Keresztény kurzus

2015. október 7. 15:21

Megadja Gábor
Mozgástér blog
A pápa menekült-ügyben, klímaváltozásban és hasonlókban történő megnyilvánulásai nem dogmatikai kérdések, ezért a hívő nyugodtan állíthatja ezekben akár homlokegyenest az ellenkezőjét is, anélkül, hogy ezzel megfosztaná magát a katolikus címkétől.

„Meglepően sok lett hirtelen a kereszténység-szakértő. Különös ismertetőjegyük, hogy többségük nem keresztény, nem is szereti túlzottan sem a kereszténységet, sem a keresztényeket, ám azonnal a Tanítóhivatal helyébe lép, ha valamiféle visszásságot lát a keresztények viselkedésében. (…)

Tartsunk akkor keresztény kisokost kezdőknek. Az ugyancsak e szakértők által számtalanszor félreértett pápai tévedhetetlenség szabálya csak a hit és erkölcs dolgaira vonatkozik. Tehát: ha a pápa ex cathedra kijelent valamit a Szentháromságról, azt a katolikus hívőnek valóban el kell fogadnia. (Más kérdés, hogy az egyházfő támasza minden értelmezésnél a Szentírás és a Szenthagyomány, így olyan nagyon forradalmi események ritkán történnek, de ez most messzire vezetne.) Azonban a pápa közéleti, pop-kulturális, gasztronómiai és egyéb megnyilatkozásainak elfogadása nem kötelező a katolikus hívőre nézve. Magyarul, a pápa menekült-ügyben, klímaváltozásban és hasonlókban történő megnyilvánulásai nem dogmatikai kérdések, ezért a hívő nyugodtan állíthatja ezekben akár homlokegyenest az ellenkezőjét is, anélkül, hogy ezzel megfosztaná magát a katolikus címkétől. A katolikus vallás, fájdalom, nem olyan, mint a liberális-demokrata vallás, amelyben tűzzel-vassal irtják azokat a véleményeket, melyek szembemennek a liberális-demokraták, humanisták vallásának dogmáival. Egy mezei katolikus támogathatja a halálbüntetést (de nem az abortuszt!) akkor is, ha a pápa közéleti megnyilvánulásaiban épp ellenzi azt, és támogathat egy háborút is, ha azt igazságosnak ítéli (szakértőinknek ajánlott olvasmány Szent Ágoston). Bár ez a politikailag korrekt vallás véleményterroristáinak furcsának tűnhet, de az egyházban nincs mindenre kiterjedő konformitás-kényszer, és nem nyilvánítják eretneknek azt, aki akár lényeges, de nem hit-és erkölcsi kérdésekben nem ért egyet az egyházfővel. Attól, mert a pápa a marhasültet szereti, a mezei hívő szeretheti inkább a csülköt. Egy magyar püspök kifejezheti egyet nem értését a Szentatyával, anélkül, hogy ezzel megszűnne kereszténynek lenni. (…)

Ami pedig a mások megsegítését illeti: a keresztény univerzalizmus nem keverendő össze a józan ész-mentes agymenéssel. A kereszténység leginkább azt szorgalmazza, hogy a hozzánk legközelebb lévőn segítsünk először: családunkon, barátainkon, ismerőseinken, nemzetünkön, és majd csak utána mindenki máson. Ahogy zuhanás esetén a repülőgépen is először magunknak kell föltennünk a maszkot, ha segíteni akarunk a mellettünk ülőn. Ugyancsak nem elvárás egy kereszténnyel szemben, hogy ész nélkül »segítsen« mindenkin, és hogy eszébe ne jusson mérlegelni. Nyugodtan fölteheti magának a kérdést, hogy vajon tényleg menekültek-e azok, akik annak mondják magukat? És vajon ők mennyire gondolkodnak toleránsan épp a keresztényekről?

A kereszténység sehol sem tanítja, hogy hitünk arra kötelez minket, hogy szabaduljunk meg a józan eszünktől. Az a liberális-demokrata vallás alaptétele.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 20 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Yo :-D

Abel szerintem a megelőző kommentben Mk12:30-31 -el kezdve alighanem úgy véli hogy keresztény alapzaton állva igenis föl vagyunk szólítva hogy hanyagoljuk inkább a józan eszünket ,

emellett azon akad meg gondolkozása ha Megadja azt állítja, a lib-dem vallásnak van inkább valamilyen észelhanyagolós tétele.

Én azt mondanám abel-nek hogy

...abel figyelj oda, szedd össze magad, nincs olyan hogy ész nélkül Megadja magát Gábor :),

Kérnénk tehát __ésszel__ pontosított kérést :-D

Most mit vársz egy vállaltan leszbikus püspöknőtől? Az volt a szégyen, hogy eddig ott voltak a keresztek a templomaiban.

"Magyarul, a pápa menekült-ügyben, klímaváltozásban és hasonlókban történő megnyilvánulásai nem dogmatikai kérdések, ezért a hívő nyugodtan állíthatja ezekben akár homlokegyenest az ellenkezőjét is, anélkül, hogy ezzel megfosztaná magát a katolikus címkétől."

Én itt konkrétan megkaptam, hogy az üdvösségem forog kockán amiért más véleményen vagyok menekültügyben mint a pápa. Az más kérdés, hogy ezt egy pillanatig sem hittem el. :)

Ami a pápa megnyilatkozásait illeti, fontos azt is észrevenni, hogy amikor felszólította a plébániákat, rendházakat, kolostorokat, kegyhelyeket a menekültek befogadására éppen hevesen ment a vita a migrációs válság kezeléséről, hogyan továbbjáról nagypolitikai szinten.
Támadták ezerrel a magyar kerítésépítést, és minden olyan ellenhangot, intézkedést a különböző európai országok részéről amely intézkedések megállítani, fékezni próbálták az áradatot. Jelentősége van annak, hogy éppen akkor szólalt meg a pápa, gyakorlatilag a korlátlan és feltétlen befogadás szócsöveként. Ezt az álláspontját később megerősítette, sőt még ennél is messzebbre ment amikor kijelentette

"Kiemelte, hogy megérti azokat, akik a terrorizmus fenyegetésétől tartanak, de Európának be kell fogadnia a bevándorlókat."

Tehát mindegy mekkora veszélyt jelent ez az európai népek számára meg KELL! tenniük. Nemes egyszerűsággel nem tért ki a részletekre miért is kellene minden bevándorlót, figyelem itt már nemcsak menekültekről van szó! befogadni.

A keresztény tanítás soha nem támogatta azt a gondolatot, hogy ha valaki szegény, vagy rászoruló joga van betörni más hazájába/házába, és ilyen erőszakos módon fellépve elvenni a másét, jogot formálni a más javaira. A keresztények számára pedig egyáltalán nem kötelező figyelmen kívül hagyni a veszélyt és kiszolgáltatni magukat az erőszakos betolakodóknak.

Nem önjelölt Biblia-szakértőből van túl sok, hanem farizeusból. Olyan szájkeresztényből, aki egy magasabb erkölcsiség képviselőjeként pózol, de ha szembetalálkozna a Heródes katonái elől menekülő illegális migráns Jézussal, elsőként hívna rá rendőrt vagy rúgná föl családostul...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés