Új Vatileaks: kiszivárogtatós botrány a Vatikánban

2015. október 13. 14:24

Új vatikáni kiszivárogtatási botrányról beszél Gerhard Müller bíboros, a Hittani Kongregáció prefektusa annak kapcsán, hogy nyilvánosságra került 13 bíborosnak a Ferenc pápa számára írt levele, amelyben a most ülése püspöki szinódus munkamódszerét és a tanácskozást képező alapdokumentumot kritizálják. Többen, köztük Erdő Péter is tagadja, hogy aláírták volna a levelet.

2015. október 13. 14:24

Tagadja négy bíboros, köztük Erdő Péter, hogy aláírta volna azt a Ferenc pápának szóló nyílt levelet, amelyet a Vatikánban most zajló, családról szóló, többek közt az elváltak és újraházasodottak áldozását megvitató püspöki szinódus elején adott át az egyházfőnek George Pell bíboros, s amely levél az egyház tanításának megváltozásától óv és az aláírók aggodalmát fejezi ki a szinódusi munkamenet megváltoztatásával kapcsolatban. 

Az október 4-25. közt ülésező szinódus a 2014-es folytatása, és a témája is ugyanaz: a család, beleértve a legtöbbeket érintő kérdéseket, az elváltak és újraházasodottak áldozásának kérdését és a homoszexualitás kérdéskörét. Ferenc pápa ugyanakkor a szinódus elején, október 4-én a Szent Péter bazilikában celebrált szentmisén mondott prédikációjában és a hétfői, október 5-i megnyitóbeszédében a család fontosságát hangsúlyozta, valamint leszögezte, hogy a szinódusnak nem pusztán az elváltak szentségekhez járulása a témája. 

Erdő Péter az idei szinódust megnyitó beszédében kijelentette: a pasztorális megoldások keresése az elváltak és újraházasodottak és más, nem szentségi házasságban élők esetében nem jelentheti az áldozás engedélyezését számukra, ez a tilalom ugyanis az elismert kánonjogász Erdő szerint „lényegi” a házasság esetében. Erdő beszéde hatalmas tapsot kapott.

Ezután a pápa váratlanul újra felszólalt, és arra figyelmeztetett, hogy ez a szinódus kontinuitásban van a 2014-sel, valamint témája nem csak az elváltak és újraházasodottak áldozása.

Figyelmeztetés a pápának?

Ugyanakkor már a szinódus előtt kétségbe vonták többen a munka alapját képező dokumentum, az Instrumentum laboris használhatóságát és hűségét az egyház tanításához. Most Sandro Magister, az olasz püspöki karnak is dolgozó Vatikán-szakértő közzétett egy állítólag tizenhárom bíboros által aláírt, október 5-re datált levelet, amely az Instrumentum laborist és a szinódus munkametódusát kritizálja, s amelyet George Pell bíboros adott át Ferenc pápának. A tizenháromból négyen pedig tagadják, hogy aláírták volna a levelet, ami számos szinódusi atya aggályait hivatott tolmácsolni a szentatyának. A Hittani Kongregáció prefektusa, Gerhard Müller bíboros új Vatileaksről beszél, utalva a Ferenc pápa elődje, XVI. Benedek idején kitört kiszivárogtatási botrányra. 

A levél szerint az Instrumentum laboris problémás, mint a szinódus kiindulópontja, „nem tud kellően szolgálni mint iránymutató szöveg és mint a záródokumentum alapja”. A szinódusi munkamenet számos kritikus szerint nem elég nyitott és nem szolgálja a Ferenc pápa által oly gyakran hangsúlyozott kollegialitást sem, mivel idén nem lehetséges javaslatokat tenni és azokról szavazni, ami így a kritikusok szerint a vita elkerülése. Idén csak kis csoportokban beszélik meg a résztvevők a témaköröket. Az pedig, hogy egy zárószöveget szavazásra bocsátanak, a levél szerint „túl késő”.

Úgyszintén megemlíti a levél, hogy a szinódusi atyák nemtetszését váltotta ki, hogy a záródokumentumot megszövegező, tíztagú bizottságban sok, a pápa által kinevezett személy van, akik nem hivatalukból fakadóan vagy nem valamely püspöki kar küldöttjeként érkeztek a tanácskozásra. 

A levélírók végül megjegyzik, hogy a pasztorális szempontok túlhangsúlyozása problémás lehet: „a liberális protestáns egyházak összeomlása a modern időkben, amelyet gyorsított, hogy elhagyták a keresztény hit és gyakorlat központi eleme a lelkipásztori szempontok kedvéért, óvatosságra int minket saját szinódusi megbeszéléseinket tekintve”.

Kik írták alá és kik nem?

Tagadja, hogy aláírta a levelet: Erdő Péter bíboros, Mauro Piacenza bíboros, az Apostoli Penitenciária egyik vezetője, Angelo Scola milánói bíboros (akit konzervatív pápajelöltként tartottak számon a Ferencet megválasztó konklávén és Erdő Péter jóbarátja), valamint André Armand Vingt-Trois bíboros, párizsi érsek. 

Gerhard L. Müller bíboros, a Hittani Kongregáció prefektusa azt nyilatkozta a Corriere della Serának , hogy nem árulja el, hogy aláírta-e a levelet vagy sem. 

Akik aláírták: Carlo Caraffa bíboros, bolognai érsek, Thomas C. Collins bíboros, torontói érsek, Timothy M. Dolan bíboros, New York-i érsek, Willem J. Eijk bíboros, utrechti érsek, Wilfried Fox Napier bíboros, a dél-afrikai Durban érseke; George Pell bíboros, volt sydney-i érsek, a vatikáni gazdasági titkárság Ferenc pápa által kinevezett vezetője; Robert Sarah guineai bíboros, az Istentiszteleti Kongregáció Ferenc pápa által kinevezett prefektusa; Jorge L. Uroso Savino bíboros, caracasi érsek.

Müller bíboros szerint a pápának írt bizalmas magánlevél közzététele új Vatileaks. Wilfried Napier elismerte, hogy aláírta a levelet, de szerinte az általa szignált szöveg nem pont ugyanaz, mint amit Magister közzétett – írja a Catholic Herald. Pell bíboros szóvivője úgyszintén sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a levél nyilvánosságra került. 

Sandro Magistert egyébként a Szentszék kitiltotta a pápai sajtótájékoztatókról és a pápai repülőről, miután idő előtt közzétett részleteket a Laudato Si pápai enciklikából. A Vatikán egyébként egy pap, a többek közt az amerikai Catholic World Reportnak tudósító Nicholas Gregoris akkreditációját is visszavonta, mivel az egy sajtótájékoztató után kellemetlen kérdéseket tett fel Paul-Andre Durocher kanadai érseknek.

Mi volt tavaly?

Tavaly, 2014-ben a szinódus többsége megakadályozta, hogy néhány szinódusi vezető - elsősorban Lorenzo Baldisseri bíboros, szinódusi főtitkár és Bruno Forte érsek – által erőltetett változások átmenjenek, amelyeket egyébként Walter Kasper német bíboros képviselt a legnagyobb hévvel, aki Ferenc pápa bizalmasaként lépett fel. Erdő Péter bíboros, akit inkább a konzervatívok közé sorolnak, már akkor is összeütközésbe került Fortéval, egy sajtótájékoztatón ugyanis, amikor a szinódus félidős jelentésének szövegéről kérdezték, átadta a szót az érseknek, mondván, a megkérdőjelezett pontokat Forte írta. 

Az idei szinóduson nincs félidei jelentés, a zárójelentés is kérdéses, annyi bizonyos, hogy a pápa beszéde fogja zárni a gyűlést. Viszont most is Baldisseri és Forte vezeti a tanácskozásokat. Luis Antonio Tagle bíboros még azt is felvetette, hogy lehet, hogy nem lesz záródokumentum sem, sőt lehet, hogy nem lesz a szinódus után szokásos pápai buzdító dokumentum sem.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hirvi
2016. november 27. 02:22
Csak nem visszaküldenéd galaxist őrizni? ;)
kispufi
2015. október 15. 10:50
csak vajon kiknél törekszik a népszerűségre? mert hogy nem az övéinél, az ziher. és akkor onnantól nemcsak azok nem az övéi, hanem ő sem az övék. és ez már onnantól skizofrénia, nem világvallás.
tevevanegypupu
2015. október 15. 03:11
A keresztény egyház vegyen példát az izraelitáról. Nem véletlenül működnek már több mint ötezer éve teljes erővel. Hol modernizáltak ők valamiben is valamit? Sehol. Nahát a Vatikánnak sem kell. Akkor talán megmarad..ha Ferenc pápa nem szórakozik tovább a népszerűséget kergetve. Elődje Péter nem törekedett ilyesmire.
hakos
2015. október 15. 03:10
Az még eléggé emberi lenne. Hisz nemrég egy papról még az is kiderült, hogy gyakorló buzi... Viszont az, hogy a pápa gyakorlatilag protestánsá alakítja át az egyházat, hogy aztán a protestáns egyházak módjára el is tűnjön, az már eléggé ördögien hangzik....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik