Káosz a katolikus egyházban: Ferenc pápa a felelős

2015. október 14. 19:25

Damian Thompson
Spectator
Ideje felismerni, hogy – akármilyen kedvesnek is találod – Ferenc pápa felelős ezért a krízisért. Nem pusztán rossz döntéseket hozott, de néha kétszer hozta meg ugyanazt a rossz döntést.

„Nem tudom, mire fog kisülni ebből az egészből. A liberálisok és konzervatívok közti konfliktusokat és határokat nehéz felrajzolni. De ideje felismerni, hogy – akármilyen kedvesnek is találod – Ferenc pápa felelős ezért a krízisért. Nem pusztán rossz döntéseket hozott, de néha kétszer hozta meg ugyanazt a rossz döntést. Sorrendben:

Először, úgy döntött, hogy elkezdi a vitát az elváltak és újraházasodott katolikusok áldozásáról, amikor szót adott Walter Kasper bíborosnak, a nyugdíjas német teológusnak, aki – katolikus mérce szerint – azon radikális nézeteket vallja, hogy hagyni kellene ezeket az embereket, hogy maguk döntsék el, hogy szentségekhez járulnak-e. Kasper XVI. Benedek régi ellenfele, akivel összeütközésbe került a püspökök és pápák tekintélye felől. Ez sértette a Benedekhez lojálisakat és összezavart mindenkit, mivel azt sejttette, hogy Ferenc, mint Kasper, támogatja a spirituális tekintély átruházását a helyi egyházakhoz.  

Másodszor, Ferenc összehívott egy előkészítő szinódust a családról egy évvel ezelőtt, ami közben hagyták, hogy két hivatalnok, akik vezették azt, Baldisseri bíboros és Forte érsek olyan félidei összegzést tegyenek közzé, amely azt a látszatot keltette, mintha a szinódusi atyák el akarnák törölni a második házasságban élők áldozási tilalmát, és el akarnák ismerni az azonos nemű párok helyzetét valamilyen szinten.  Mivel mindez nem volt igaz, kitört a botrány. Baldisserit és Fortét az antarktiszi egyházmegyékbe kellene száműzni. Ehelyett...

Harmadszor, Ferenc újra kinevezte ezt a két prelátust, hogy ők vezessék a teljes szinódust, ami épp szétesik, miközben írok. Miért, arra nincs ötletem. Aligha volt érdekében, hogy tudassa a világgal, hogy nem tud tanulni a hibáiból. 

Negyedszer, a pápa a fent említett változásokat eszközölte a szinódus menetében, ami oda vezetett, hogy a konzervatívok azt állítják, az egész dolog meg van bundázva. Nem mondom, hogy ez így van, de tegnap nem kisebb személyiség, mint Napier bíboros azt mondta, hogy »nehéz megmondani«, hogy a szinódus eredménye nincs-e már eldöntve. Amit tudok, az az, hogy a kiszivárogtatott levél több aláírója nagyon mérges a változtatások miatt, és úgy érzik, hogy a pápa nem veszi komolyan ellenvetéseiket.

Ötödször, Ferenc személyesen hívta meg a családról szóló szinódusra az ultraliberális belga bíborost, Godfried Danneelst, aki öt évvel ezelőtt el akarta leplezni, hogy egy püspök a saját unokaöccsét molesztálta. Ez a meghívás szégyenteljes, és rossz fényt vet az összes szinódusi atyára, hogy közülük egy sem szakította meg az eljárást, s nem kérte Danneels eltávolítását.”

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 56 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem káosz ez, hanem az értelem fénye. Sok jel utal arra, hogy Ferenc pápa minden idők egyik legjelentősebb, legprogresszívebb katolikus vezetője lehet. Nemcsak, mert keményen fellép a pedofil papok, a pénzmosás, az egyházi bürokrácia és az ultrakonzervatív maffia ellen. Neki köszönhető, hogy a Vatikán kezd visszatérni eredeti feladatához: a gyengék, szegények, üldözöttek istápolásához. Sok feladat van még előtte, reméljük bírni fogja a gyűrődést.

"Ferenc személyesen hívta meg a családról szóló szinódusra az ultraliberális belga bíborost, Godfried Danneelst, aki öt évvel ezelőtt el akarta leplezni, hogy egy püspök a saját unokaöccsét molesztálta."

Pedig milyen nagy csinnadrattával hirdette meg a pedofil papok elleni fellépést. Erről ennyit.

Az egyházi maffia tette pápává, most szépen megszolgálja. Közben az Egyház lassan de biztosan halad a káosz felé.

Ez a pedofil bíboros nem zavarja őket. Minél nagyobb a káosz a Katolikus Egyházban az ellenségei annál jobban tapsolnak a káosz okozójának.

jav. pedofil _ügyet_ eltussoló bíborost

Fura figura vagy elmédbeli elgondolásokat illetően:

Egy celeb szélesen mosolyog és azzal szemben állnak nemcelebek akik morgolódnak annak mentális cselekedetein.

Homálybansunnyogósággal vádaskodsz, de mégis hogyan lehetne bárki is csak hasonlóan olyan naagy volumenü médiaszereplő ??

"Azért furának tartom amikor egy anglikán akarja megmondani, hogy mi a tuti a katolikus keresztényeknek. Ez olyan mintha egy pedofil adna gyereknevelő tanácsokat."

Megfontolatlan, mérhetetlenül nagy túlzásnak tartom
a hasonlatodat amit kitolsz magadból Mindjárt-nick!"Elég ha csak arra gondolunk, hogy jöttek ezek létre."

Mire gondoljak, te nagy túlzó? Az anglikán egyház úgy jött létre hogy Henrik király el akart válni :-D

..de ha hogy az egyik haladási Feri-próbálkozást említsem példamutatóan befogadó lenne, akkor az a kisebb számú laikus is mind kafir lenne.
(matekozd ki :) )

- Miért Jézus nem zsidó volt?
- És az első pápa Szent Péter nem zsidó volt?
- És az apostolok nem zsidók voltak?
- És az evangelisták egy kivételével nem zsidók
voltak?

Miről beszélsz?

Így van! Hit és erkölcs dolgában tévedhetetlen a pápa.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés