Hobbiregénytől Hollywoodig

2015. október 8. 11:28

Andy Weir
hvg.hu
Azt akartam, hogy a történet a problémákra, és főleg azok megoldásaira koncentráljon. Nem egy sötét, depresszív sztorit akartam írni, amiben a főhős beleőrül a magányba és a folyamatos stresszbe. Interjú.

hvg.hu: Először A marsit is az oldalán keresztül, ingyen osztotta meg. Hogy lett belőle nyomtatott bestseller, majd hollywoodi sikerfilm?

A. W.: Eredetileg ez egy folytatódó történet volt, amit fejezetenként posztoltam az oldalamra. Amikor vége lett, az emberek elkezdték mondani, hogy szívesen látnának belőle egy e-book verziót, hogy ne a böngészőben kelljen olvasniuk. Megcsináltam, és kitettem az oldalra. Aztán mások e-mailben jelezték, hogy szívesen olvasnák az e-bookot, de nem tudják, hogy kell letölteni, aztán az olvasóra feltölteni, úgyhogy csináljak már egy Kindle-verziót, amit egyszerűen beszerezhetnének az Amazonon keresztül. Szóval ezt is megtettem.

Csakhogy az Amazonra nem lehet úgy feltenni e-bookot, hogy azt ingyen le lehessen tölteni, ezért beállítottam a lehető legkisebb árat, ami 99 cent volt. Végül többen vették meg az e-bookot az Amazonról, mint ahányan letöltötték ingyen az oldalamról. Gyorsan felkerült A marsi mindenféle bestseller-listára, ami felkeltette a Crown kiadó érdeklődését. Bejelentkezett nálam egy ügynök, akinek a segítségével tető alá hoztunk egy megállapodást, és kiadták a könyvet. Innentől még jobban felpörögtek az események, a Fox még azon a héten megvette a megfilmesítési jogokat. (…)

hvg.hu: A marsi hangneme elég könnyed és pozitív, a téma komolyságát tekintve. Miért választotta ezt a történetmesélési módot?

A. W.: Azt akartam, hogy a történet a problémákra, és főleg azok megoldásaira koncentráljon. Nem egy sötét, depresszív sztorit akartam írni, amiben a főhős beleőrül a magányba és a folyamatos stresszbe. Egyszerűen nem ezt a részét szerettem volna kiemelni. Úgy döntöttem, hogy Mark keményebb lesz, mint a legtöbb ember. Mégiscsak kiválasztották egy Mars-misszióra, tehát nem egy hétköznapi ember, valószínűleg több ezer ember közül került be a programba.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában