Nem tudom, mi a kérdés, de a válasz Krisztus

2015. szeptember 24. 13:19

Palánki Ferenc
Szemlélek blog
Szeretnék megszólítani és megszólíthatóvá is válni. A fiatalság a nagy kérdések és a nagy válaszok kora. Emlékszem, amikor én voltam fiatal, sok kérdésre találtam választ Krisztusban. Interjú.

A magyar katolikus egyházon belül ifjúsági referensként különösen is felelős vagy a fiatalokért, az ő megszólításukért. Talán nem titok, hogy egy gitár is pihen a szobád sarkában, nem is mindig pihen. Ezt a területet illetően hogyan készülsz új feladatodra?


Elsőként az jut eszembe, hogy mostantól lett egy kiemelt feladatom, ez pedig a saját egyházmegyém fiataljainak pasztorációja. Nem leszek magamra hagyva e téren, együtt szeretnék dolgozni a görögkatolikus érsekkel és a református püspökkel is. Azt érzem az egész egyházat illetően fontos szempontnak, hogy ott legyünk, ahol a fiatalok vannak. Ezért vagyok rajta a Facebook-on is. Szeretnék megszólítani és megszólíthatóvá is válni. A fiatalság a nagy kérdések és a nagy válaszok kora. Emlékszem, amikor én voltam fiatal, sok kérdésre találtam választ Krisztusban. A forma az idők során változik, ez vonatkozik a zenére, a megszólalás stílusára is, de a lényeg változatlan. Eszembe jut az a graffiti, ami valahogy így szól: nem tudom, mi a kérdés, de a válasz Krisztus.

Talán néhányan nem is sejtik, milyen különleges egyházmegye vezetését veszed át elődödtől. Debrecent kálvinista Rómaként is szokás emlegetni, ráadásul a római katolikus püspöki székhely mellett ez a város lett nemrég a magyar görögkatolikusok centruma. Az egyházmegye másik fő városa – szülővárosom –, Nyíregyháza belvárosának sarokpontjait a négy templom (r.kat., g.kat., ref., ev.) határozza meg. Inkább kihívásként, vagy ajándékként tekintesz erre az ökumenikus sokszínűségre?

Szeretném ezen a téren a lehetőséget látni, nem a problémákat. Tagadhatatlan, hogy léteznek nézeteltérések, nehézségek, nem értünk mindenben egyet a többi keresztény felekezettel. Ugyanakkor azt gondolom, ha Krisztus irántunk való szeretete mozgat bennünket, akkor képesek vagyunk Krisztus iránti szeretetből közösen cselekedni. Példaként tekinthetünk akár Szíriára, vagy más háborús arab országokra, ahol nem azért ölnek meg híveket, mert reformátusok, katolikusok, evangélikusok, hanem azért, mert keresztények. Ez az üldöztetés is összeköt bennünket. Arra törekszem püspökként, hogy szorosabbra fonjam a szeretet kötelékeit. Ennek látható jeleként első lépéseim között tervezem meglátogatni elődömmel, Bosák Nándor püspökkel a helyi református püspököt, a görögkatolikus érsekkel pedig már eddig is szinte napi kapcsolatban voltunk.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 10 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Talán az egyház kihasználhatná ezt az egyébként szerencsétlen időszakot, hogy megerősödjön.

Pedig aki keres talál , s aki zörget , annak ajtót nyitnak...A valódi TALÁLKOZÁS mindig KÉToldalú . Automatikus /az embertől független / hit nincsen . Sokan várják , hogy ha van Isten , hengereljen le minket ,s nekünk ne legyen feladatunk : DE : az Isten nem elnyomja , hanem felfokozza a szabadságunkat ! A végtelenül szabad Isten létében egyre nagyobb mértékben részesedve egyre szabadabb-önállóbb az ember !

1. A vallás és a kereszténység nem ugyanaz .
2. Valóban , mindenkinek viszonyulnia kell / mert az ateizmus is - negatív - vallás / , az abszolut lét megkerülhetetlen .
3. Ítélni pedig a Szentháromság fog . Legyen irgalmas hozzánk !

Az Ön szövege nem értelmezés , hanem hamisítás...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés