Ferenc pápa: A család álljon a politika és a gazdaság középpontjában

2015. október 7. 13:51
Az érzelemszegény kortárs társadalomnak „családi injekcióra” van szüksége – fogalmazott Ferenc pápa a római Szent Péter téren szerdán. Az egyházfő szerint a család teszi élhetőbbé a világot”. A Vatikánban vasárnap kezdődött a 2014-eshez hasonló, családról szóló püspöki szinódus.

Az érzelemszegény kortárs társadalomnak „családi injekcióra” van szüksége – fogalmazott Ferenc pápa a római Szent Péter téren tartott szerdai általános audiencián.

A Vatikánban a család egyházi és társadalmi szerepéről zajló püspöki szinódussal egy időben a pápa azt szorgalmazta, hogy a kortárs politika és gazdasági élet is „súlyt, elismerést és támogatást” adjon a családoknak. 

Ferenc pápa szerint minden tudományos és technológiai fejlődés ellenére a mai társadalom eddig még nem volt képes javítani az emberi együttélés formáit. A társadalmi és politikai kultúrát is gyakran „züllés” jellemzi agresszivitással, trágársággal, a másik lenézésével. Az emberek hétköznapi életét figyelve „erős családi injekcióra” van szükség az érzelmekben „kiszáradt”, az adott szó betartását és a bizalmat egyre kevésbé ismerő világban – jelentette ki a pápa. Hozzátette: „a család teszi élhetőbbé a világot”.

A hívőkkel teli Szent Péter téren mondott beszédében Ferenc pápa hangsúlyozta, hogy a család az egyház számára felér egy alkotmánnyal. Megjegyezte, hogy ha az egyház úgy akar halászni, ahogyan egykor Szent Péter tette, akkor félre kell tennie régi halászhálóit, mivel ma már újabb hálókra van szükség. „Ma a családok képviselik az egyik legjelentősebb hálót az egyház missziója számára” – mondta Ferenc pápa.

A hasonlatot folytatva megjegyezte, hogy a családi háló nem „foglyokat ejt”, ellenkezőleg megszabadítja az embereket és a mai társadalmat az elhagyatottságtól és a közönytől. Ferenc pápa - a szinódust vasárnap megnyitó misén mondott gondolatait ismételve – megjegyezte, a mai társadalomban sokan „a magány tengerébe fulladnak”.

A püspöki tanácskozás harmadik napja zajlik és október 25-én ér véget.

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés