Tagja volt a pápaellenes „Mafia”-klubnak a liberális belga bíboros

2015. szeptember 28. 10:01
Maffiának hívta saját magát az a titkos, a svájci Sankt-Gallenben ülésező egyházi csoport, amely ellenezte XVI. Benedek pápaságát és Ferenc pápa felépítésén dolgozott – ismeri be most megjelent életrajzi kötete kapcsán Godfried Danneels belga bíboros, aki annak idején támogatta az abortusz legalizálását és a melegházasság bevezetését.

A Maffia – így nevezték el saját maguk azt a svájci Sankt Gallenben a helyi püspök, Ivo Fürer által 1996-ban alapított, titkos, nyomásgyakorló csoportot, amelynek 1999-től tagja volt Godfried Danneels belga bíboros, volt brüsszeli érsek, aki Ferenc pápa egyik személyes meghívottja az őszi püspöki szinódusra. Minderről Jürgen Mettepenningen és Karim Schelkens megjelenés előtt álló, a bíborosról írt életrajzi kötetében olvashatunk, amelyről angol és belga hírportálok számoltak be.

Danneels bíborost annak ellenére hívta meg 45 saját delegáltja között Ferenc pápa az őszi püspöki szinódusra, a 2014-es szinódus folytatására, hogy így a kicsi és nem túl élénk belga egyházat három  főpap fogja képviselni (a bíboroson kívül John Jozef Bonny antwerpeni érsek és Lucas Van Looy ghenti püspök), s ezzel erőteljesen felülreprezentált lesz az egyházon belüli súlyához és sikeréhez képest. Ráadásul Danneels  XVI. Benedek által kinevezett utódja, André-Joseph Léonard brüsszeli érsek nem lesz tagja a belga küldöttségnek. 

 

Titkos összejövetelek

A Sankt Gallen-i csoport a II. János Pál pápa alatti, állítólagos növekvő centralizáció és Ratzinger bíboros növekvő befolyása ellen lépett fel, és az egyház reformista szárnyának prominens személyiségeit tömörítette, mint a a jezsuita Carlo Maria Martini bíboros, Achille Silvestrini bíboros, a Ferenc pápa személyes kedvencének tekintett Walter Kasper bíboros , aki a tavalyi családszinódus reformista szárnyának vezetője volt, Karl Lehmann bíboros, a holland Adriaan van Luyn püspök és az angol Basil Hume bíboros. A csoport saját bevallása szerint Jorge Bergoglio pápává választásán is munkálkodott.

Schelkens azt nyilatkozta mindezzel kapcsolatban: Ferenc pápa megválasztását Sankt-Gallenben készítették elő, a mostani egyházfő pedig a „Mafia” által képviselt szemléletet vallja magáénak, a csoport által az előző tíz évben körvonalazott programot valósítja meg. Mettepenningen hozzátette: a klub célja az volt, hogy közelebb vigye az egyházat az emberek szívéhez. 

Hogy a csoport saját magát „Mafiának” nevezte, azt maga Danneels bíboros vallotta be a kötet kapcsán egy pódiumbeszélgetésen, amiről videó is készült: „a Sankt-Gallen csoport csak egy amolyan látszatnév. Igazából saját magunkat és a csoportot csak úgy emlegettük: a Maffia”.

A bíboros szerint sok tagja volt a klubnak, amely titokban tartotta üléseit, felvételek nem készültek, s így szabadon tudtak témákat megvitatni. Miután Róma Camilo Ruini bíboros személyében „nyomozót” küldött annak kivizsgálására, létezik-e a titkos csoport, Danneelsék megelégedésére a Vatikán embere üres kézzel tért haza.  

A liberális belga bíboros

A 82 éves, tehát nyugdíjas Godfried Danneelst 1983-ban kreálta bíborossá II. János Pál pápa. Danneelsről ismert, hogy 1990-ben azt javasolta a belga királynak: írja alá az abortuszt legalizáló törvényt; a papi szexuális visszaélések áldozatait arra intette, maradjanak csöndben; a melegházasság 2003-as bevezetéséről pedig úgy vélekedett, hogy az véget vet az LMBTQ-emberek diszkriminációjának, habár nem szabadna „házasság”-nak hívni. Sőt, az azt bevezető, Guy Verhofstadt által vezetett liberális kormánynak levelet is írt, amiben üdvözölte a lépést. 

Danneels egyébként teológusként az 1962-65-ben tartott II. Vatikáni Zsinat liturgiáról szóló, Sacrosanctum Consilium című dokumentumának egyik szerzője volt.

Danneels vezetése idején a belga egyházban történelmi mélypontra csökkent a vasárnapi miselátogatás és a papi hivatások száma, amely utódja, a konzervatívnak elkönyvelt André-Joseph Leonard kinevezése óta változott minimális mértékben pozitív irányba.

 

Összesen 23 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Igen, ez így van. Nem teljesen világos, hogy a pápánk miért kedveli, de az biztos, hogy nem lelkipásztori sikereinek hosszú listája miatt.

A meccsnek azért még nincs vége. Egy ismerősöm azt mondta, hogy a pápa szereti a prófétai gesztusokat. Pl. tilcsák bea zatomfegyvereket. Egyfelől tök igaza van, másfelől mindenki ezt szeretné, harmadfelől mi azért nem mondunk ilyeneket, mert nem hiszünk benne, hogy ha mondanánk, akkor betiltják. De lehet, hogy fontos mégis ilyen evidenciákat kimondani. Az biztos, hogy Daneelsnek ilyen mondásai sincsnek. Föltartott kézzel, letolt gatyával nézte a liberalizmus térhódítását, és helyi egyháza szétesését. Most már szerencsére nyugdíjas, csak Rómában rontja a levegőt pápa körül.

Amúgy amin itt számos más posztban rágódunk, ez a "minden plébánia egy családot" - szintén prófétai logikájú megszólalás a pápától. Ez a stílusa, de legalább van neki stílusa. Az is valami.

Nem VILÁGOS?

Na ne. Olvasni tudsz, ugye.

"A csoport saját bevallása szerint Jorge Bergoglio pápává választásán is munkálkodott.

Schelkens azt nyilatkozta mindezzel kapcsolatban: Ferenc pápa megválasztását Sankt-Gallenben készítették elő, a mostani egyházfő pedig a „Mafia” által képviselt szemléletet vallja magáénak, a csoport által az előző tíz évben körvonalazott programot valósítja meg. "

A szövegkritikai megfontolásaimat valóban leírhattam volna. Szóval adva van egy mérsékelten hiteles figura, akiről mérsékelten hiteles hírportálok azt állítják, hogy saját véleménye szerint kulcsszerepe volt Bergoglio fölépítésében, és mindezt ezek után lefordítják magyar nyelvre.

Ez nekem így túl sok. Annyit elhiszek, hogy bajuk volt XVI. Benedekkel, és azon tanakodtak, hogy kellene valaki a helyére valahonnan a harmadik világból.

Ahogy föntebb írtam, Daneelstől olyan prófétai gesztusokról sem tudok, amelyek a pápánál rendszeresek. Daneels - ha a kommunista blokkban élt volna - az Opus Pacis elnöke lehetett volna.

Egy keresztény nem támogatja a melegházasságot és főleg nem és egybe sem kellene mosnod az abortuszt, ami ugye gyilkosság.
A visszaéléseket, bármilyen is, azt viszont támogatnia kell, mert még az is kiderülhet, hogy sok esetben rágalom.
Van olyan is, hogy rossz keresztény. És olyan is, hogy eltévedt tanítvány.
Jézus nem közösítette ki sem Pétert, sem Júdást a tanítványi körből.
És azokat a kedves tanítványait sem, akik az első helyeken vitatkoztak egymással, amíg ő az eljövendő haláláról beszélt.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés