 14. 18:11
Tényleg nincs a Vatikánban folyó püspöki szinódus alapját képező dokumentumot és munkamenetét kritizáló levél aláírói közt Erdő Péter az amerikai jezsuita lap, az America szerint. Köztük van viszont egy kenyai, egy mexikói, egy olasz és egy amerikai bíboros. Dolan New York-i bíboros szerint a levél ötlete George Pelltől származott.

Tovább folytatódik a Vatikánban a tizenhárom bíboros által Ferenc pápának írt levél körüli botrány. Mint kedden írtuk, a most folyó családügyi püspöki szinódus kapcsán kiszivárgott egy levél, amely a szinódusi munka alapját képező dokumentumot, az Instrumentum laborist, valamint a szinódusi munkamenetetés a záródokumentumot megfogalmazó bizottság összetételét kritizálta. 

A tizenhárom bíborosból, aki állítólag aláírta a levelet, négyen tagadták ezt. A Hittani Kongregáció prefektusa, Gerhard Müller bíboros új Vatileaksről beszélt, és azt nyilatkozta, nem hajlandó elárulni, az aláírók közt van-e. 

Tagadja, hogy aláírta a levelet: Erdő Péter bíboros, Mauro Piacenza bíboros, az Apostoli Penitenciária egyik vezetője, Angelo Scola milánói bíboros (akit konzervatív pápajelöltként tartottak számon a Ferencet megválasztó konklávén és Erdő Péter jóbarátja), valamint André Armand Vingt-Trois bíboros, párizsi érsek.

Akik a hírek szerint rajtuk kívül aláírták: Carlo Caraffa bíboros, bolognai érsek, Thomas C. Collins bíboros, torontói érsek, Timothy M. Dolan bíboros, New York-i érsek, Willem J. Eijk bíboros, utrechti érsek, Wilfried Fox Napier bíboros, a dél-afrikai Durban érseke; George Pell bíboros, volt sydney-i érsek, a vatikáni gazdasági titkárság Ferenc pápa által kinevezett vezetője; Robert Sarah guineai bíboros, az Istentiszteleti Kongregáció Ferenc pápa által kinevezett prefektusa; Jorge L. Uroso Savino bíboros, caracasi érsek. 

George Pell bíboros, a vatikáni gazdasági titkárság Ferenc pápa által kinevezett, ausztrál vezetője elismerte, hgoy aláírta a szöveget, ahogy Wilfried Napier dél-afrikai bíboros is, aki hozzátette: nem pont a kiszivárgott szöveget írta alá, ám nyilatkozataiban pontosan ugyanazokat az aggályokat fogalmazta meg, amelyekről a levél is szólt. 

Az amerikai progresszív katolicizmus nagy tekintélyű lapja, a jezsuita America is közzétett egy listát az aláírókról. A cikk szerzője a lap vatikanológusa, Gerard O'Connell, akinek a felesége történetesen  Elisabetta Piqué, Ferenc pápa barátja és életrajzírója.  A négy, hiányzó aláíró bíboros az America szerint az amerikai Daniel N. Di Nardo houstoni érsek, a kenyai John Njue, nairobi érseke, Norberto Rivera Carrera mexikóvárosi érsek és az olasz Elio Sgreccia.

A level ötlete Timothy Dolan New York-i érsek, bíboros szerint George Pelltől származott, aki azzal indokolta az ötletet, hogy a pápa őszinteséget kért mindenkitől, és ők aggódnak pár kérdés miatt, akkor miért ne tárják aggodalmuk tárgyát a szentatya elé.

 

 

Összesen 17 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Sajnos igaz, például a Sankt-Gallen-i Maffia Klub, amely megpuccsolta XVI. Benedek pápát.

Csodálkoztam volna ha Erdő aláírja. Az ilyen kiálláshoz ugyanis gerinc szükségeltetik...

Nem tisztem megvédeni a bíboros urat, de azért érdemes megnézni ezt az összefoglalót:

http://katolikusvalasz.blogspo..

Köszönöm a linket, elolvastam és valóban ad némi reményt ez a nyilatkozata. Remélem mindvégig konzekvensen és kitartóan ezt az álláspontot fogja képviselni ő is és még sokan mások a rombolókkal szemben. Imádkozzunk ezért.

A napokban bevallom el voltam keseredve, olvasva azt a leplezetlen, arrogáns nyomulást amit a klérus liberális szárnya művel egyházunkban. Azután eszembe jutott Barsi Balázs atya beszéde, amit a tavalyi Szinódus után mondott, Athanasius Schneider püspök írásával kapcsolatban, az Egyház jelenlegi szörnyű megkísértéséről. A beszéd lényege, hogy Krisztus valódi Egyháza mindeképpen győzni fog, valamint, hogy vége legyen a hallgatásnak, mindenkinek megvan a felelőssége, klerikálisoknak és laikusoknak egyaránt. Számomra megerősítő volt.

Itt meghallgatható

http://sumeg.ferencesek.hu/het..

(2015. febr.22-ei beszéd)

Nem vagyok az a politikus alkat, ezért nem szimpatikus számomra egyáltalán az a rengeteg manőver, machináció ami felsőbb szinteken megy/mehet.
Szent Páter apostol pápa az ideálom. :)

Persze, ha a mai helyzetet nézem tudom, hogy van igazság abban amit írtál.

Akkor én is hadd ajánljak Neked egyet ezek közül a beszédek közül. Szeptemberi, tehát egészen új. A téma a "migránskérdés". Nekem is megerősítő volt, amit elmondott.

Amit küldtél, köszönöm, meghallgatom. Balázs atya nagyszerű ember, nagyszerű pap. Bár többen lennének hasonlók hozzá.

Meghallgattam az újabbakat is, azt hiszem ugyanabban a beszédében kitért a gender ideológiára is.

Balázs atya számomra valóságos mai próféta, az igazak közül. :)

Nekem is, sokunknak, hála Istennek érte:)

Köszönöm a linket!
Most a Heti Válaszban adott interjúját szeretném elolvasni, csak azt hiszem még nem jelent meg elektronikus (ingyenes) formában.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés